Hoppa till sidans innehåll

Nöjda deltagare på domarkonferens

26 AUG 2019 11:28
Den gångna helgen (23-24/8) genomfördes årets domarkonferens med representanter från bordtennissveriges alla distrikt, både förbunds- och internationella domare samt domaransvariga, var på plats i bordtennis-meckat Köping, ”mitt i Sverige”.
  • Uppdaterad: 26 AUG 2019 11:28

Konferensen inleddes med att deltagarna fick presentera sig själva genom att berätta varför man valt att bli domare. Här kom berättelser från att ha halkat in som domare på ett bananskal eftersom SM skulle arrangeras på hemmaorten, att man har barn som spelat bordtennis så att man ville engagera sig i sporten, till att man som spelare ville lära mer om vilka regler som gäller och det visade sig att flera hade särskild förkärlek för vad som är rätt och riktigt. En av deltagarna är t.o.m. domare inom både bordtennis, tennis och golf.

Deltagarnas förväntningar på konferensen handlade om att utbyta erfarenheter med kollegor, att lära mer om nya regler, att få diskutera svåra fall och bedömningar, att utvecklas och att man hade en förväntan att kunskaperna sprids vidare till resten av förbundsdomarkåren samt även till distriktsdomare . Några farhågor var att diskussionerna som förs är desamma som tidigare och att ingenting händer därefter.

Programmet för dagarna innebar fokus på fem områden där information, inspel och frågeställningar från medarbetare på SBTF:s kansli blev besvarade genom dialoger, workshops och bikupor. Mycket hjärngympa alltså. De fokusområden som behandlades under konferensen var:

Värdegrund och uppförandekod: etiska dilemman diskuterades med anledning av att bordtennissverige behöver lära mer om att vi som ledare inom svensk bordtennis behöver vara förebilder, hur ska vi agera då? Vad får det för konsekvenser på kort och lång sikt?

Nyheter, information och fakta kring regler, disciplinärenden, utbildningar m.m. Det enda passet under helgen som inte innehöll någon planerad interaktion men som ändå innebar interagerande genom många frågor och kommentarer från deltagarna.

 

Svåra fall och bedömningar: Thomas Wadsten, internationell ”advanced referee” hade satt ihop 21 svåra fall och bedömningsfrågor. I mindre grupper fick deltagarna diskutera ett urval av fallen, några tillsammans med f.d. elitspelare Marie Persson, för att sedan få de rätta bedömingarna levererade som ett rinnande vatten av Thomas.

Med oss under hela lördagen var också erfarna Rebecca Bergfeldt som kunde bidra med många kloka inspel, som också uppskattades mycket av deltagarna.

Modern rekrytering: Genom Patrik Björs Strands skarpa beskrivning av en önskad tydlighet när det gäller struktur för domarrekrytering, ett nyläge som många efterfrågat länge, fick deltagarna jobba med frågor som:

  • Vilka tankar har ni om rollfördelningen mellan distrikts- och förbundsdomare?
  • Hur kan vi nå en större rekrytering i de olika stegen? Jämför gärna mellan perspektiven och högre krav och mer tillåtande syn.
  • Hur kan ett mentorskap organiseras i praktiken inom förbund, distrikt och föreningar?

 Inför konferensens sista arbetspass delades gruppen upp och fick arbeta fram förslag och idéer kring att förbättra kvalitet och samsyn i Pingisligan och i seriespel och tävlingar. Bl.a. låg en motion från Göteborg, som bifölls på Förbundsmötet 2019, till grund för de tankar som förmedlades till gruppen av Bengt Andersson.

 Glada, nöjda och trötta medarbetare på kansliet i Köping summerade dagarna på ett liknande sätt som deltagarna, mycket engagemang från alla och så imponerande att alla distrikt var representerade på konferensen. De flesta förväntningarna infriades och tipsen på att bli fler till nästa års domarkonferens haglade:

  • Tydlighet i inbjudan och via mejl att alla förbundsdomare är välkomna
  • Närvarande domare på konferensen får ett uppdrag att pusha kollegor på distriktet att komma på konferensen nästa år
  • Om vi förlägger konferensen till Stockholm så kan vi hålla på längre
  • Om alla deltagare tar med sig en person till… så har vi dubblerat antalet till nästa år.

Stort tack alla duktiga deltagare – nu har vi mycket att sätta tänderna i på många olika sätt; hårt arbete, projektjobb med förankring och ekonomiska lösningar och verkstad så ska vi se till att domarna får högre status inom svensk bordtennis.

Skribent: SBTF
Epost: Adressen Gömd

Liverapportering

pingiskanalenEvenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info