Hoppa till sidans innehåll

Elittränarkonferensen i Halmstad

2018-09-10 14:39
Inte sedan 2002 har det anordnats en elittränarkonferens av den här karaktären och det visade sig att det fanns ett behov. 27 deltagare var på plats för att prata om bordtennis på högsta nivå. Många frågor, färre svar – men det jobbas på svar!
  • Uppdaterad: 2018-09-11 11:45

I och med det höga deltagarantalet var helgens program riktigt späckat och innehöll bl.a. utvärdering av Lag-VM i Halmstad, pingisfys, genomgång av kravanalys i samverkan med SOK, UEM-utvärdering, teknik, video, perspektiv förr – nu – framtiden, diskussioner, utbildningsstruktur samt frågestund.

Jesper Sjökvist, SOK:s resursteam och fysrådgivare, gav riktlinjer om grunder för pingisfys inför kommande arbete med kravanalysens fysdel. Jesper betonade att den ”traditionella” pingisuppvärmningen måste förändras och förbättras, bl.a. för att kunna starta hårdare med pingisspelet. Med en bättre uppvärmning kan spelaren tidigare gå in i den avancerade övningen tidigare, spar tid! Viktigt att rätt fys genomförs för det som ska tränas, ex snabbhet och spänst och när i passet dessa ska genomföras.

En genomgång av kravanalysen för herrar redovisades av Inger Mann och Glenn Östh.
Att det pratades herrpingis denna gång beror på att kravanalysen är gjord på herrsidan, en sådan ska även göras på damsidan.

Förbundskapten Peter Blomquist utvärderade Lag-VM i Halmstad. Mycket viktigt att mästerskapsutvärderingar görs snarast efter mästerskap! Gruppdiskussioner förekom och redovisades samt diskuterades.

Peter berättade också att i dagens elitpingis är fötterna parallella. Den uppställning som tidigare gällt i Sverige har varit fh-uppställning. Det visades på video samt det diskuterades i grupper att uppställningen bör vara parallell!Glenn Östh (SOK) och förbundskapten Peter Blomquist under helgen i Halmstad. 

UEM för kadetter utvärderades av Magnus Mallander och Mattias Ekdahl och följdes av en frågestund.

Glenn Östh, sportchef på SOK, gav sin syn på herrpingisen. Glenn visade videosekvenser på toppspelarna i världen, hur de spelar och vilken teknik som är avgörande för att nå världstoppen. En korrekt teknikträning är avgörande för att kunna bli framgångsrik samt bör startas i tidig skolålder, enligt forskning.

Videoanalyser av hur bollen påverkas/roterar  i spel med olika material, mycket tydligt! Videosekvenserna har Lars Ljung, SOK arbetat med tillsammans med Peter B och Glenn Östh.

Nu är det framåt som gäller och inte lika lång väntan på nästa elittränarträff. Ses vi då?

Skribent: Inger Mann
Epost: Adressen Gömd

Liverapportering 

Sverige-Spanien
EM, steg 1, herrar
20 november 18.30

Webbsändning

Ryssland-Sverige
EM, steg 1, damer
20 november 16.00

Webbsändning

pingiskanalen

Evenemang

Landskamp

Sverige-Spanien, EM, steg 1
Idrottshallen, Söderhamn
20 november
Matchstart klockan 18.30

Matchen kommer att webbsändas

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG
koping
Hello Sweden

 

Sports heart

SRB
sporrong

 

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 08-562 78 120
E-post: This is a mailto link

Se all info