Hoppa till sidans innehåll

Framåt marsch – träningsresa till Kina

31 MAJ 2019 16:23
Svensk bordtennis seglar som bekant i kraftig medvind. Framgång föder framgång vilket inte minst speglas i en ökad grad av ambition hos våra allra yngsta talanger. Med anledning av detta kommer en tränings- och tävlingsresa till Kina arrangeras.
  • Skapad: 31 MAJ 2019 16:23

En trupp bestående av sex killar och två tjejer lämnar svensk mark redan den 6 juni för att sedan återvända drygt två veckor senare. En stentuff tävling, China Junior & Cadet Open i Taicang, bryter av en träningsperiod som är förlagd till China Table Tennis Collages faciliteter mitt i megastaden Shanghai.

– Jag tror att detta blir en perfekt start på något mycket intressant. Vi måste sätta bra ramar för framtida samarbeten med kineserna och även jobba mot och med våra asiatiska konkurrenter för att utveckla unga spelare, säger Svenska Bordtennisförbundets sportchef Mikael Andersson och tillägger:
– Det är en bra grupp som vi skickar iväg med Peter Alestedt, vår bästa 07:a som yngste spelare och lovande Matilda Hansson från Lekstorp, bara 16 år gammal som den äldsta av ungdomarna. Som helhet så är detta en perfekt förberedelse inför UEM för de spelare som sedan blir uttagna att spela.  

Kinaresan är delfinansierad av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) via deras teknik och utvecklingsprojekt och av Svenska Pingisakademin som nu återigen blir aktiva i rollen att främja unga talangers utveckling.

– Vi är naturligtvis mycket tacksamma för detta som innebär att resan inte blir en alltför stor belastning för våra talanger som i stort sett endast betalar sin flygresa till och från Kina. Detta är helt perfekt och vi är väldigt glada över denna möjlighet, säger Mikael Andersson avslutningsvis.

Under säsongen har SBTF i nära samarbete med SOK stimulerat minikadetterna och kadetterna på pojksidan med flertalet teknikläger under ledning av herrarnas förbundskapten Peter Blomqvist. Satsningen har omfattat ett antal lov- och helgläger som genomförts både i Köping och Söderhamn. Blomqvist, som vid det här laget har synat svensk bordtennis framtid på nära håll, gör följande summering av teknikprojektet.

– Som helhet har detta varit en mycket värdefull satsning. Vi har framförallt byggt upp lägervanan rejält, med allt vad det innebär, och ökat antalet lägerdagar med runt 20 och 25 dagar under säsongen. Många spelare födda 2003-2008 har varit med och vi har gett dem en del nya verktyg att använda i vardagen, exempelvis regelbundna fystester och filmning av svagheter i slowmotion, berättar Peter Blomqvist som tror på gasen i botten för ungdomarna. 
– Det finns inga genvägar utan hårt jobb och ett bra upplägg gäller. Jag bedömer att vi som grupp ligger en bit efter övriga Europa och det är viktiga att gasa nu – ikapp och förbi. Vi måste använda både trippen till Asien och UEM på bästa vis för att kunna ta stora steg framåt, tillägger Blomqvist.

Framtiden ser ljus ut och i de lägre åldrarna finns många som ständigt tar stora kliv uppåt.

– Det ser intressant ut i gruppen 2006 och yngre där många vill mycket och redan kommit en bra bit på vägen. Det kommer bli perfekt med denna resa till Kina som kommer stärka upp dem mot framtiden. Jag vill också berömma det sportliga teamet som gjort denna resa möjlig, avslutar Peter Blomqvist.

På tjejsidan har satsningen under året sett aningen annorlunda ut. Tjejkadetternas förbundskapten Magnus Mallander har kört ett antal läger för de yngsta spelarna medan damernas förbundskapten Peter Sartz i vanlig ordning hållit i flertalet aktiviteter runt om i landet för de tjejer som ligger längst fram.

– Överlag ser det bra ut på tjejsidan. Vi har flera duktiga tjejer som hela tiden söker nya vägar för att satsa framåt. Både Nomin Baasan och Matilda Hansson är högaktuella för UEM i sommar och det är fantastiskt bra att de nu, med kort varsel, tar chansen att resa till Kina. Det är tufft gjort och bra för svensk pingis att vi fick till denna resa, säger avgående förbundskaptenen för damerna, Peter Sartz.

Skribent: SBTF
Epost: Adressen Gömd

Liverapportering

pingiskanalenEvenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info