Hoppa till sidans innehåll

"Benke” – en av de stora som lämnat oss

17 MAR 2019 19:03
Ulf Bengtsson somnade på söndagsförmiddagen in efter en tids sjukdom. ”Benke”, bördig från skånska Höganäs hade en lång och mycket framgångsrik karriär och var i allra högsta grad bidragande till det som brukar kallas ”det svenska pingisundret".
  • Uppdaterad: 17 MAR 2019 19:03

Foto: Stig Norling

”Benkes” signum var en stenhård forehand som till viss del påminde om Kjell”Hammaren” Johanssons forehandskanon. Bland de många mästerskapsmedaljerna så var givetvis EM-guldet från 1984 i herrsingel i Moskva juvelen i kronan för ”Benke”.

Benke
Foto: SBTF

1982 presenterade sig Mikael Appelgren och Jan-Ove Waldner för bordtennisvärlden när de lade beslag på guld och silver vid europamästerskapen i Budapest mitt framför näsan på etablerade spelare som Tibor Klampar, Desmond Douglas och vår egna Stellan Bengtsson med flera. Vid EM i Moskva 1984 var det därför de som hade de flesta blickarna av förväntan på sig. ”Benke” hade dock annat i tankarna och tog sig något sensationellt ända till final där han ställdes mot Polens dåvarande storstjärna, Andrzej Grubba (1958-2005). Grubba var på förhand solklar favorit och de båda kombattanterna följdes åt i en knallhård femsetare. ”Benke” spelade strålande och hade dessutom god ordning på sina nerver och lyckades hålla undan för en vilt kämpande och alltmer frustrerad Grubba. De klassiska segersiffrorna skrevs till 21-19 i det femte och avgörande setet.

Benke
Foto: SBTF

Trots att han var europamästare lyckades Ulf Bengtsson aldrig vinna ett individuellt SM-guld vilket säger väldigt mycket om vilken otrolig konkurrens som rådde i svensk bordtennis på den tiden. Dock var ”Benke” på hemmaplan en ansett mycket stark och meriterad lagspelare med SM-guld i lag i flera olika klubbar. Såväl Söderhamn, Malmö FF och Kalmar BTK lyckades han spela hem SM-guld med.

Svensk bordtennis sörjer en av sina stora profiler och våra tankar går idag till Ulfs familj, nära och kära. Vila i frid!

För att ge en bredare bild av "Benke så följer även ett par rader signerade "Benkes" bästa vän, Ulf "Tickan" Carlsson. Varma ord från en sanna vän som kanske bättre än någon annan sammanfattar vad "Benke" betytt för svensk bordtennis generellt men för många fler specifikt.

Tickan och Benke
Foto: Privat

En underbar människa, en stor idrottsman, en fantastisk pappa och min bäste kompis, har idag på morgonen somnat in efter en tids sjukdom. Du kämpade som en tiger och var stark och enormt modig under den tuffa tiden sen du fick beskedet att den hemska cancern hade upptäckts, men tyvärr orkade du inte till slut. 

Under din sista tid där vi träffades och pratade väldigt mycket, klagade du inte en enda gång utan kämpade och var positiv trots den dåliga prognosen, du var grymt stark in i det sista!

Vi har följt varandra sen vi var juniorer och pingisen förde oss samman. 
Du var bäst som junior och jag såg upp till dig och ville bli lika vass som du var. Vi fortsatte att utvecklas båda två och var delaktiga i den gyllene generationen i svensk pingis under 80-talet med fantastiska framgångar.
Din höjdpunkt var när du blev Europmästare i singel 1984 i Moskva. Som en liten outsider slog du till och gick hela vägen och blev mästare efter många tuffa matcher. 
Detta guld, tillsammans med Äpplets guld två år tidigare, visade för mig och de något yngre spelarna att det var möjligt att gå hela vägen i de stora mästerskapen, och det blev starten på ett stycke svensk idrottsshistoria.
Jag kom ihåg att perioden efter EM så var du nästan oslagbar. Med ett stort självförtroende så ångade du på och nådde bl.a semifinal i World Cup under hösten 1984, med tuffast möjliga asiatiska motstånd. Det blev även EM-guld i lag och VM-silver i lag innan landslagskarriären avslutades 1990.
Efter det hade du några fina år i Malmö FF och Kalmar BTK på klubbnivå, med några SM-guld i lag i dessa båda klubbar under början och mitten av 90-talet.

Dessa fantastiska år i landslag och klubblag svetsade oss samman och vår vänskap blev något speciellt. 
Du var best man på mitt första bröllop och där träffade du Marie som blev din stora kärlek och mamma till dina fina barn Louise och Patrick. 
Du var en fantastisk pappa och följde dina barn i alla deras aktiviteter med stort engagemang och kärlek. 
Du blev fotbollstränare i Fässberg och följde Patrick där. När vi snackade på telefon eller träffades så var det mycket överlappningar och väggspel som ventilerades, ditt engagemang var fantastiskt. Och när Kvarnby eller Eos spelade basket så var du en insatt läktarcoach med en passion för Louise och hennes framgångar.

Efter karriären hittade du oxå travet och hästarna, och detta blev ditt stora intresse vid sidan om familjen. 
I Malmö, Kalmar och Göteborg höll du på med dina hästar, som även ledde till att du fick chansen att köra många lopp. 
När Åsa och jag var på Halmstad-travet och såg dig vinna med en häst som hette Mystic Joyment, är något som jag alltid kommer att minnas väl. Du körde mot storheter som Goop och Untersteiner, men det var Benke som tog plats i vinnarcirkeln.
Under din sjukdomstid, när du var tillräckligt stark och höll sjukdomen i schack, var det hästarna som lyste upp vardagen. Du var nere i stallet tidigt på morgonen och hjälpte Veijo och gänget där, du körde jobb och lufsade i skogen med hästarna, och du njöt av det. 
Jag blev så imponerad av dig, att höra att du var harmonisk och så stark, trots det hemska som hängde över dig.

Du hade oxå kommit igång igen med pingisen, och hjälpte med träning och coachning i BTK Linne, Göteborg. 
Ditt engagemang för pingisen hade vaknat igen och jag tyckte det var härligt. Vi skulle ha träffats på SM i Eskilstuna, precis som i gamla tider, men tyvärr blev du sämre och det gick inte.
Du såg så mycket fram emot att få coacha dina adepter där, och att träffa gamla kompisar, så det grämde dig mycket att det inte funkade.

Jag kommer att sakna alla telefonsamtal där vi pratade om allt. Jag kommer att sakna våra golf- rundor med en pilsner och lite ljug efter. Jag kommer att sakna våra pingisdiskussioner och din coachning till mig i mitt jobb. Det kändes extra tryggt när du stöttade mig, i ett annars väldigt ensamt jobb som pingistränare och ledare. 
Åsa, Isaac och jag kommer att sakna våra träffar hos oss i Halmstad, där vi åt och drack gott, och du alltid sa att du älskade sängen i gästrummet.
Vi kommer att sakna dig, min bäste kompis, enormt mycket!

Vila i frid Benke❤

Åsa, Isaac, Jesper, Joakim och Tickan

Vi delar även med oss av fler rader om "Benke". Denna gång är det vännen och journalisten Staffan Lindeborg som minns sin vän och deras tid tillsammans.

En stor idrottsman har gått ur tiden. Alldeles för tidigt. Ulf Bengtsson - eller Benke som vi kallade honom - har avlidit efter en tids sjukdom.
En av svensk bordtennis många europamästare.

Benke vann EM-guldet i singel 1984 och var en av nyckelspelarna i Sveriges gyllene bordtennisgeneration. Jag träffade honom första gången tidigt 80-tal och grabben från Höganäs var lätt att lära känna. Han var enkel att intervjua, okomplicerad som människa. Han och Ulf Tickan Carlsson blev ”bästisar”.

Benke var vänsterhänt precis som Erik Lindh och Mikael Appelgren men hans skånska idiom skilde sig från övriga landslagskamrater. I många år bodde skåningen i Småland och vann SM-guldet med Kalmar BTK. J-O Waldner var också där liksom många gånger TV-Sportens kameror.

Benke blev snabbt och självklart en uppskattad medlem i vårt stora  golfsällskap - Tipsextra-sällskapet eller TEO som det heter - och han var i alla år en av de skickligaste på golfbanan. När pingiskarriären tog slut blev nämligen golf och trav hans stora intressen. Vi ägde t o m en häst tillsammans med hans bäste kompis Ulf Tickan Carlsson som konsortiechef. Det var Tickan och Benke som var initierade i travsporten.

Jag kommer att sakna Benke och TEO deltar i sorgen och saknaden efter honom. Vi tänker alla på hans nära och kära. Vila i frid Benke. 

Staffan Lindeborg
TV Sportens bordtenniskommentator

Skribent: Max Ansbro
Epost: Adressen Gömd

Liverapportering

pingiskanalenEvenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info