Hoppa till sidans innehåll
Foto: KARL NILSSON

Återblick på 2019 och ett fantastiskt hemma-EM!

08 JAN 2020 17:14
Paralandslagets förbundskapten Daniel Ellermann har blickat tillbaka på ett mycket framgångsrikt 2019 och i inlägget nedan hittar du hans tankar från året som gått.
 • Skapad: 08 JAN 2020 17:14

Vi har precis lämnat 2019 bakom oss och när jag tänker tillbaka på året med paralandslaget är det en bergochdalbana av känslor utan dess like. För mig har året har varit det tuffaste någonsin men också ett år av stor glädje och stolthet som förbundskapten för paralandslaget. Flera svåra skador och operationer, otäcka sjukdomar och dödsfall runt landslagets spelare och ledare har gjort året mycket tufft för oss alla som jobbar i och med landslaget. Vi är en tight grupp och då påverkar motgångar och medgångar oss lite extra.

Vi lämnar det tråkiga och blickar tillbaka på det roliga! Det vi alla kommer att minnas lite extra är förstås hemma-EM i Helsingborg i september. 1997 arrangerades Para-EM i Stockholm men sedan dess har det varit tunt med internationella paratävlingar i Sverige så detta arrangemang var självklart en höjdpunkt för oss under året. Arrangörsmässigt blev det en fullträff där samarbetet mellan framförallt Svenska Bordtennisförbundet och BTK Rekord var utmärkt. Spelarna och ledarna från alla Europas hörn var mer än nöjda med dagarna i Helsingborg. Resultatmässigt var det även där en fullträff för Sveriges del. 10 medaljer fördelat på 1 guld, 2 silver och 7 brons var klart över våra förväntningar och målsättningar.

Guld minns man såklart! Anna-Carin tog sitt femte raka EM-guld i singel! En fantastisk prestation såklart. Men en helt otrolig prestation med tanke på att AC bara månader innan fick sin cancerdiagnos och genomgick operation för detta. Vilken järnvilja och envishet!

Överraskningar minns man såklart! Nicklas Westerbergs underbara kväll där han först besegrar flerfaldiga Paralympiska mästaren Wollmert i åttondel och kort därpå besegrar Paralympiska mästaren, världsmästaren och världsettan Bayley i kvartsfinal. Båda matcher med två bollar i skilje i bästa Hitchkock-stil! En mycket överraskande med ack så välförtjänt bronsmedalj till Nicke!

Grymma hissar i avgörande läge minns man såklart! Alexander Öhgren – landslagets bolltrollare nummer ett visade på enorm kyla och pricksäkerhet när han plockade fram de mest oväntade slagen från trollerilådan när han vände ”omöjliga” underlägen mot polacken Nalepka i åttondelen. När Alex avslutar matchen med en otagbar ”hiss” och innan bollen ens studsat - rullar fram mot Nalepka för att tacka för matchen är det gåshud för alla på läktarplats. Den bollen kommer ligga kvar på näthinnan för evigt!

Det finns givetvis massor med fler härliga minnen från Helsingborg att skriva om men vi behöver också blicka framåt. Vad kan vi ta med oss från EM in i framtiden och vad kan vi dela med oss till andra? Med en trupp på 19 spelare finns det många bitar att förbättra – allt från pingistekniska detaljer till fysiska och mentala utvecklingspunkter, återhämtning mellan matcher och mycket annat. Jag behöver avgränsa mig något då vi har så många klasser att analysera och relevansen av dessa analyser ligger främst på individnivå. Jag väljer i stället att ta upp framgångsfaktorer som vi ser som helhet för landslaget. Dessa framgångspunkter har tagits fram med hjälp av de utvärderingar vi gjort med spelare och ledare efter EM. Självklart tycker inte cirka 25 individer helt lika men vi ser ändå att dessa punkter är återkommande för många.

Bra förberedelser!

 • Kontinuerliga individuella planer och uppföljningar med landslagsspelarna.
 • Ett extra läger – tre totalt två månader innan EM.
 • Sista lägret i Helsingborg – EM-hotell, EM-bord etc.
 • Noga motståndaranalyser och utvecklingsanalyser – video.
 • Gruppsamtal och lagsamtal för att sätta ramar och regler för EM-truppen (viktiga nyckelord).
 • Klara förväntningar på spelare och ledare.
 • Erfarenhetsutbyte från äldre till yngre.
 • Förberedelser inför olika scenarier vid EM.
 • Tid för individuella samtal spelare/coacher/idrottspsykolog/medicinsk funktion.

Bra genomförande!

 • Ett fantastiskt lagarbete.
 • Alla gav energi till varandra – under matcher och mellan matcher. Positiva förstärkningar!
 • Sweden Lounge – härligt ställe att hänga för återhämtning.
 • Hemmafördelen – korta resor, svensk mat, publik, enkel språklig kommunikation.
 • Engagerat, tillgängligt och kompetent ledarteam 24/7 som respekterar varandra och trivs tillsammans.
 • Extra ledarresurser – idrottspsykolog och sparringspelare.
 • Lösningsfokuserat arbete – snabba åtgärder vid problem – bra fokus på det vi kan påverka!
 • Bra fokus på prestation och inte resultat.
 • Separat uttagning singel/lag. Maximalt utnyttjande av spelarresurserna.


Ovanstående är de punkterna vi tror var de viktigaste för framgångarna under EM och det jag tror är mest relevant för oss att dela med övriga pingissverige. Blickar vi utanför EM kan vi konstatera att vi varit representerade i ytterligare 10 internationella tävlingar. De flesta med mycket god framgång. Vi har en spelare – Anna-Carin Ahlquist som under året klarat ITTF-kvalificeringen till Paralympics i Tokyo 2020. Hon är även glädjande redan uttagen av Sveriges Paralympiska kommitté (SPK). Vi har genomfört fem läger och tre fysträffar under året. Sex av våra yngre spelare har utbildats vid SPK:s elitidrottsskola. En viktig utbildning som förbereder våra spelare på framtidens liv som elitidrottare.

Vi har långt ifrån de bästa resurserna inom svensk bordtennis om vi jämför med andra länder. Vi behöver jobba smartare och hårdare med det som inte kostar. Skapa en bra gruppdynamik där alla känner sig delaktiga och viktiga. Spelaren som sliter hårt och sprider skratt och leenden är lika viktig som personerna som står på prispallen. Som ledare att jobba med prestigelöshet, acceptans för olikheter, mål/målfokusering är billigt. Och det kostar heller inget att vara engagerad, positiv och kreativ!

Nu ser vi fram emot 2020! Kvalificering till Tokyo är steg ett och givetvis siktar vi på medaljer väl på plats i Tokyo!

Tack till alla spelare och ledare! Tack alla som gjorde Para-EM på hemmaplan en succé! Tack kollegor på Svenska Bordtennisförbundet och nyckelpersoner på Sveriges Paralympiska kommitté!

God fortsättning Pingissverige!
Daniel Ellermann
Förbundskapten Paralandslaget

Foto: Parasport Sverige/Karl Nilsson

Skribent: Peter Johansson
Epost: Adressen Gömd

LiverapporteringpingiskanalenEvenemang

Veteran-SM, Helsingborg
16-19 januari
Hemsida 
Tävlingsinfo 
Resultat

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info