Hoppa till sidans innehåll

Årets första landslagsläger

03 JAN 2019 16:35
Mellan 2-5 januari hålls ett landslagsläger för både herrar och damer i Blomsterbergshallen i Eslöv. I fokus på årets första samling ligger fysik och att "komma igång" efter juluppehållet.
  • Uppdaterad: 03 JAN 2019 16:35

Nedan följer en kort intervju med Svenska Bordtennisförbundets sportchef Mikael Andersson. 

Det är läger i fyra dagar, vad fokuserar ni på under denna period?
– Många har vilat under en period nu så vi kickstartar med mycket fysövningar och nya träningsmodeller. Så långt har det varit en bra och positiv samling där vi försökt få in mer fys i framförallt uppvärmningsmomentet. För att få så bra hjälp som möjligt med just detta har vi anlitat Jimmie Karlsson som till vardags jobbar med fysträning i Eslövs AI.

Skiljer det sig hur man jobbar med damerna och herrarna? Är det olika fokusområden?
– Nej syftet är samma. Vi vill försöka köra gemensamma läger för damerna och herrarna. Det blir bra utbyte och laget stärks så det är en bra modell som vi började med innan VM i Halmstad och har tänkt fortsätta med framöver.

Har alla individuella planer eller jobbar ni mest med gruppen under ett sånt här läger?
– Tendensen är att det går mot att spelarna har en tydlig individuell utvecklingsplan. Med start nu och mot European Games och OS blir det mer och mer individualiserat. Det kan göra att det blir svårt att få hop guppen planeringsmässigt men vi ska försöka få till mer träffar i mindre grupper som gör det enklare att anpassa till individen.

Hur delaktiga är spelarna själva i sin utvecklingsplan?
– Det är väldigt olika hur långt framme spelarna är i sitt individuella tänk. Många som är här gillar gruppen, det är ingen som sticker ut åt fel håll. Alla har en positiv inställning och drar nytta av varandra. Dessutom är det vissa som har planer utvecklade i samarbete med SOK så det är väldigt olika beroende på vem vi pratar om.

Beskriv en dag på lägret.
– Grundkonceptet är två pass per dag. Både på för- och eftermiddag har vi blandat in mer fys än vi gjort tidigare. På förmiddagarna är det mer spelövningar och på eftermiddagarna mer serve- och lådträning (spelarna matas med många bollar).

Vilka andra aktiviteter förutom träning arrangeras?
– Vi försöker alltid att planerna in lite sociala aktiviteter, denna gång blir det curling på matta. Att köra på is hade varit lite väl riskabelt med tanke på skaderisken…

Vad är målen med 2019?
– 2019 är en jätteviktig säsong där framförallt European Games i Minsk i slutet av juni är extra viktigt med tanke på att det fungerar som kval till OS. Att få med två lag till OS är oerhört viktig för oss ledare och spelare men givetvis även för förbundet och SOK. Året kan delas in i två delar; först under våren och sommaren är det VM i Budapest och European Games sedan är det EM i Frankrike i september. Jag ser just EM som en jättestor möjlighet att vinna ett EM-guld, framförallt på herrsidan men det finns faktiskt även chans på damsidan.

 

 

Skribent: Peter Johansson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info