Hoppa till sidans innehåll

Sverige framgångsrikt även på den politiska scenen

23 APR 2019 11:18
Det internationella förbundet, ITTF, håller även sitt årsmöte under VM i Budapest. En mängd frågor kring utvecklingen av bordtennisen diskuterades och här följer ett kortare axplock av det som avhandlades.
  • Uppdaterad: 23 APR 2019 11:18

Sverigebekanta Sachiko Yokota* rapporterade om framstegen kring bordtennisdelen under Tokyo-OS som kommer spelas mellan 24 juli och 9 augusti samt Paralympics som spelas mellan 25 augusti och 6 september. Tävlingarna kommer spelas på bord från San-Ei, borden står Double Happines för och Tinsue levererar matta och barriär.

Leandro Olvech presenterade arbetet som görs inom ITTF Foundation där syftet är att använda bordtennis som ett verktyg för utveckling och fred genom att koppla samman människor från hela världen. Tanken är att stötta projekt i bordtennisvärlden som kan verka som förebilder samt göra bordtennis populärt, universellt och inkluderande. En film visades från Uganda där ett projekt drivs som kallas Slum Ping Pong. Läs mer på ittffoundation.org.

Under lag-VM i Halmstad spelade Nord- och Sydkorea som en nation i damernas kvartsfinal vilket fick väldigt mycket uppmärksamhet världen över i allsköns media. Detta uppmärksammades under mötet och en mycket välgjord film visades som fick stor uppskattning.

Gällande kommande världsmästerskap så gavs initialt en uppdatering från arrangören 2020, Busan i Sydkorea, via Ryu Seungmin, före detta olympisk mästare. Därefter höll de presumtiva arrangörerna för kommande världsmästerskap sina presentationer. Marocko och USA presenterade sina VM-bid för 2021 och det gjordes även presentationer för VM 2022 från Chengdu, Kina, Fukuoka, Japan samt Lissabon, Portugal.
Vinnare och således arrangörer av mästerskapen 2021 och 2022 blev Houston, USA respektive Chengdu, Kina.

SBTF:s ordförande Petra Sörling redogjorde i egenskap av sitt ämbete som vice president och finansansvarig tillsammans med ITTF:s ekonomichef Michael Brown för den ekonomiska redovisningen. ITTF fick här mycket beröm för att det nu satsas hårt på utvecklingen av vår idrott.

AGM 2019 i Budapest

Diskussioner fördes också om nya formatet på VM där grundsyftet är att få fler nationer att delta via interkontinentala kvalspel. Idag deltar 47 procent av ITTF:s medlemsländer och målsättningen är att nå 100 procent. ITTF:s VD, Steve Dainton, redogjorde för fördelar med att adoptera det nya formatet där 32 lag kommer spela finalspel, 128 spelare gör upp om singelgulden och 64 par spelar dubbelklasserna.

Mot slutet lyftes även en del utrustningsfrågor och utrustningskommittén (Equipment Committee) lade fram förslag om att införa gula bollar som alternativ till de vita och orangea. Motiveringen är att ögat reagerar snabbare på en gul boll jämfört med den vita.
Ett förslag från Hong Kong lades även fram kring att tillåta nya färger som alternativ till den röda plattan. I framtiden kan vi således få se både turkosa och lila gummiplattor som komplement till den svarta.

ITTF har slutligen också ett antal kommittéer som väljs via nomineringar. Baserat på lämplighet i form av färdigheter och erfarenhet väljs sedan medlemmar in i de olika kommittéerna. SBTF nominerade detta år Max Ansbro som glädjande nog också blev invald som full medlem i mediakommittén.
SBTF har förutom Max Ansbro även representation i regelkommittén (Ingrid Bogren) och i domarkommittén (Rebecca Bergfeldt). SBTF:s ordförande Petra Sörling är som tidigare nämnts också vice president samt finansansvarig.
AGM (Annual General Meeting) hålls varje år vid VM. I år representerades Sverige av förbundschef Thomas Buza samt styrelseledamot Lars Sundling.

*Sachiko Yokota spelade under flera år i Varbergs Bordtennisklubb och vann ett flertal SM-guld.

Skribent: SBTF
Epost: Adressen Gömd

Liverapportering

pingiskanalenEvenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info