Hoppa till sidans innehåll

Nya förbundschefens tankar

2018-08-31 21:59
Idag, första september, tillträder Thomas Buza, 46 år och boendes i Helsingborg, som ny generalsekreterare i Svenska Bordtennisförbundet. Nedan skriver han själv om sin passion för pingis och de områden han vill driva framöver.
  • Uppdaterad: 2018-09-06 13:58

Thomas Buzas tankar
- Jag har alltid älskat pingis. Att se pingis live, känna rytmen och höra studsen har alltid varit lustfyllt och harmoniskt för mig. När jag var i början av min karriär så var det bästa jag visste att sitta på läktaren, titta i lottningen och identifiera alla spelare i hallen. Likaså lusläste jag alla resultat i Pingistidningen för det var på den tiden de publicerades där, långt före internet (ja, så gammal är jag).

Jag slutade spela aktivt år 2005. Under ett antal år har jag nu varit i positionen att kunna stå utanför den innersta kärnverksamheten inom svensk bordtennis och bara tycka en massa saker. Det har varit relativt enkelt att bara kasta ur sig vad som borde göras, vad som inte görs, och vad som görs, men görs fel. Och så vidare.

När jag nu tar steget över till att professionellt få arbeta med att utveckla svensk bordtennis – ett helt fantastiskt och ärofyllt uppdrag – har jag ju självfallet samlat på mig massvis av tankar kring vad jag skulle vilja jobba med och utveckla.

Först och främst så ser jag Svenska Bordtennisförbundet som ett centralt organ där ett av huvudmålen är att på bästa möjliga sätt underlätta och hjälpa klubbar och distrikt att nå det som också är nummer ett hos mig – nämligen att få vår pingisfamilj att växa.

De områden jag själv brinner för och gärna vill att vi utvecklar är enligt följande:

Rekrytering
Som för alla idrotter är det av yttersta vikt att vi ständigt fyller på med nya spelare, ledare och funktionärer. Kort sagt, vi vill bli större. Det har vi alla möjligheter att lyckas med då pingis är en fantastisk sport. Under förberedelserna inför lag-VM i Halmstad hade jag förmånen att vara med och ta fram ett projekt som syftade till att så många som möjligt skulle komma i kontakt med pingis, PING PONG POWER. Pingis för alla hela livet är ett motto jag vill att vi alla har med oss, alltid. Pingis är verkligen en sport för alla oavsett ålder, kön, sexuell läggning och fysiska förutsättningar. Den är också relativt billig vilket innebär att ingen behöver välja bort den på grund av ekonomiska hinder.

Allt detta är variabler vi ska utnyttja och inom SBTF ska vi sträva efter att vara en central motor som stöttar och hjälper till samt initierar idéer.

Jag tror också mycket på att vi måste jobba stenhårt för att få de barn och ungdomar vi kommer i kontakt med att älska pingis. Det skall vara det roligaste de vet och de ska längta efter nästa träning. Och nästa. Det är inte gjort i en handvändning och kräver en god portion kunskap och engagemang. Kanske dessutom att våga tänka annorlunda än vi gjort tidigare och anpassa träningen mer efter vad barnen vill istället för att de ska anpassa sig till oss.

Utbildning
Oerhört prioriterat område då det är sammanflätat med mer eller mindre allt i vår verksamhet. Vi behöver anpassa befintligt material till att spegla dagens spelteknik samt nya rön när det gäller pedagogik, fysik och inlärningsmetoder. Dessutom måste tillgängligheten på våra utbildningar ökas betydligt. Dagens teknik ger oss mycket stora möjligheter och det ska vi använda oss av i den mån det är genomförbart.

Vi har ett mycket intressant samarbete på gång med Högskolan i Halmstad där det faktiskt redan idag är möjligt att kombinera full satsning på pingis i kombination med akademiska studier. Dubbla karriärer är något som verkligen ligger i tiden och jag ser en stor potential i detta samarbete. Det är få förunnat att kunna leva och bli ekonomiskt oberoende på sin idrott och jag råder alla som har funderingar kring hur studier och satsning ska gå ihop att fundera på detta alternativ. Vi kommer förhoppningsvis också inom en inte alltför avlägsen framtid också att kunna erbjuda en internationell tränarutbildning på detta lärosäte i samarbete med det internationella förbundet, ITTF.

Tävling
Här kommer en riktig snyting som vi behöver ta på allvar. 2002 hade vi 172 tävlingar i Sverige med 68.587 starter. 2016 var siffran 138 tävlingar med 37.708 starter. Det är oroväckande siffror och något vi måste agera kring. På samma sätt som vi måste anpassa våra utbildningar till nutid/framtid, behöver vi också tänka till kring hur vi ska tävla. Det gäller framförallt för att attrahera nya utövare till vår idrott.

Dialog/samarbete
För att återknyta lite till inledningen av texten så ser jag att det finns en stor men relativt outnyttjad kraft inom svensk pingis som jag gärna ser att vi kanaliserar och använder oss av. Det är korridor-snacket. Ute i landet finns, är jag helt säker på, en otrolig kompetens och passion för att svensk pingis ska bli bättre på alla plan. Jag har själv varit del av det och det finns otroligt många tankar och idéer kring hur saker borde göras. Detta vill jag ta del av. Att lyssna och få ta del av synpunkter, frågor, tips på hur ni jobbar med rekrytering och annat ser jag som mycket viktigt. En del av min tid kommer jag lägga på att besöka klubbar och distrikt så hör gärna av er så försöker vi hitta lämplig tid.

Nyckelordet är tillsammans
Ovan är i korthet de områden jag vill försöka utveckla. Och självklart hänger de ihop. Med allt. Har vi inga utövare behöver vi inga tränare. Har vi inga engagerade och välutbildade tränare kommer vi inte heller att fostra duktiga spelare som verkar som förebilder och skapar den ack så viktiga synligheten för pingis i media och hos en bred allmänhet.

Bredvid arbetet med utveckling har vi den dagliga verksamheten, seriespel, tävlingskalender, landslagsverksamheten – allt det där som alltid pågår under säsong. Det är mycket att få ihop och det finns dessutom ett parlamentariskt och demokratiskt protokoll att förhålla sig till. Det betyder helt enkelt att vissa saker tar lite tid att förändra. Så måste det också vara.

Utveckling är lika med förändring. Och det måste vi göra tillsammans. Det verkligt stora jobbet sker på golvet ute i klubbarna, i skolor, fritidsgårdar och på alla andra ställen där vi skall jobba för att få pingisen att blomstra. SBTF:s roll skall vara att initiera, stötta, vägleda och följa upp.

Jag ser fram emot att få jobba i svensk bordtennis tjänst och det känns fantastiskt att få göra det tillsammans med er alla.

Du når mig från och med nu på e-post: This is a mailto link eller 0708-727378.

PS. Missa inte att komma till årets Konvent i Köping 13-14 oktober. Där kommer utvecklingsfrågorna att få hög prioritet. Anmäl dig via denna länk.

Skribent: Max Ansbro
Epost: Adressen Gömd

Liverapportering 

Sverige-Spanien
EM, steg 1, herrar
20 november 18.30

Webbsändning

Ryssland-Sverige
EM, steg 1, damer
20 november 16.00

Webbsändning

pingiskanalen

Evenemang

Landskamp

Sverige-Spanien, EM, steg 1
Idrottshallen, Söderhamn
20 november
Matchstart klockan 18.30

Matchen kommer att webbsändas

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG
koping
Hello Sweden

 

Sports heart

SRB
sporrong

 

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 08-562 78 120
E-post: This is a mailto link

Se all info