Hoppa till sidans innehåll

Tränarutbildning- en prioriterad fråga

25 JUN 2019 10:52
Att utbildning är något som är viktigt för svensk bordtennis vet de flesta om. Det är ett av de områden SBTF prioriterar högst och så här i sommartider tänkte vi ge en sammanställning över var vi står samt vad som är planerat framöver.
  • Uppdaterad: 25 JUN 2019 10:52

Det talas mycket om digitala utbildningar och efter att vi undersökt detta område intensivt så föll vårt val av samarbetspartner på SISU Idrottsböcker som erbjuder en fräsch och modern plattform som även ett flertal andra SF valt som hem för sina utbildningar. Vi tror att en digital och lättillgänglig utbildningsplattform är viktig för att göra det tillgängligt för fler.

Ett av SBTFs viktigaste mål för framtiden är att vi ska bli fler och bättre tränare. För att vi ska lyckas med att stötta tränare behöver vi utveckla en tränarutbildning som lutar sig mot den senaste forskningen. Det skall dessutom vara enkelt att gå våra tränarutbildningar och de delar som går att genomföra i valfri miljö – exempelvis i hemmet eller i klubbmiljö – ska också kunna genomföras där.
Befintliga tränarutbildningar har hängt med ett tag och därför har vi bestämt att göra en rejäl renovering av samtliga delar vilket är ett väldigt omfattande arbete. Mycket av det befintliga utbildningsmaterialet håller hög klass men en hel del behöver fräschas upp och i vissa fall behöver vi skriva helt nya avsnitt. SBTF är därför väldigt glada att ha engagerat en stark grupp som nu kommer arbeta med olika delar inom området utbildning.

Michaela Karlsson har i många år varit en toppspelare på damsidan och senast i våras vann hon SM-guld i dubbel tillsammans med Stina Källberg. Hon har precis tagit en kandidatexamen i idrottsvetenskap vid Högskolan i Halmstad och planerar nu att läsa vidare med djupare inriktning mot idrottspsykologi.
– Med utbildning och forskning i bagaget kan vi tillsammans ta oss an djupare diskussioner och utmaningar i samförstånd med varandra. Min främsta förhoppning med den nya tränarutbildningen är att skapa en mötesplats för dialog mellan Sveriges alla tränare, där vi kan lyfta våra vardagliga utmaningar, erfarenheter och ta hjälp av varandra. Jag hoppas även att utbildningen kan bidra till en fortsatt dialog och att samarbetet mellan klubbarna på så sätt ökar, säger Michaela Karlsson.

Magnus Mallander

Hon får sällskap av Magnus Mallander som från och med hösten 2019 återfinns på andra sidan sundet i rollen som ungdoms- och damlandslagsansvarig för Danmark. Tidigare har Magnus varit aktiv som tränare i såväl det svenska juniorlandslaget som på föreningsnivå i några av våra framgångsrikaste klubbar. Dessutom spelade han en mycket viktig roll inom organisationen för lag-VM i Halmstad 2018.
Trots att det inte kommer vara några problem för Magnus att få tiden att gå i sitt ämbete i vårt grannland vill Magnus ändå bidra med sin kompetens för att göra vår utbildningsplattform så bra som möjligt.
– Om svensk bordtennis ska vara livaktig på sikt, både på bredd- och elitsidan, krävs det många duktiga spelare som fångas upp av aktiva föreningar. Och i dessa föreningar behövs det kunniga, drivna och nyfikna tränare som känner att det ständigt finns nya vägar att gå och mer kunskap att inhämta. Utan en fungerande utbildningsstruktur blir det svårt att uppnå detta, men lyckas vi få en på plats lär vi kunna skörda frukterna under lång tid framöver, menar Magnus Mallander.

Michaela och Magnus kommer främst rikta in sig på de tre första stegen av vår tränarutbildningsplattform. Arbetet kommer som nämnts fokuseras på att revidera och uppdatera befintliga delar men också skriva till nytt där det behövs.
– Det känns väldigt bra att vi nu tagit ett rejält kliv framåt på vägen mot en digital utbildningsplattform. Det är enormt viktigt att vi hänger med och utnyttjar de tekniska möjligheter som finns idag för att vi skall vara relevanta. Kvalitet, tillgänglighet och tydlighet är nyckelorden. Målsättningen är på sikt att vi ska lägga in samtliga våra utbildningar här, inte bara för tränare utan också för domare och tävlingsledare vilket vi tror kan öka både kvaliteten och kvantiteten inom dessa viktiga området också. Michaela och Magnus tillhör den nya generationen tränare/ledare, båda är förutom att de är kunniga rent sportsligt även välutbildade akademiskt vilket borgar för kvalitet rakt igenom på det material som kommer tas fram. Magnus är visserligen engagerad i vårt grannland Danmark men jag ser i princip enbart fördelar med att vi samverkar med andra nationer, säger Thomas Buza, förbundschef SBTF.

De som varit med ett tag inom vår sport som tränare känner säkert till att vi vid väl valda tillfällen genom året arrangerat steg 4-kurser. För att kunna erbjuda en liknande och förhoppningsvis ännu vassare utbildningsdel för tränarkategorin med målsättning att arbeta på landslagsnivå har ett arbete även inletts när det gäller det högsta steget i vår utbildningsplattform. Denna del kommer till stor del att samordnas med det projekt som SBTF och Högskolan i Halmstad arbetar med. Syftet är att skapa en internationell elittränarutbildning för de tränare som har som målsättning att arbeta på yttersta elitnivå. Om detta kommer vi berätta mer i en kommande artikel de närmaste dagarna.

Har du tankar och åsikter kring utbildning? Vad tycker du är viktigt? Hur, när och i vilka miljöer vill du utbilda dig i? Dina åsikter är viktiga. Hör gärna av dig till oss, antingen via sociala medier eller sänd ett e-mail till This is a mailto link

Bilder: Michaela Karlsson, foto: Irving Karlsson, Magnus Mallander, foto: SBTF

Skribent: SBTF
Epost: Adressen Gömd

Liverapportering

pingiskanalenEvenemang

Para-EM
16-21 september, Helsingborg
Lottning, gruppspel

Webbsändningar

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info