Hoppa till sidans innehåll
Foto: FOTOGRAF MIKAEL LATORRE

Het förbundsmötesdag i Köping

13 APR 2019 23:29
Förbundsmöteshelgen 2019 är i gång och lördagens program inleddes med att förbundsordförande Petra Sörling, hälsade femtiotalet deltagare hjärtligt välkomna.
  • Uppdaterad: 13 APR 2019 23:29

17 av 21 distrikt deltar på mötet tillsammans med styrelsen och medarbetare från Svenska Bordtennisförbundet, SBTF. Sara Schelin, kommunchef från Köpings kommun och Sparbanken Västra Mälardalens Vice-VD Per Karlsson, som tillhandahöll lokal för mötet, fortsatte med en västmanländsk välkomsthälsning till ett soligt och vårkyligt Köping.

En bra start på mötesprogrammet gav sportchef Mikael Andersson genom att delge sina tankar om ”Resan mot Tokyo 2020”. Hur mår svensk landslagsbordtennis?

Mikael lyfte frågor om vår tävlingsorienterade idrott på elitnivå i termer av att resurser behövs liksom förbättrings- och utvecklingsarbete, teknikläger, stöd till spelare från SOK och fys-projekt för paraspelare. Ja, listan kan göras ännu längre. Glädjande är att det kommer duktiga ungdomar underifrån som vill framåt och uppåt. Mikael anser att svensk ungdomspingis för tjejer är bättre än pojkar. Unga paratjejer är också mycket på gång starkt och uppåt. Innan Tokyo-OS siktar landslagen mot VM i Budapest och para-EM i Helsingborg bland annat. Lycka till på resan!

Ekonomiska frågor presenterades av styrelseledamoten Michael Helander och adjungerad tjänsteman Mikael Peterson. SBTF har ett gynnsamt ekonomiskt läge jämfört med för några år sedan. En viktig del av ett idrottsförbunds intäkter är SF-stödet. Här poängterade herrarna att SF-stödet baseras bland annat på den verksamhet som bedrivs ute i föreningar och distrikt och det antal medlemmar som finns. Därför är föreningar och distrikt otroligt viktiga, där genereras alltså det underlag/volymer till SF-stöd. Dock kan vi räkna med ändringar eftersom ett Riksidrottsmöte kommer i slutet på våren.

Budgetarbetet 2019/2020 presenterades med olika former av intäkter såsom till exempel projektpengar från SOK, destinationsprojekt (samverkan kommun/destination, SBTF och förening), avgifter och tävlingar.

Sista området innan fikapaus blev nästa tjänsteman Patrik Björs Strand som berättade om förslaget angående förändring av SBTF:s stadgar när det gäller bland annat rösträtt och förbundsmötets sammansättning och även rösträtten för SDF:s årsmöten. Efter en gedigen redogörelse med bakgrund till förslag, remissrundor, hörsammade synpunkter och därefter med kontrollfrågor till/från auditoriet och även kommentarer tillbaka från auditoriet blev det ridå upp för förslaget. I samma veva gick brandlarmet i lokalen och lokalen fick utrymmas. Med på utrymningen kom kaffe- och fikavagnen och i väntan på brandkåren kunde fikat avnjutas. 

Efter den något kylslagna pausen tog förbundschef Thomas Buza, tillsammans med Michael Helander till orda för att informera om hur ökade intäkter kan skapa förutsättningar för större bordtennisfamilj –> en utvecklingsresa.

Varför vill vi att pingisfamiljen ska växa? - Vi älskar sporten! – Det är världens coolaste sport som fler borde hålla på med! - Vi behöver bredden för att få bra topp. Är vi synliga ger det bättre ekonomi och det skapar förutsättningar och vinn-vinnsituation för föreningar och både distrikt- och specialidrottsförbund. Med en nyligen genomförd dialog med Generation Pep, som startats genom kronprinsessparets engagemang för barns rörelse och kostens betydelse, fortsatte Thomas med sina tankar med mål om dubblerat antal licensierade spelare och 20 % tjejer. Nu har vi chansen att fortsätta att berätta om alla våra sociala engagemang som vi också genomför för personer med parkinson, alzheimer och där veteransegmentet framförallt växer. Vi måste våga satsa för att nå våra mål.

Eftermiddagen fortsatte sedan med en genomgång och diskussion av de 29 motioner som kommit in från distrikten. Med föredömlig föredragning av Malin Karlsson, Lars Sundling, Dennis Lindahl, Inger Mann och Monica J Erlandsson diskuterades och ifrågasattes motionernas avslag eller bifall inför morgondagens förbundsmöte.

Lördagen avslutades med middag på anrika Hotell Gillet i Köpings gamla stad. Efter en god middag uppmärksammades ”Årets förebild” genom Jeanette Eriksson Ljunggren med Michael Helander som prisutdelare. Utmärkelsen följdes av ”Årets Arrangemang 2017” som gick till BTK Rekord med Anders Karlsson för Veteran-EM 2017 med utdelare Monica J Erlandsson. ”Årets Arrangemang 2018” gick inte helt otippat till Halmstad BTK där Lennart Jacobsson tog emot diplomet utdelat av Petra Sörling.

I morgon följer förbundsmötet med start kl. 9:30.

Skribent: Marit Almgren
Epost: This is a mailto link

Liverapportering

pingiskanalenEvenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info