Hoppa till sidans innehåll

Europa Top-16

31 JAN 2019 15:03
Nu till helgen (2-3 februari) är det dags för den anrika tävlingen Europa Top-16, tidigare Top-12. De bästa europeiska spelarna gör upp om titeln i denna turneringen som också är en kvalificeringstävling för World Cup.
  • Uppdaterad: 31 JAN 2019 15:03

De tre högst placerade spelarna i turneringen direktkvalificerar sig till World Cup senare i år. I vanliga fall kan man även få en plats på World Cup som fyra och i vissa fall till och med som femma. Tävlingen spelas i cupformat precis som namnet antyder mellan Europas 16 bästa spelare.

Lottningen äger rum på fredag 1 februari klockan 19.00 och spelet startar sedan på lördag med åttondelsfinaler och kvartsfinaler. Under söndagen spelas sedan turneringen färdigt med semifinal och final samt match om tredjeplatsen.

Tre svenska spelare är kvalificerade för denna turnering Mattias Falck, Matilda Ekholm och Kristian Karlsson.

Mattias Falck
Bilden: Mattias Falck                                                                                  Foto:ITTF

Mattias Falck går in i turneringen som finalseedad då seedning baseras på februari månads världsranking och på den ligger Mattias som nummer 13 i världen och tvåa i Europa.

–  Formen är bra och på uppåtgående. Har spelat en del tuffa bra matcher på sistone och känner att jag rör på mig bättre än för bara några veckor sedan, säger Mattias om sin form.

– En väldigt viktig tävling både nu men också för World Cup. Förra året kom jag femma och nu är jag seedad tvåa men det är väldigt jämnt och många väldigt duktiga spelare redan i första omgången, fortsätter Mattias.

– Jag har ingen mardrömsmotståndare men jag har aldrig vunnit över Timo Boll så det är bra att han är på andra halvan av lottningen. Men samtidigt så har jag varit nära att vinna över honom ett par gånger och räds inte att möta honom så det kanske är dags att vinna nu, avslutar Mattias med där man anar ett leende på läpparna.

 Matilda Ekholm
Bilden: Matilda Ekholm                                                                             Foto: ITTF

Matilda Ekholm som i förra veckan missade Champions League spel  på grund av sjukdom är nu tillbaka i god form.

– Det är ingen fara alls nu. Jag känner mig pigg och har kunnat träna bra. Kanske till och med var bra med lite extra vila i en intensiv period, kommenterar Matilda kring sin egen form.
– Det är bra med detta spelformat (rak cup), förr fanns det inte lika många tävlingar så då kunde man spela all-möter-alla men det behövs inte nu, säger Matilda om spelformen.

I förra årets upplaga av denna tävling placerade sig Matilda som fyra och är i år seedad som nummer sex, hon har dock ett högre mål än så.

– Jag siktar på medalj. Förra året föll jag i bronsmatchen men år vill jag komma topp-3. Det är dock en väldigt svår tävling med 16 duktiga spelare där många kan vinna, det kommer att vara ännu tuffare i år än förra året men jag har mitt mål klart för mig, avslutar Matilda gällande sin egen målsättning.

Kristian Karlsson
Bilden: Kristian Karlsson                                                            Foto Jens Oredsson

Tredje svensk i turneringen är Kristian Karlsson som kliver in seedad som nummer åtta, en viktig skillnad mot nummer nio då han nu möter en lägre seedad spelare i den första omgången.

–  Alla matcher är tuffa och det är ett väldigt starkt startfält. Det är en sak som är väldigt kul med vår sport och det är att det finns så många jämna och bra spelare.

Kristian som spelat bra på sistone med fina segrar i Hungarian Open, Champions League samt i ligaspelet ser fram emot tävlingen med tillförsikt.

– Formen är bra och jag ser fram emot att spela nu i helgen, det är en väldigt kul tävling att vara med i. Näst efter mästerskapen är detta den kanske mest prestigefyllda tävlingen och verkligen en ”titel” så det är klart att man är heltänd inför detta, säger Kristian om sin form och om vad tävlingen betyder för honom.

Med starka resultat på EM tidigare under denna säsong så är siktet på World Cup lite extra för Kristian just i år.

– Denna tävling är ju som en uppstart till World Cup och den är väldigt viktig för mig, speciellt i år med fina resultat på EM med mig in i året. Det kommer dock bli en umaning att klara mitt mål som är att gå en omgång längre än vad jag seedad, alltså till semifinal. Det är ”tufft på touren” och bara gå in och köra på, avslutar Kristian ödmjukt men bestämt.

Tävlingsinformation och resultat

 

Skribent: Max Ansbro
Epost: Adressen Gömd

Liverapportering

pingiskanalenEvenemang

Senior- och Para-SM 2019
28 februari – 3 mars, Eskilstuna
Hemsida

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info