Hoppa till sidans innehåll
Foto: FOTOGRAF MIKAEL LATORRE

Förbundsmötet 14 april i Köping

14 APR 2019 21:30
Svenska Bordtennisförbundets, SBTF:s, ordförande Petra Sörling hälsade välkommen till en ny dag i Köping och särskilt välkommen till Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson, som deltog som representant för första gången.
 • Uppdaterad: 14 APR 2019 21:30

Petra inledde med att lyfta fram några av svensk bordtennis framgångar som årsberättelserna 2017 och 2018 vittnar om medan ett inspirerande bildspel rullade i bakgrunden.

Riksidrottsförbundets, RF:s, ordförande Björn Eriksson tog sedan över scenen i några minuter och berättade med energi om föreningsidrott, värdegrund och idrott hela livet och gav även deltagarna ett smakprov på ett kommande Riksidrottsmöte, RIM, i maj 2019. Där kommer frågor om bland annat krav och villkor på nuvarande/nyinvalda medlemmar i RF att behandlas kopplat till det bidragssystem som ska finnas i framtiden.

Unikt för dagen var att två personer höll i ordförandeklubban genom delat ordförandeskap; hedersordförande Ulf Lönnqvist, för 45:e gången (!), och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Det formella mötet inleddes med att Petra Sörling, Trelleborg, omvaldes till förbundsordförande i en period på två år. Michael Helander, Ås, omvaldes som ledamot i förbundsstyrelsen på fyra år medan Karin Björkryd, Eskilstuna, och Nora Khidir, Stockholm, valdes som nya ledamöter till förbundsstyrelsen på fyra år. Övriga ledamöter i styrelsen, som har två år kvar på sin mandatperiod, är Monica J Erlandsson, Henån, Lars Sundling, Göteborg, Dennis Lindahl, Bålsta, och Thomas Norgren, Söderhamn.

Svenska Bordtennisförbundets styrelse
Svenska Bordtennisförbundets styrelse (Från vänster: Nora Khidir, Dennis Lindahl, Michael Helander, Petra Sörling, Monica J Erlandsson och Lars Sundling. På bilden saknas Thomas Norgren och Karin Björkryd.

Som revisorer på två år omvaldes Christer Goldhammer, Norrköping och Marie Andersson, Arboga. Marie Torstensson, Arboga, valdes till revisorssuppleant för en tid av två år.

Till valberedningen fem ledamöter valdes Elina Nilsson, Falköping, Charlotta Larsson, Göteborg, Ola Perman, Karlstad, Thomas Andersson, Eslöv, och Ronny Ferm, Karlsborg, ordförande.

Förbundsmötets dagordning borgade i övrigt för ett fullspäckat möte med många viktiga beslut att fatta. Här nedan följer ett axplock av besluten som togs medan en fullständig information kommer från kansliet i närtid:

 • Ett reviderat förslag togs fram under lördagen avseende fastställande av avgifter för nästkommande tvåårsperiod samt SDF:ens andel av dessa vilket sedan antogs av förbundsmötet
 • Några beslut som påverkar ändring av förbundets stadgar är:
  • För ökad jämställdhet ändras stadgarna när det gäller fördelningen mellan könen i styrande organ – inte mindre än 40% representation av något av könen.
  • Elektroniskt utskick används som ett sätt att få förbundsmöten behörigen utlysta.
  • Rösträtt och förbundsmötets sammansättning innebärande att även föreningar med vissa premisser uppfyllda kommer att kunna utöva rösträtt på förbundsmötet.
 • Förändringar i SBTF:s regler för Mästerskapstävlingar beslutades, de innebär bland annat att Ungdoms-SM ska innehålla klasserna 14 och 17. Begreppet tävlingschef införs där ansvaret utökas till att omfatta att tillse att även avtal och direktiv följs.
 • En del förändringar avseende det nationella seriesystemet där bland annat en höjning av avgiften för de föreningar som inte vill arrangera sammandrag beslutades.

Efter ett effektivt förbundsmöte tackades de båda ordförandena av Petra Sörling med en blomma.

Styrelsen delade, som sig bör ut följande priser och stipendier: Ledarskölden 2017 (utses av förbundsordförande):
”För att tillsammans med en rutinerad arrangörsstab verkat för ett generationsskifte vid den mycket väl genomförda stortävlingen Veteran-EM i Helsingborg” – Anders Karlsson.

Ledarskölden 2018 (utses av förbundsordförande):
”Genom sitt ideella ledarskap utgjort en förebild för hela VM-organisationen och även bidragit starkt till ett mycket lyckat Lag-VM i Halmstad” – Lennart Jacobsson.

Utdelningen fortsatte med Unga ledar-stipendiet med Lars Sundling som prisutdelare. Hela nio mycket bra ansökningar hade kommit in och i hård konkurrens kunde följande Unga Ledare utses:
”För sitt ansvar och engagemang med att genomföra kravlös pingisträning för barn och ungdomar och verka för fysisk aktivitet, genom att skapa delaktighet och särskilt värna om särskolebarn och integrering” – Lovisa Ericsson Unnerstad

”Att genom ett engagerat arbete både som tränare och ledamot i styrelser på förenings- och distriktsnivå ha byggt upp kompetens och erfarenhet inom bordtennisen redan som ung ledare är imponerande. Att på olika sätt ta tillvara chanser för att bidra, påverka och förändra med ung klokskap är något som svensk bordtennis behöver och glädjs åt” – Michael Corsini

Stipendiater Unga ledare
Unga ledare (Från vänster: Michael Corsini och Lovisa Ericsson Unnerstad)

Avslutningsvis avtackades två styrelseledamöter
Ordförande Petra Sörling hedrade Malin Karlsson för hennes insatser för svensk bordtennis, Malin försågs med förtjänsttecken i brons.
Även Inger Mann hedrades av Petra Sörling för hennes insatser för svensk bordtennis, Inger försågs med förtjänsttecken i silver.

Därefter avslutades förbundsmöteshelgen i Köping 13-14 april och deltagarna inbjöds till den avslutande lunchen och alla tillönskades en fortsatt trevlig dag (särskilt födelsedags”barnet” Patrik Björs Strand, 30) och en säker hemresa.

Foto: Mikael Latorre

Skribent: SBTF
Epost: Adressen Gömd

Liverapportering

pingiskanalenEvenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info