Hoppa till sidans innehåll

Ljus framtid för högre utbildning

02 JUL 2019 11:09
Vi har tidigare gett en statusuppdatering kring de inledande stegen i svensk bordtennis utbildningsplattform. Kring det som betecknas som högre utbildning sker det också mycket spännande.
  • Skapad: 02 JUL 2019 11:09

Inför lag-VM i Halmstad 2018 inleddes ett samarbete mellan Högskolan i Halmstad (HH) och Svenska Bordtennisförbundet som manifesterades i form av en serie aktiviteter, bland annat hölls såväl internationella konferenser och föredrag om olika racketsporters påverkan på hjärnan. Via samarbetet slöts också ett avtal om utbyte och samarbete med Shanghai University of Sports/China Table Tennis College i Kina. 
HH är ett av fem riksidrottsuniversitet och här finns redan idag en utbildning kallad PIKA (Professionell idrottskarriär och arbetsliv, 180 hp) som syftar till att låta elitsatsande idrottare kombinera satsningen med akademiska studier. Dubbla karriärer är ett prioriterat område för idrotten och för svensk bordtennis känns det angeläget att i samarbete med HH kunna erbjuda en möjlighet för våra spelare att i samband med sin satsning på att bli så bra som möjligt i bordtennis även kunna skaffa sig en gedigen utbildning. Här jobbar SBTF också på att skapa en naturlig koppling från de NIU som finns runt om i Sverige till HH och PIKA-programmet i Halmstad. Möjligheter finns också att läsa programmet på distans. Elitmiljön där spelarna på plats i Halmstad bedriver sin dagliga träning är i Halmstad Bordtennisklubbs domäner i Halmstad Arena. 

Som tidigare nämnts i flera sammanhang behöver svensk bordtennis öka såväl kvantitet och kvalitet på vår tränarkår. SBTF arbetar nu i samarbete med HH kring ytterligare en utbildning som riktar sig till tränare med elitambitioner. Tanken är att vår utbildningsplattforms högsta steg (tidigare kallat steg 4 eller nivå 4) skall ingå i en uppdragsutbildning där ytterligare moduler ingår. I dagsläget är arbetstesen att följande moduler skall komma att ingå:
• Bordtennis
• Fysiologi
• Idrottspsykologi
• Pedagogik
Längd, tidpunkt för start, samt om utbildningen skall ge högskolepoäng är några av de pusselbitar som inom kort kommer fastställas.

Som ett första steg kommer det under hösten 2019 (4-8 december) att hållas en kombinerad tränarkonferens/pilotutbildning på fem dagar i Halmstad. Syftet är att skapa intresse för den "skarpa" utbildningen men också att inhämta åsikter och tankar kring vad potentiella deltagare önskar att utbildningen bör innehålla. 
SBTF har engagerat före detta förbundskaptenen Anders Thunström för att driva projektet i samarbete med representanter för HH och SBTF. Anders har ett långt förflutet inom bordtennisens tjänst och förutom att vara en av de mest framgångsrika förbundskaptenerna vi haft inom svensk bordtennis har han också arbetat många år inom det internationella förbundet (ITTF) med TV- och mediarättigheter. 
– VM i Budapest visade än en gång att svensk bordtennis kan leverera fantastiska resultat, trots jämförelsevis små ekonomiska resurser. Kunskapsnivån i bordtennis i Sverige är väldigt hög. 
Utbildning av kompetenta tränare är väldigt viktigt för att bibehålla svensk bordtennis nivå i världen, och förhoppningsvis i framtiden åter utmana Kina (Asien). Därför kändes det väldigt inspirerade för mig när SBTF frågade om jag i första hand kunde titta på en pilotkurs på fem dagar som skall innehålla det senaste i modern bordtennis. Kursen kommer också, i vissa ämnen, att ha experter/föreläsare från Högskolan i Halmstad, allt med syftet att få så mycket spetskunskap som möjligt för att lyckas i tränaryrket, säger Anders Thunström.

För SBTF är detta en viktig del i att öka kvaliteten på tränarkåren men också ett sätt att kunna locka fler personer att våga satsa på en karriär som bordtennistränare. 
– Ett viktigt steg på vägen. Vi behöver höja statusen på tränaryrket och detta tror vi är rätt väg att gå. Vi planerar att samla samtliga elittränare i Sverige som har intresse av att arbeta med landslagsaktiviteter samt vid NIU och RIG i samband med kursen. Här ser jag ett antal plusvärden och ser även fram emot den sportsliga diskussionen. Tanken är på sikt att detta ska bli en slags certifierande utbildning som du bör ha gått om du har ambitioner att arbeta med ett svenskt landslag. Förhoppningsvis kommer utbildningen också ha hög status utomlands vilket öppnar upp enorma möjligheter för de som har ambitioner åt det hållet. Vårt goda nätverk med Kina i allmänhet och China Table Tennis College i synnerhet ger ytterligare spännande dimensioner, tänk att få göra tränarpraktik där, säger en entusiastisk Mikael Andersson, sportchef i SBTF.

Såväl pilotkursen i december som den skarpa utbildning kommer att hållas på engelska för att kunna attrahera internationellt deltagande. Planerad start för skarp utbildning är höst 2020. Mer information kommer kontinuerligt publiceras på SBTF:s hemsida. 

Läs mer om PIKA-programmet här

Bilden: Anders Thunström, Foto: Hans Kroon

Skribent: SBTF
Epost: Adressen Gömd

Liverapportering

pingiskanalenEvenemang

Para-EM
16-21 september, Helsingborg
Lottning, gruppspel

Webbsändningar

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info