Hoppa till sidans innehåll

Sportsnack i Eskilstuna

05 MAR 2019 17:18
I samband med SM-tävlingarna i Eskilstuna bjöd sportchef Mikael Andersson in tränare och andra intresserade till ett ”Sportsnack” under en timme på lördagseftermiddagen.
  • Uppdaterad: 05 MAR 2019 17:18

Vid sin sida hade Mikael förbundskaptenerna Daniel Ellermann (para), Peter Sartz (damer) och Peter Blomquist (herrar). Som grädde på moset fanns författaren och journalisten Jens Fellke på plats för att informera om projektet Compass – en stiftelse vars mål är att hitta och stötta europeiska bordtennisspelare som senare kan ta upp kampen med spelarna i Asien.

När ”Sportsnack” arrangerades för första gången i teorisalen i Eskilstunas fina arena fanns följande snackisar på agendan; VM i Budapest, SOK-planering, Ungdomssatsningar genom bland annat Compass Foundation, Elitmiljöer, Para-EM i Helsingborg och till sist mot Tokyo 2020.

Deltagare på mötet var ett 15-tal intresserade personer – alltifrån tränare, klubbledare till föräldrar. Att arrangera ett ”Sportsnack” under SM är en utmaning eftersom tidsprogrammet oftast är späckat och matcher ständigt är igång.

Peter Sartz, förbundskapten damer, berättade:

Svensk dampingis är i ett spännande läge, det är många yngre spelare som trycker på och nivån på spelet är utifrån ett europeiskt perspektiv bra. Peter konstaterar att spelarna generellt behöver utveckla attackspelet där egna misstag ska minimeras. Spelarna behöver träna mer mot materialspelare, det räcker inte att hoppas på bra lottning. 

Vi skulle kunna jobba mer för internationella utbyten, de som har samma mål i karriären borde byta träningsmiljö. Vi behöver kunna slå asiater (t.ex. Singapore, Korea, Taiwan) för att komma framåt/uppåt i nivå.
Peter avslutar med att berömma Magnus Mallander och Li Fen, som båda har gjort bra jobb som tränare.

Peter Blomquist, förbundskapten herrar, berättade:

Det är ett bra SM med grymma spelare på varje bord framöver. 7-8 spelare är heta kandidater till SM-vinst tror Peter. Uttagningen till VM-truppen är tillspetsad i år genom uttagning av en bruttotrupp på 15 spelare. Vinnaren av SM tas automatiskt ut i VM-truppen, det är bra att ha press på sig att spela bra när det gäller.

Konkurrensbilden bland spelarna är ganska positiv just nu; 2018 lag VM-brons och ungdomsframgångar. Vi går mer åt individuella satsningar framöver, det fungerar inte att dra ihop 8-10 spelare längre utan det kommer att bli mindre grupperingar med individuell satsning.

När det kommer till maxnivå på svenska spelare kan vi slåss om VM-medaljer; både i mixed, dubbel och singel. Dubbelexperimentet på SOC var lyckat där vi körde över kineserna, det var bland annat en framgång med Anton (Källberg) och Truls (Möregårdh).

Daniel Ellermann, förbundskapten för para-landslaget lyfte särskilt fram:

Para-EM i Helsingborg, 16-21 september 2019, är den första para-tävlingen i Sverige med ITTF-status. Vi räknar med cirka 300 deltagare och EM-vinst är Paralympicsgrundande för Tokyo 2020.

Internationellt har nivån på spelet höjts mycket de senaste åren. – ”Det är mycket mer seriöst nu” – som Daniel uttrycker det.
I Sverige har vi mindre ekonomiska resurser jämfört med många andra länder. I de största para-länderna är spelarna heltidsproffs. Där tränar man på träningscenters, som bekostas av statliga medel. I Sverige har vi två heltidsproffs och Anna-Carin Ahlqvist jobbar halvtid. Vi har bra ställt med tränare och organisationen runt landslaget men vi behöver ännu mer individuellt arbete på träningen. Idag har vi tolv spelare fast i landslaget medan ett 10-tal spelare krigar där bakom.
Några bubblare som vi hoppas på framöver är bl.a. David Gustafsson och Anja Händén.

SOK-planering och utbildnings- samt ungdomssatsningar:

När ordet går till sportchef Mikael Andersson berättar han om SOK-planering och de satsningar som görs på tränarutbildning och ungdomar.
Utvecklingsplaner finns framtagna för våra individuellt sett bästa herrspelare och Mikael berättar om förutsättningarna för kvalificering i singel och lag inför OS i Tokyo.
Sverige har också ambitionen att söka ett världskval inför OS dit ett 30-tal länder kommer och spelet gäller nio lag-platser som man kan spela om.
När det gäller utbildning av tränare så finns nu ett avtal med Högskolan i Halmstad om en elittränarutbildning. Sverige behöver öka kompetensen hos tränare eftersom vi ser att vi ska arbeta mer med individuella lösningar, bollträning, individuell sparringträning och hitta modeller för bättre support av tränare på tävlingar. Vårt riksidrottsgymnasium (RIG) ska ha förutsättningarna för att samla våra unga lovande spelare. Våra elitmiljöer, som idag bedriver strukturerad träning på dagtid, behöver också stöttning för fortsatt utveckling.

 För ungdomar behövs tydligare ekonomisk support med hjälp av sponsorer, Pingisakademi med flera. Just nu har vi Ungdoms-EM som enda satsning. 


Avslutningsvis får Jens Fellke ordet i knappa 15 minuter. Jens är författare och journalist, före detta spelare i Ängby SK och nu delaktig i ESN, en av världens största tillverkare av pingisgummin för tävlingsspel.
Jens arbetar med en stiftelse, Compass, för att utveckla svensk och tysk ungdomspingis. Han berättar genom statistisk fakta i vilken ålder spelare behöver vara bra för att ha förutsättningar för att utvecklas till världsspelare och hur Europa kan ta upp kampen med Japan och Kina.

”Hur f-n kan de bli så bra så tidigt”?

Jens berättar om två spelare som nyss deltog i Safirs Internationella tävling: Exempelvis Matsushima där båda föräldrarna varit världsspelare och där de satt barnet på pingisbordet så snart det kan sitta för att spela pingis. Harimotos lillasyster har en heltidsanställd tränare och tränar 4 timmar/dag 6 dagar i veckan…. Man kan tycka vad man vill om dessa metoder men så ser konkurrensen ut.
Stiftelsen Compass arbetar bland annat med eskilstunatalangen David Björkryd som fick möjligheten att åka till Kina och träna 7 timmar om dagen i tre veckor, 9 timmar om dagen ibland. Utöver det stannade de kinesiska barnen kvar och tränade extra ibland. För att förbereda David inför träningslägret drillades han av Hampus Söderlund, landslagsspelare.

Några frågor som Jens avslutar med: Kan Sverige få igång pingis på förskolor? Hur ska Sverige kunna dominera ungdomstävlingen EuroChamps i framtiden? Hur går det ihop med RF:s riktlinjer? Personliga coacher behövs, kan näringslivet stötta?

Text: Marit Brodd Almgren, SBTF.

Skribent: Peter Johansson
Epost: Adressen Gömd

Liverapportering

pingiskanalen
Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info