Hoppa till sidans innehåll

Riks Top-12

03 DEC 2018 14:48
I helgen avgjordes Riks Top-12 i Karlskrona där Lyckeby BTK stod som lokal arrangör. Under lördagen gjorde deltagarna upp om medaljer i åtta olika klasser.
  • Uppdaterad: 03 DEC 2018 14:48

Bilden: Alve Sjövold, Ängby SK Foto: Jens Oredsson

Sportchef Mikael Andersson var på plats i Karlskrona och här kan ni läsa hans kommentarer kring tävlingen.

Det var lite glest på tjejsidan vilket bland annat ledde till att två klasser slogs ihop (17 och 20). Förhoppningen är att fler tjejer ska vilja tävla framöver så att klasserna fylls. 
– På tjejsidan var det synd att några av de bästa saknades vilket ledde till att 17-20-klassen blev något urvattnad. Vi måste se över hur vi jobbar för att verkligen få dit de bästa tjejerna. Top-12 bör i framtiden vara ett centralt test med bra och utvecklande matcher. Tjejerna måste stoppa in mer energi i sitt tävlande och få upp intensiteten. Vi från Svenska Bordtennisförbundets sida ska skapa en helhet där vi även tar med internationellt tävlande i beräkningen så att våra spelare får bästa möjliga förutsättningar, säger Mikael Andersson.

Många glädjeämnen fanns såklart också och ett av dem hittade sportchefen i 13 -årsklassen där Nina Johansson från Nävragöls BK vann:
– Nina är en riktig talang. Hon är ung, fysiskt stark och har ett bra spel som imponerade på mig. Hon vann alla matcher och med facit i hand borde hon kanske spelat i en högre klass.

En annan spelare sportchef Andersson vill lyfta fram är Alice Nilsson från Vara SK.
– Alice spelade i 15 års-klassen trots att hon är född 2006 och alltså egentligen borde ha spelat i flickor 13. Vi försökte få de bästa att spela en klass högre än sin egentliga ålder men det gick inte hem hos alla. Vi uppskattar dem som ändå tog chansen och vågade möta bättre motstånd i stället för att enbart ha siktet inställt på guldmedaljen, säger Andersson med eftertryck i rösten.

Om det var något urvattnat på flicksidan var det nästan tvärtom på killsidan. I stort sett alla toppspelare fanns med dock med några få undantag, som exempelvis Martin Friis och Truls Möregårdh.
– I herrjuniorklasserna var det bra strid i hela turneringen fram till sista omgången. Alla spelare har gått framåt vilket var kul att se och det gör att konkurrensen är ganska hård vilket gjort att striden mellan spelarna ökat.

David Andersson, Eslövs AI BTK, Bruno Nettarp, Falkenbergs BTK och Jonatan McDonald, Norrtulls SK hade samtliga 9-2 i kvot och slog dessutom varandra inbördes vilket gjorde att samtliga hamnade på samma poäng. Vinnaren i herrjunior 17 blev tillslut David Andersson från Eslöv.
– Just David är en spelare som har gått framåt mycket de senaste sex månaderna så det är ett plus i kanten för Eslövs verksamhet. Man kunde tydligt se på spelare som David Andersson men även Jakob Peterson och Hugo Törngren att de lagt ner mycket tid på att bli starkare fysiskt. Jag vill ge en eloge till Eslövs fystränare Jimmie Karlsson som gör ett gediget arbete nere i Skåne och det är ett arbete som vi nu tydlig ser resultat av, kommenterar Andersson.

I pojkar 15 vann defensivspelande Axel Sjövold från Ängby och att ha just en "deff" i tävligen var positivt tyckte Andersson:
– Bra att ha en deff i dessa sammanhang, han är något oskolad men det tar tid att bli en bra defensivspelare.
– En annan spelare jag vill lyfta fram är Emil Johnsson från Halmstad som spelade i pojkar 13. Emil spelar lite annorlunda med soft på forehand precis som Mattias Falck och han stärkte sina aktier då han endast fick stryk i sin sista match. Emil har väldigt bra inställning, fattar bra beslut och jobbar bra i sina förberedelser och även under själva matchen, säger Mikael Andersson.

Efter att ha spenderat helgen i Karlskrona är sportchefen nöjd med vad han sett men givetvis finns det mer att önska:
– Klassen rent internationellt är svårbedömd och det finns mycket att jobba med. Det känns som att det är många tränare och klubbar som är intresserade av dessa yngre talanger och lägger ner tid på deras träning och utveckling.

– En del förändringar måste nog göras med själva tävlingen och arrangemanget. Först och främst är det dumt att tävlingen krockar med junior-VM och för det andra måste tävlingsformen ses över. Kanske är framtiden en tredagarsturnering för att spetsa till lite. Top-12 är en jätteviktig turnering som måste bli vassare för att överleva. Vi måste samla Sveriges ungdomselit två gånger om året på riksomfattande tävlingar. Det är viktigt för både tränare och förbund ur en utvärderings- och utvecklingssynpunkt, säger Andersson avslutningsvis.

I para-klassen segrade Axel Jensen Wallin från Askims BTK före Einar Sahle från Partille BTK.  

Samtliga resultat från Riks-Top 12 hittar ni här. 

Skribent: Peter Johansson
Epost: Adressen Gömd

Liverapportering 

Pingisligan by STIGA, herrar
11 december klockan 18.30
Ängby SK-Halmstad BTK
Eslövs AI-BTK Rekord
Falkenbergs BTK-BTK Kävlinge
Söderhamns UIF-Spårvägens BTK

pingiskanalen

Evenemang 

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG
koping
Hello Sweden

 

Sports heart

SRB
sporrong

 

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 08-562 78 120
E-post: This is a mailto link

Se all info