Hoppa till sidans innehåll

Norrland tar svensk pingis framåt!

22 SEP 2018 22:09
6 stycken Norrlandsdistrikt; Hälsingland, Ångermanland, Jämtland/Härjedalen, Medelpad, Västerbotten och Norrbotten har under året påbörjat arbetet för att slås ihop till ett stort Norrlandsdistrikt.
  • Uppdaterad: 22 SEP 2018 22:09

Under helgen träffas representanter från distrikten i Sundsvall för att fortsätta arbetet med ett tydligt mål: Att bilda Norrlands BTF.

I Svenska Bordtennisförbundets måldokument som antogs på årsmötet 2017 finns målsättningen att minska antalet distrikt till 8-12 regioner. Men redan innan dess hade en utredning genomförts och 2015 gjordes de första sammanslagningarna. Det var Nordvästra Götalands Bordtennisförbund (tidigare Västergötland och Bohuslän-Dal) och Nordöstra Svealands Bordtennisförbund (tidigare Uppland och Gästrikland) som slogs ihop till säsongen 2015-2016. Nu står vi alltså inför en historisk sammanslagning, där de 6 norrlandsförbunden arbetar för att gå ihop till ett.

Ronny Ferm, ordförande för Nordvästra Götalands BTF och projektledare för distriktsammanslagningarna i Svenska Bordtennisförbundet berättar: ”Jag var ju negativ till en sammanslagning först. Jag tyckte det fungerade bra i Västergötland som det var, och var orolig för att det skulle bli för långa avstånd och för mycket strul med ett större distrikt. Nu går vi in i vår fjärde säsong som Nordvästra Götalands BTF och det enda jag känner nu är: Varför gjorde vi inte detta tidigare?”

Och statistiken talar sitt tydliga språk, bara första året ökade antalet licensierade spelare med över 100 stycken i det nya distriktets föreningar (Källa: Profixio).

Bakgrunden till arbetet kring distriktsammanslagningen är en utredning som gjordes efter årsmötet i Östersund 2011. Bordtennisens distrikt, liksom många andra idrottsförbunds diton, är på många håll urholkade och relativt svaga. Svenska Bordtennisförbundet vill vara en sammanhållen organisation, och målsättningen är färre, större och starkare distrikt eller regioner med minst en anställd. I dagsläget går många distrikt, och pingisen i stort, åt fel håll. Den negativa utvecklingen syns bland annat på DM, då fler och fler distrikt har problem både att hitta arrangörer och att fylla sina klasser. Absolut svårast är det att fylla tjejklasserna på distriktsmästerskapen idag. Andra idrotter, bland annat simning, bandy och gymnastik har genomfört sammanslagningar och upplever sig ha en starkare organisation, enligt Emma Johansson på SISU Västerbotten. Emma, som själv har pingisbakgrund med Umeå BTK som moderklubb, fortsätter: ”Vi har sett att detta är framtiden för idrottsrörelsen. De idrotter som genomfört en regionbildning har växt i sin organisation och blivit starkare. Avståndet mellan förening, distrikt och förbund krymper och i slutänden är det föreningarna, och idrotten, som vinner.”

Det var på SOC 2017 som norrlandsdistrikten först bjöds in till ett förutsättningslöst möte för att diskutera en eventuell sammanslagning. Då diskuterades en sammanslagning av Jämtland/Härjedalen och Ångermanland till ett distrikt, och en sammanslagning av Medelpad och Hälsingland till ett annat. Diskussionerna förändrades dock, och under hösten och vintern 2017 pratades det om en större sammanslagning, av alla fyra distrikt. Under våren 2018 har alltså arbetet kommit ännu längre, och under sommaren har intresse även kommit från våra nordligaste distrikt: Norrbotten och Västerbotten. Nu står vi inför en sammanslagning av hela sex distrikt.

Mia Nilsson från Jämtland/Härjedalen ser försiktigt positivt på den nya utvecklingen för Norrlandspingisen. ”Det är många utmaningar som ligger framför oss. Men vi tror på det här. Vi behöver ju något nytt, förändring. En sammanslagning kommer förhoppningsvis ge en nytändning för hela Norrland, och kanske hela Sverige. Men det krävs mycket jobb. Det viktigaste kommer bli att hitta en stark styrelse med en tydlig vision, som kan hålla ihop det här stora distriktet.”

Helgen i Sundsvall handlar om att föra processen om sammanslagningen framåt när det gäller det nya distriktets ekonomi, organisation och tävling/seriespel. Under distriktens årsmöten januari-februari kommer det formella beslutet om sammanslagningen ske, och under våren kommer det nya förbundet förhoppningsvis träda i kraft.

Skribent: Ebba Wengström
Epost: This is a mailto link

Liverapportering 

Pingisligan by STIGA, damer
15 december 

Arvika BTK – Storfors BTK
IK Juno – Team Mälarenergi BTK
Lyckeby BTK – Eslövs PK
Spårvägens BTK – Halmstad BTK

pingiskanalen

Evenemang 

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG
koping
Hello Sweden

 

Sports heart

SRB
sporrong

 

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 08-562 78 120
E-post: This is a mailto link

Se all info