Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Hallstrom

VM i Budapest 2019 ur ett medialt perspektiv

05 JUN 2019 15:50
VM i Budapest 2019 gav ett enormt genomslag i svensk media. Mycket såklart tack vare Mattias Falcks fantastiska insats i tävlingen som slutade med ett VM-silver, Sveriges första individuella VM-medalj på 20 år.
  • Uppdaterad: 05 JUN 2019 15:50

Det var ett större intresse än vanligt redan inför VM med artiklar i både lokalpress och rikspress plus en del inslag även i TV. Givetvis hade framgångarna på VM i Halmstad 2018, där de svenska herrarna knep ett brons bidragit, men även att Sverige på både herr- och damsidan tagit sig framåt och uppåt på den internationella bordtennisscenen. Intresset för unge Truls Möregårdh och hans framgångar både som junior och senior har också rönt relativt stort intresse.

Linjär-TV:s sätt att arbeta har förändrats. Medielandskapet ser annorlunda ut idag än för bara fem år sedan för att inte att tala om för 15 år sedan eller mer. Det går betydligt snabbare nu. Nyheter måste ut innan matchbollen är vunnen. Tidningar och TV har inte samma resurser att bevaka brett som de gjorde förr utan bevakar nu få idrotter djupt och de andra ganska grunt.

Den situationen är givetvis någonting som även vi som idrott måste förhålla oss till. Vi måste hjälpa media med vårt innehåll och göra det lättillgängligt. 

Hur har det förändrats?
Under hela 2015 sändes det totalt på alla svenska TV-kanaler endast 41 minuter bordtennis.

Under VM 2016 i Malaysia, där de svenska herrarna tog sig till kvartsfinal men föll mot Kina, omnämndes inte ens VM på varken SVT eller TV4. Under OS 2016, som sändes på Viasat, levde bordtennisen en ganska tynande tillvaro där de svenska matcherna inte alltid ens visades trots att de fanns tillgängliga. Totalt under 2016 visades det 25 timmar bordtennis och av det var nästan 23 timmar OS, dock på undangömda TV10. Totalt sett sågs OS av endast 1,3 miljoner tittare ackumulerat från alla dessa timmar.

2017 sågs ett ökat intresse för svensk bordtennis på TV och för första gången på många år sändes Swedish Open (SOC) på SVT. Totalt sett bjöd året på drygt 6,5 timmar bordtennis. Att då jämföra med exempelvis 2015 som inte heller var ett OS-år betydde detta en ökning med över 860 %.

2018 slogs alla tidigare rekord med råge. Fantastiska 43 timmar och 43 minuter sändes under året där lejonparten (41 timmar) var från VM i Halmstad. 17,5 miljoner tittare nåddes under VM. Ett lag-VM på hemmaplan med både herrar och damer där alla matcher i både gruppspel och A-slutspel sändes, krossade alla tidigare sändningsrekord för ett bordtennis-VM i svensk TV.

2019 är långt ifrån slut men för första gången på länge visar SVT och svensk media stort intresse för vår sport och det hänger givetvis ihop med Mattias Falcks framgångar. Dock noterades detta ökade intresse redan innan och även inför VM kändes det som att flera medier med SVT i spetsen, var mer på hugget än tidigare. Kvartsfinal, semifinal och finalmatch direktsändes i SVT Play och/eller SVT 1/2.

Vad gör SBTF?
Svenska Bordtennisförbundet har under en längre tid arbetat för att hjälpa media med information om spelare, mästerskap och bra ”historier” i form av olika kuriosa. Vi har flera verktyg som hjälper till att sprida vårt budskap med text och bild.

Webbsändningar från våra högstaligor där TV gratis får tillgång till rörligt bildmaterial har också hjälpt till och under SM-slutspelet hade vi bilder i Sportnytt på SVT från både herrarna och damernas slutspel och även från Senior- och Para-SM i Eskilstuna.Inför VM släpptes det information om mästerskapet i form av spelpresentationer och medieguide samt att SBTF genomförde en pressträff i Graffittihangaren i Malmö där media fick fotografera och intervjua både spelare och ledare från det svenska landslaget.

På plats under ett VM handlar det inte bara om att förse den svenska pingisfamiljen med information utan också att serva den svenska pressen med information, bilder, rörliga bilder och citat. I det arbetet genomförde Svenska Bordtennisförbundet på plats cirka 30 intervjuer med spelare som alla skickades till SVT som därmed gjordes tillgängliga för den breda massan. Alltså, alla intervjuer som visades i SVT gjordes av SBTF:s personal på plats.Gällande print och webbtidningar spelar TT:s rapportering stor roll då många lokaltidningar fångar upp deras nyheter och vidare publicerar sedan dessa. I Budapest var trycket från media stort på Mattias med intervjuer i rikstidningar, Sveriges Radio och SVT samtidigt som han gjorde sitt livs turnering.
SBTF:s roll är att sortera åt spelarna och stämmer av med dem för att inte störa den sportsliga uppladdningen.

Rent medial genererade VM hundratals webbartiklar och mängder av sidor även i klassiska papperstidningar. Drygt 500.000 såg sändningarna på SVT och 300.000 i SVT Play. Utöver det tillkommer de som såg på Eurosport och ITTF:s egna streamingkanal, itTV. Kort sagt blev VM i Budapest en medial succé.SBTF bevakade även i sina egna kanaler såsom hemsida, Facebook, Instagram och Twitter. Under VM-dagarna nåddes exempelvis 177.577 personer av inläggen på Facebook.

Landskapet är nytt. Bordtennisen måste skapa sitt eget innehåll och serva media med information och innehåll. Budskapet är klart; Vi behöver tillsammans göra vad vi kan för att promota vår sport på alla våra egna plattformar oavsett om vi är förbund, förening eller den enskilda individen.Tillsammans kan vi påverka bilden av svensk bordtennis och hjälpa till att den syns så mycket som den förtjänar och dit är det en bit kvar men det är garanterat att ”Silverfalken” hjälper oss att lyfta. Det såg vi bland annat genom de påtryckningar SVT mottog från pingissverige som på ett eller annat vis hjälpte till att få in pingisen i TV.

Tack vare det stora stöd som finns runt om i landet, som inte minst tittarsiffrorna visar, finns nu intresse att visa mer av vår fantastiska sport framöver. 

Tack pingissverige, tillsammans tog vi ett VM-silver!Faktaruta TV-tid bordtennis

2015: 43 minuter

2016: (Inklusive OS) 25 timmar 12 minuter

2016: (exklusive OS) 2 timmar 18 minuter

2017: 6 timmar 30 minuter

2018: 43 timmar 43 minuter

Foto: Per Hällström

 

Skribent: SBTF
Epost: Adressen Gömd

Liverapportering

pingiskanalenEvenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info