Hoppa till sidans innehåll

Landslagsledningens rapport från European games 2019

05 JUL 2019 10:29
Den andra upplagan av European Games spelades klart under helgen. European Games är en del av den "Olympiska familjen" och möjligheten att kvalificera sig för OS i Tokyo 2020 stod på spel i alla klasser.
  • Skapad: 05 JUL 2019 10:29

Tävlingen spelades i samma klasser som man spelar OS i, lag; mixed dubbel och singel. Nedan inleder förbundskapten Peter Blomquists med sina tankar och kommentarer om mästerskapet.

Damlandslaget
I lagturneringen lyckades damerna ta sig till kvartsfinal vilket är en omgång längre än vad man var seedade. Förlust mot ett väldigt starkt Rumänien som segrade på senaste EM och som i denna tävling tog hem silvret. 1-3 förlusten var ganska klar men en fin insats av Matilda Ekholm som vann över duktiga Elisabeth Samara med 3-1 i set.

Damer EG 2019

Linda Bergström stod för en kanonturnering med bland annat segrar över två högre rankade spelare och det med 4-0 dessutom. En kvartsfinalplats i singel är ett styrkebesked av Bergström. Matilda Ekholm kunde besegra Partyka från Polen, en spelare Ekholm aldrig besegrat tidigare och som varit lite av en mardrömsmotståndare för henne. Tyvärr så spelade Ekholm sedan med ojämn kvalitet mot den ryska defensivspelaren Mikhailova och föll i skiljeset, en spelare som i vanliga fall passar Ekholm väldigt bra. Filippa Bergand som endast spelade lagtävlingen fick bara spela två stycken singelmatcher i detta mästerskap. Bergstrand vann över Spaniens bästa spelare (Maria Xiao) efter en kanoninsats men kunde sedan inte rå på Bernadette Szocs och föll där med 1-3 i set.

Herrlandslaget
I lag så tog sig herrarna till final där vi tyvärr föll mot Tyskland. En OK lagtävling där silverplatsen var ett maxresultat denna gång. Vi visar återigen att det är på denna nivå vi hör hemma trots att formen inte fanns 100% hos spelarna och att det flöt inte på som man hade velat. Seger mot Danmark i semifinalen med 3-1 och dessförinnan med 3-2 mot Kroatien. 

Falck Minsk

Mattias Falck kunde inte upprepa succén från VM utan föll mot Aleksander Shibaev från Ryssland trots stora ledningar i flera set. Främst var det forehandspelet som inte riktigt fungerade för Falck där fler öppningar och smashar missades och det blev helt utslagsgivande. Kristian Karlsson slet ned den österrikiska veteranen Robert Gardos men i nästa match väntande fransmannen Lebesson och det där missade Karlsson för mycket, främst från backhand. Dessutom hade Karlsson det svårt att finna ett bra returspel och då passar Lebesson honom illa.

Karlsson EG 2019

Konklusion
Sammanfattningsvis så måste vi bli bättre och bättre om vi ska vinna titlar. Varje dag bli viktig för att nå detta mål.

Sportchef Mikael Andersson kompletterar med sina kommentarer

Viktigt delmål
European Games var ett viktigt delmål för vår landslagsverksamhet under 2019 med flera kvotplatser till Tokyo-OS nästa år i potten. Insatsen får ses som godkänd. Att herrlaget kan prestera på en hög nivå, utan att vara spelarna individuellt var helt på topp får ses som ett styrkebesked. Vi fick klart stryk av ett mycket taggat och fokuserat tyskt lag som faktiskt uppträdde mycket mer teamorienterat än tidigare.

Damerna gjorde en klart godkänd insats i lagspelet och individuellt så stod Linda Bergström för den starkaste prestationen. Jag tror att Linda kommer att klättra på ranking under hösten och absolut sätta sig i en position att aktivt slåss om en plats till OS i Tokyo - dit vi förövrigt också hoppas på att kvala in ett svenskt damlag.

Som helhet är det bara att ta nya tag och satsa hårt på EM i Nantes (spelas i september) som är nästa stora uppgift.

EG 2019

Skribent: Max Ansbro
Epost: Adressen Gömd

Liverapportering

pingiskanalenEvenemang

Para-EM
16-21 september, Helsingborg
Lottning, gruppspel

Webbsändningar

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info