Hoppa till sidans innehåll

VM i Budapest 2019 ur ett sportsligt perspektiv

12 JUN 2019 17:53
Svenska Bordtennisförbundets sportsliga ledning bestående av anställda förbundskaptener, spelarutvecklare, sportchef samt elitkoordinator träffades i Stockholm under två dagar i början av maj för sammanfatta VM-upplevelsen.
  • Skapad: 12 JUN 2019 17:53

Dessutom diskuterades olika strategiska utgångspunkter inför OS-perioden, som inleds med European Games, som fungerar som OS-kval, i Minsk 22-30 juni.

Gruppen lämnar efter mötet följande rapport gällande VM i Budapest 2019.

Plats: Idrottens Hus, Skanstull, Stockholm
Tid: 7-8 maj, 2019
Närvarande och föredragande: Mikael Andersson, sportchef, Peter Sartz, förbundskapten damer, Peter Blomquist, förbundskapten herrar, Peter Andersson assisterande förbundskapten herrar, Jörgen Persson, matchcoach och spelarutvecklare, Emma Persson elitkoordinator.

Inledning
Mikael Andersson presenterade en bild av pågående diskussioner med Sverige Olympiska Kommitté (SOK) och Riksidrottsförbundet (RF) kring det samlade elitidrottsstödet. Han menade att vi har ett grundläggande bra avtal med SOK och att stödet som sådant är funktionellt med klart fokus på den aktiva tävlingskalendern för de nominerade herrspelarna. Huvudpunkterna i diskussionen med RF och SOK tillsammans var också uppe för diskussion. Även om detta berör framtida modeller och stöd så är det fortfarande osäkert vart den processen leder. Det är möjligt att en del av stödet omvandlas i projektform eller riktas mot specifika områden. De svaga ekonomiska betingelserna för damlandslaget berördes också. Det finns ett stort behov av att konstruktivt titta framåt och att många av de yngre tjejerna nu satsar stenhårt framåt. Här har förbundskapten Peter Sartz gjort ett starkt jobb med att driva på utvecklingen framåt.

SBTF har också hittat rätt med ett starkt tränarteam. Det är nu viktigt att de olika rollerna även framöver klaras ut. Peter Blomquist är primärt ansvarig för OS-planeringen och tillhörande uttagningar medan Jörgen Persson har specifika coachuppgifter fram till 1 juli (European Games). Det finns en stark tilltro till Jörgens nya roll som definitivt hjälper SBTF att nå "The Next Level". Peter Andersson som för närvarande är sjukskriven för vård av familjemedlem räknar möjligen med att kunna återgå till tjänst under hösten, detta beror dock helt på läkarens rekommendationer.
Noterbart är att Peter Blomquist kommer att ha en heltidstjänst från 1 juli med sikte på OS i Tokyo.

VM i Budapest: Reflektioner och kommentarer

Läger i Malmö 

Tränargruppen var överlag nöjda med förberedelselägret i Malmö som genomfördes tillsammans med Ryssland (damer), Portugal och England (herrar).

Bra körning med rätt spelare. Både England och Portugal på herrsidan är solida träningspartner där man vet vad man får. Inga konstigheter och bra upplägg. Sedan tidigare bra samarbete på damsidan med Ryssland.

Överlag bra spelarinsatser med speciellt plus till vissa spelare som klarade att hålla fokus på alla pass. Trion Mattias Falck, Kristian Karlsson och Anton Källberg stod fram och genomförde många av passen på högsta nivå utan mentala dippar. Samtliga tjejer fullföljde lägret enligt gällande målsättning och ramar.

VM-turneringen: Reflektioner
Samtliga tränare reagerade på hela arrangemangets svajiga kvalitet. Tidsprogrammet de första dagarna var inte bra med mycket spel och kort mellan matcherna. Under en av nyckeldagarna spelades två singlar och två dubblar med start kring lunch vilket gör det svårt att hitta rätt uppladdning och kontaktytor mellan spelare och tränare.nJörgen Persson reagerade också på den relativt svaga spelarservicen under slutdagarna.

Extra viktig synpunkt är att Sverige nu är tillbaka med mästerskapsambitioner. Här måste vi bli vassare med att meddela spelarna vad som gäller i uppladdning, extra träning och umgänge utanför spelargruppen. Det kan vara svårt att skifta fokus från normala World Tour-tävlingar, samtidigt menar vi att detta kommer naturligt med en stark mästerskapspolicy som håller fokus på förberedelserutiner.

Det kan också vara av stor vikt att fundera på om hela truppen kan vara kvar ända till slutet, detta för att bibehålla både sparring och support.

VM-turneringen: Prestationer

Damlaget: Prestationer (Peter Sartz kommenterar)
Damernas förbundskapten Peter Sartz redogjorde för tjejernas prestationer som låg klart på nivå med förväntningar och i de flesta fall bättre än så. Både Filippa Bergand och Stina Källberg gjorde bra matcher mot tufft motstånd efter att ha klarat sig igenom kvalet in till huvudturneringen. Spelarna ligger nära maxprestation mot bollsäkra asiater men missar som regel en viss mängd enklare bollar. Här skiljer sig helt enkelt säkerheten på bordet enligt Sartz. Man måste vara säker vid bordet i dagens dampingis och det är i grunden bara naturligt att tjejerna ligger en aning efter på grund av mycket mindre träningsvolym. En svår utmaning framåt - men visst kommer våra unga tjejer närmare och närmare en skarp internationell nivå som också kan räcka en bit längre in i framtida mästerskapsturneringar.

Linda Bergström gör på nytt en riktigt stark insats och leder i stort sett alla set mot Feng Tianwei från Singapore - en världsspelare. Kanske saknas det fortfarande en del attackmässigt i Lindas spel men hon jobbar just nu mycket målmedvetet och blir bara bättre och bättre. Riktigt stark mot europeiska spelare den här säsongen och det skall bli intressant att följa henne i Minsk.

Matilda Ekholm föll tyvärr på mållinjen efter en bra insats mot Daniella Dodean i sin inledande match. Knapp förlust över sju set mot nordkoreanskt motstånd som i omgången efter tog ytterligare en vinst. Matilda gjorde här allting rätt och visade trots ett dramatiskt sjunde set bra beslut med rätt taktik i grunden. Riktigt synd att hon inte fick med sig den vinsten - det förtjänade hon.

Damklassen: Omvärldsanalys
Asien dominerar totalt, kanske mer än någonsin. Det är framförallt Kina såklart men även japaner som känns extra svåra. Ute på touren jobbas det mycket målmedvetet och ofta med coach/physio i kombination med rena fystränare runt varje spelare. Här skapas det också ett rejält övertag med tuffa satsningar tidigt i åldrarna. Våra spelare måste öka träningsvolymen och hela tiden söka nya träningsmiljöer i Europa för att hålla någorlunda jämna steg. Säkerheten måste prioriteras i teknikträning och vid bordet. Bra variation i tempot och med placeringar är såklart bra nyckelkomponenter. Raka öppningar inte minst. Vi ligger också efter rent fysiskt. Här måste framförallt våra yngre tjejer hitta rätt med en tuffare satsning på grenspecifik fysträning. SBTF måste fortsätta sitt arbete med tillgängliga fystränare för att stötta tjejerna.

När det gäller Europeisk dampingis så är konkurrenter väl identifierade och här finns det få överraskningar. Visst finns det ett fåtal spelare som kan konkurrera med asiaterna men då måste det mesta stämma under en timmes spel. Signifikativt är att samtliga topp-16-spelare i denna turnering var från Asien.

Herrlaget: Prestationer (Peter Blomquist kommenterar)
Om vi bortser från Mattias Falck som gjorde en strålande insats rakt igenom så måste man ge våra killar med beröm godkänt. Kristian Karlsson hade kanske inte sin bästa dag och kom trots bra feeling innan turneringen inte upp i bästa nivå mot Jakob Dyjas. Förlust med 1-4 där och "Krille" är naturligtvis inte nöjd med den insatsen. Hade också en tuff öppningsmatch mot Gavin Rumgay (Skottland) där han tvingades ut i sju set. Det blev för tufft med kort uppladdning till bästa omgång.

Jon Persson förlorade mot Harimoto från Japan och var ganska långt ifrån vinst (0-4). Jon kände sig inte i bästa form och kan betydligt bättre. Var också småsjuk under hela förberedelselägret i Malmö.

Truls Möregårdh gjorde sin första VM-turnering och kom inte upp i bästa nivå i sin kvalmatch mot Jorge Campos från Kuba. Betydligt bättre fart i sin andra match där Truls föll mot An Jaeyhun från Sydkorea, senare medaljör i turneringen, med 2-4. En ganska bra match där Truls kanske saknade den rätta effektiviteten kan vi tycka. Släppte in sydkoreanen i vissa dueller och fick inte 100 % betalt från sina starka sidor; ett aggressivt spel nära bordet med skarpa returer och bra förstaattack efter serve.

Anton Källberg gjorde en stark insats i sin singel match mot Patrick Franziska från Tyskland. Helt klart ett bra mästerskap av Anton - mycket positivt till och med. Vi gjorde några taktiska justeringar och ökade trycket i det korta spelet i stället för att använda checkflipp. Tycker att Anton är på rätt väg med att justera sitt spel och det känns bra. Kunde ha gått till 3-1 ledning i den här matchen och då sannolikt stått som segrare.

Viktigt också att ta med dubbelinsatsen av speciellt Mattias och Kristian. Dom var alldeles strålande i sin åttondelsfinal mot ett bra koreanskt par. Att man sedan gjorde en mindre bra match i kvarten var naturligtvis en besvikelse. Både Mattias och Kristian föll ur ramen här och hade ingen riktig förmåga att styra matchen dit dom ville, många felbeslut helt enkelt.

"Silverfalcken" från Halmstad (kommentarer från Jörgen Persson)
Man måste beundra Mattias som redan från perioden med turneringar i Oman och Qatar varit väldigt mottaglig för bra coachning. Han har haft förmågan att både lyssna och att göra medvetna val i matcherna rent taktiskt. Tycker nog att han har ett rappare forehandspel, mer acceleration i armen, som sedan kombineras med ett tätare försvars- och förbättrat attackspel. Ta bara den numera berömda backhandserven – ett bra vapen för att bryta av i spelet. Det gäller att vara annorlunda.

Mattias gjorde en strålande turnering och var riktigt vass mot spelare som Lee Sang Su från Sydkorea och sedan Simon Gauzy från Frankrike. Semifinalen mot An från Sydkorea blev en tuff och svängig historia dock. Tar man sedan finalen så är det mycket starkt av Mattias att komma tillbaka efter en svajig och nervös inledning. Nära 2-2 och då vet man aldrig.. säger Jörgen Persson.

Herrklassen: Omvärldsanalys
Noterbart är att Kina i herrsingel faktiskt bara förlorade en enda match mot andra förbund (Xu Xin mot Gauzy). Ma Long var tillbaka i god form även om vi uppfattar honom som inte helt 100 %. Han tog mycket lång tid på sig mellan bollarna och drog ner tempot överlag. Självklart vass fortfarande. Ser man till de övriga kineserna så är de inte lika vasst som tidigare. Många av de nya spelarna har vi koll på vid det här laget. Det är slående hur viktigt det är att överraska i både tanke och handling för att störa kineserna.

Japanerna har det tungt. Harimoto är nu uppe på en nivå där han måste prestera på topp hela tiden - kan få svårt att utveckla sitt spel i rätt riktning tycker vi. Är på väg att satsa mot stark power vilket i sig innebär begränsningar.

Sydkoreanerna är intressanta dock. Många nya spelare som hela tiden jobbar hårt. Stark grupp och bra tränare. An Jaeyhun är ett bra exempel på en spelare som spelade annorlunda med tempoväxlingar och ett betydligt mer varierat spel. Inför framtiden så bör vi som förbund och våra spelare söka ett aktivt samarbete med Sydkorea.

Andra intressanta spelare på väg fram, nu när Tyskland hade problem att få till helheten med skador och sjukdomar, var Lin Yu Jun från Taiwan, som i alla fall tidigare under VM-förberedelserna spelat stark och modern bordtennis.

Speltekniska och taktiska tendenser
Här fortsätter spelarna att samarbeta med Lasse Ljung från SOK och får regelbundna analyser precis som tidigare. Vi noterar följande:

  • Bra statistik på långa snabba servar samt tufft attackspel mot mitten.
  • Långa snabba skär tillbaka i spelet och visade sig vara ett effektivt vapen.
  • Det raka öppningsspelet alltid bra.
  • Våga vara annorlunda och testa i matcher för att bryta av mönster.

Foto: Jens Oredsson

Skribent: SBTF
Epost: Adressen Gömd

Liverapportering

pingiskanalenEvenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info