Hoppa till sidans innehåll

Summering av Ordförandekonferens 2019

18 FEB 2019 17:29
Under helgens genomfördes den första, men förmodligen inte sista, ordförandekonferensen i Svenska Bordtennisförbundets regi. Uppemot 40 personer från 30 olika föreningar deltog under passen som innehöll både föreläsningar och grupparbeten.
  • Uppdaterad: 18 FEB 2019 17:29

För Svenska Bordtennisförbundet är det viktigt att ha denna typ av öppna forum där åsikter, tankar och idéer kommer upp på bordet. 
– Jag är mycket glad över framförallt de många diskussioner som ägde rum under helgen. Det visar verkligen på den kraft och det engagemang som finns runt om i pingissverige och det är något vi behöver ta tillvara på. Detta var första gången vi genomförde en ordförandekonferens men med tanke på den fina respons vi fick är jag helt övertygad om att det inte kommer vara den sista, säger Thomas Buza, Svenska Bordtennisförbundet.

Syftet med konferesen var till stor del att inspirera deltagarna genom att visa på de goda exempel som finns runt om i landet men även för att ge verktyg till var och en för att bättre kunna genomföra förändringar hemma i klubbmiljön.

Nedan följer en kortare sammanfattning av respektive område som gicks genom under konferensen.

Visioner och värdegrund
Konferensen inleddes med att Mikael de Sousa Mestre från Askims BTK berättade om det visionsarbete klubben har gjort sedan 2014. Hela föreningen bjuds in, unga som gamla, och arbetar i en kreativ miljö om vilka utvecklingsområden man vill prioritera. Klubben har sedan 2014 fått en bra tillväxt och ökar i snitt 15 % om året, till stor del tack vare av "Mediumprojektet" de genomförde säsongen 2017-2018. Askim är en breddförening som just nu har stort fokus på sin tjejsatsning.

Efter den inspirerande presentationen av Askims BTK började passet om värdegrund, och hur värdegrundsarbetet och visionsarbetet hör ihop: Det är omöjligt för en förening att nå sina visioner om man inte jobbar utifrån en gemensam värdegrund.

Rekrytering
Avstamp gjordes i Tyresö BTK där eldsjälen Ulf Bjöns berättade hur föreningen bildades av hans mor och sedan växte från 0 till 600 medlemmar, med en peak på 90-talet. Det rekryteringsarbetet som Tyresö gjorde då är grunden till de Medium/Large-projekt som Ulf satte ihop under sin tid på SBTF.

Meningsfullt tävlande
Henrik Persson från RF pratade om vad forskning från olika håll i världen säger kring området meningsfullt tävlande. Diskussionerna blev många då detta uppenbart är ett ämne som intresserar och berör pingissverige.

Utbildning och ledarrekrytering
På söndagsförmiddagen kom den före detta generalsekreteraren David Gustafsson på besök. Han jobbar numera som processledare för SISU Idrottsutbildarna och höll ett pass om utbildning och ledarrekrytering.

När det gäller utbildning är det lätt att stirra sig blind på de formella utbildningarna. Därför är kanske lärande ett bättre ord, för lära sig kan man göra hela tiden. Genom att se hur andra ledare gör, genom att prata med föräldrar eller genom att åka på en ordförandekonferens.
På konferensen fick ordförande och engagerande i många olika sorters föreningar utbyta erfarenheter. Storstadsklubbar och landsbygdsklubbar. Föreningar med elitlag och föreningar utan seniorlag överhuvudtaget. Vissa har egna hallar. Andra har väntelistor på nya som vill börja – men kan inte ta emot dem pågrund av platsbrist. Någonting som alla dock var rörande överens om var ledarbristen. Alla vill ha fler och bättre tränare och fler som hjälper till kring andra saker i föreningen.

Elitperspektiv: Eslövs AI BTK:s resa
Thomas Andersson från Eslövs AI BTK berättade om föreningens resa från 1938, då bordtennis blev en sektion inom Eslövs AI, till hur de har dominerat den svenska bordtennsscenen på både herr- och damsidan. I Eslöv är man aldrig nöjd. Man vill alltid nå högre och bli bättre. Hela föreningen arbetar för att ständigt utvecklas. Man vågar skjuta från höften och ha ett snabbt tempo – här är det okej att misslyckas. Den ekonomiska filosofin är omvänd från hur det ser ut i många andra föreningar. I Eslöv ska seniorverksamheten hjälpa till att finansiera ungdomsverksamheten – inte tvärt om.

Det som blir tydligt när Thomas Andersson berättar om hur de bedriver sin verksamhet, är att de verkligen har gjort förarbetet noggrant. De vet vilken typ av förening de vill vara, en där alla får vara med. Han belyser vikten av att samla hela verksamheten under ett tak – så skapar de ett socialt sammanhang för alla där man kan lära av varandra. Är man stor så ska man vara snäll – i Eslöv kan andra elitsatsande spelare från andra föreningar få möjlighet att träna. De bedriver också ett antal sociala projekt, där Thomas ville särskilt lyfta deras nya träning för personer med Parkinsons sjukdom.

Svenska Bordtennisförbundet till rikta ett stort och varmt tack till samtliga deltagare. 

Skribent: SBTF
Epost: Adressen Gömd

Liverapportering

SM-final 1:3, Herrar
19 mars klockan 18.30
Halmstad BTK-Eslövs AI BTK
Webbsändning

pingiskanalenEvenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info