Hoppa till sidans innehåll

Sportchefen tar "Blomman" på pulsen

23 AUG 2019 18:32
I ett samtal i närtid så tog Svenska Bordtennisförbundets sportchef herrarnas förbundskapten Peter Blomquist på pulsen inför den spännande hösten och kommande säsong.
  • Skapad: 23 AUG 2019 18:32

Sveriges förbundskapten på herrsidan Peter Blomqvist ligger i startgroparna inför ett år som på många sätt lovar att bli det mest intensiva någonsin. Tävlingshetsen, Rankingdrivet, Mästerskapstätheten och tillkomsten av nya ligor och evenemang har skapat en verklighet som för många förbund är både svårnavigerad och utmanande.

Mikael Andersson (sportchef) träffar Peter Blomquist, för andra året på raken på Resturang Aspendos i Söderhamn, för något av ett ”off season" peptalk och avstämning. ”Blomman” har precis avslutat en tids ledighet och skall styra kosan mot Köping för säsongens första läger, en U-21 dominerad samling utan de bästa spelarna som fortfarande befinner sig på resande fot - vare sig det handlar om ledighet eller nya tävlingar.

Det är annars tummen upp från ”Blomman” som efter European Games och Korean Open hittade en period med ledighet.
- Läget är bara bra. Jag har haft fyra veckors semester - fast det är klart att det varit mycket jobb både med egen flytt till en ny lägenhet i Söderhamn samt renovering av sonen Adams lägenhet. Det tar tid att lägga golv, säger Peter med en suck. Men nu är vi igång med säsongen och det känns enormt stimulerande med alla de kommande mästerskapen. En härlig utmaning för oss alla, fortsätter Peter.

Vi blickar tillbaka till European Games  i slutet av juni, en tävling som på många sätt var en viktig del av förra säsongens målbild och dessutom en viktig pusselbit kopplad till OS i Tokyo 2020.
- Jag tycker att i gjorde en fullt godkänd turnering, även om det inte kändes som om våra lirare var helt på topp i Minsk. Lagfinalen mot Tyskarna - där gör vi en helt OK insats och det såg länge ut som om Jon (Persson) och Kristian (Karlsson) kunde störa Boll/Fransziska i den så viktiga dubbeln, vilket på många sätt hade öppnat upp lagmatchen. Nu blev det i stället lite småmissar i viktiga lägen och det håller inte mot ett sådant bra dubbelpar. I övrigt så stod vi upp bra - även om inte Mattias (Falck) spelade på topp. Han hade under hela turneringen problem med forehand spelet och lyckades inte sätta press på motståndarna i samma utsträckning som under VM, säger Peter.

Tyskarna då? De gjorde väl en bra turnering, såväl singelspel som i lagspel?
- Absolut. De var enormt täta och motiverade och genomförde varje match med stor precision och målmedvetenhet. Våra killar var av olika skäl inte helt toppade och det straffar sig snabbt på den nivån. Samtidigt så tycker jag att vi kommer närmare och närmare på många sätt. Både Truls (Möregårdh) och Anton (Källberg) rör på sig uppåt rankingmässigt och om Mattias - Kristian och Jon kan pricka formen så har vi goda möjligheter att utmana framöver.

Då är nästa möjlighet i den utmaningen inte långt borta - nämligen EM i Nantes som startar om några veckor.
-
Det är riktigt . Självklart en viktig turnering där vi skall göra en riktigt stark insats hoppas jag. Även om det blir en rush för att komma i ordning och träffa rätt formmässigt så är det ändå guldet som lockar. Vi har en bra ”medaljstreak” på mästerskap nu - men som sagt GULD är det som lockar och driver oss just nu.

EM lottningen med i det närmaste rak utslagning efter ett gruppspel med Rumänien och Ungern i gruppen borde passa bra?
- Vi har respekt för alla lag såklart. Ungern känns inte speciellt heta just nu medan Rumänien såklart är ett lurigt lag. Ta Oividu Ionescu som ett exempel. Innan EM i Spanien så var deras han en spelare som Kristian Karlsson hade full koll på spelmässigt. Då visade Ionescu sig från sin vassaste sida och spelade på topp. Vi får helt enkelt sätta oss själva i bra form och satsa för fullt och med fokus säger Peter.  

Positivt med Tyskland på samma halva av lottningen?
- Ja, det tycker jag. Vi lockas som sagt av guldet framförallt. En del rutinerade gäng som Portugal och Österrike med flera är såklart svåra motståndare på vägen. Men med dem vet vi vad vi får liksom. Nej - vi spänner bågen och satsar på att utmana Tyskarna om EM-Guldet

2020 är ett spännande år där OS i Tokyo såklart driver det mesta inom vår sport väntar det svenska landslaget. Det satsas maximalt ute i världen och då gäller det att svara upp. Hur står sig våra svenska spelare just nu och vilken typ av utveckling kan vi förvänta oss?
- Utveckling hittar man på världsnivå i de små detaljerna. Här gäller det för oss som ledarteam och för spelarna själva att på något sätt gräva fram en förmåga att jobba med förbättring både på bred front men också kring de små detaljerna. Om Mattias Falck kan hitta rätt med sin forehandöppning, förbättra sin fysik ytterligare och fortsätta att utveckla sin serve så har vi en spelare som är hyperfarlig. Kristian Karlsson måste förbättra sina forehandreturer och hitta en väg för att bli lättare och snabbar vid bordet - eller Truls som läser spelet utmärkt - men som måste utveckla sin backhandloop. Listan fortsätter och där hittar du också utveckling. På något sätt handlar det kanske om en ständig självrannsakan där spelarna under ett OS-år bör hålla fokus och jobba hårt på att ta nästa steg - lyckas vi där då är vi nära en utmaning om de ädla valörerna på medaljerna under ett OS.

Blomman och Pidde
Bilden: "Blomman" och "Pidde" coachar Mattias "Karlsson" Falck på EM 2017 Foto: Manfred Schillings

Ledarteamet i svensk bordtennis på herrsidan har förstärkts under året med Jörgen Persson och när nu Peter ”Pidde” Andersson aviserar att komma tillbaka i arbete så ser det ut som om vi har en bra laddning kompetens att sätta i spel.
- Ja, det tycker jag. Det har varit både spännande och lärorikt att arbete mad Jörgen. Han har en fin känsla för detaljer och är såklart allmänt trivsam att arbeta ihop med. Det har fungerat perfekt både för mig och spelarna tycker jag. Ta Mattias Falck till exempel som verkligen har lyft sig med Jörgen närvarande - det är en kanonviktig utveckling som vi måste bygga vidare på, säger Peter och fortsätter. Kul också om ”Pidde” kan komma tillbaka . Han har haft en tuff tid privat med Davids (son) sjukdom och kommer säkert att behöva tid på sig. Men han och jag pratar ofta och länge - varannan vecka eller så. Jag saknar honom och hans härliga inställning. Kul om han kan komma tillbaka till vårt team.

Vi lämnar EM - OS och det "stora elefanterna" för ett ögonblick för att möta framtiden . Ungdoms-EM är nyligen avslutat där det mest positiva i svenskväg var signerat Truls Möregårdh. 
- Truls hade förlorat tre raka finaler i singel och fick äntligen sin triumf. Bra gjort tycker jag och fullt rättvist på något sätt. Han är just nu den bäste junioren i Europa och det klart  att ser man till de övriga spelarna - juniorer som kadetter så kan vi konstarea att vi som regel ligger ett steg efter de bästa länderna på ungdomssidan. Jag tror att det är viktigt att konstatera att vårt system - klubbarna, ett antal förbundsläger insprängda- våra elittävlingar med mera som traditionellt gjort jobbet inte längre räcker till - Det kommer att krävas extra insatser och satsningar om vi önskar att ha spelare som slåss om medaljer på UEM i framtiden. Många länder är aktiva och satsar ungt och tidigt. Där handlar det om att möta den utmaningen, menar Peter.

Tränarskapet är som alltid färskvara - i det här läget av karriären känns det som om även en landslagstränare kan utvecklas och bryta ny mark.
- Det tycker jag är helt rätt. Det gäller att ligga på och som vi pratade om tidigare kunna jobba med detaljerna. Samtidigt som jag menar att det gäller att kunna täcka många baser samtidigt i det här jobbet. Jag tycker själv att jag håller en hög lägstanivå  och har rutinen att arbeta brett med våra spelare och i de flesta omgivningarna. Det känner jag själv är min styrka som tränare, säger Peter som också ser fram emot att arbeta heltid som förbundskapten det kommande året. Tidigare så har jag varit tveksam till just en sådan modell. Men nu känns det som ett bra steg att ta - Med OS  nästa år så kommer ökade förväntningar och en mycket högre arbetsvolym . Förhoppningsvis kan vi klara av att vara mer närvarande och stötta upp  i spelarna  i det dagliga arbetet på ett bättre sätt än tidigare avslutar Peter Blomquist.

Ett av många spännande samtal inom Svenska Bordtennisförbundets sportsliga ledning tar sitt slut och med tio dagar kvar till EM i Nantes så ser vi alla med tillförsikt fram emot hösten. 

Skribent: Max Ansbro
Epost: Adressen Gömd

Liverapportering

pingiskanalenEvenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info