Hoppa till sidans innehåll

Förändringar i samarbetet med Solidsport

13 JAN 2020 15:40
Med start imorgon, då herrarnas åttonde omgång av Pingisligan by STIGA spelas, kommer en betallösning för Pingiskanalen att lanseras. Tanken med denna betallösning är att den på sikt ska leda till ökade intäkter för svensk bordtennis.
  • Uppdaterad: 13 JAN 2020 15:40

Solidsport och Svenska Bordtennisförbundet har kommit överens om en unik satsning. Nu införs en betallösning för att lyfta bevakningen av svensk bordtennis till en ny nivå.

Pingisligan har sänts via Solidsports plattform sedan hösten 2018, och sedan dess så har samtliga matcher varit tillgängliga för tittarna i ett samarbete med Svenska Bordtennisförbundet och elitklubbarna. Sammanlagt så har hundratals ligamatcher visats och lockat över 60.000 unika tittare. För att nu ta satsningen till nästa nivå väljer Svenska Bordtennisförbundet och Solidsport att införa en betallösning och på så sätt skapa nya intäktsmöjligheter för både klubbarna och för svensk bordtennis i stort.

Upplägget är enkelt och det ger tittaren, som kallas Månadssupporter, en möjlighet att stötta just sin klubb. Ligalösningen hos Solidsport gör det möjligt att via livesändningar följa sitt lag i Pingisligan på både hemma- och bortaplan. Detta för endast 49 kronor i månaden.

Vanligt förekommande frågor:

Varför införs denna betallösning?
Anledningen till att Pingisligan läggs bakom en betalvägg är för att vi ska kunna utveckla och skapa en bättre produkt. Ytterligare fördelar är att utvalda matcher från Pingisligan kommer exponeras på Telias plattform med ungefär 800.000 användare. Dessutom kommer matcher från slutspelet att produceras av Solidsport, vilket kommer betyda fler kameror och högre kvalitet för att på så vis lyfta ligan ytterligare. Det pågår även diskussioner med TV-bolag som är intresserade att sända och då är en förändring som denna nödvändig.

En ytterligare anledning till att denna betallösning införs är att samarbetet med Solidsport nu kommer att utvecklas ytterligare ur ett kommunikativt och marknadsföringsmässigt perspektiv. Solidsport kommer arbeta aktivt med att marknadsföra både Pingiskanalen och sporten generellt.

Hur kommer detta påverka oss som förening?
Det kommer ställas högre krav på föreningarna gällande exempelvis kameravinkel och internetuppkoppling eftersom ett av målen med denna betallösning är att skapa en bättre produkt. Detta kommer att ske stegvis så det är viktigt att ni som förening tar till er den information och de riktlinjer som skickas ut.

Tack vare införandet av månadssupportrar kommer varje förening kunna tjäna pengar. Exempel: förening X har 100 månadssupportrar som betalar 49 kr/månad. På ett år blir detta 29.400 kr (49x100x12 / 2) till föreningen. Pengarna går alltså till den föreningen man supportar och till Solidsport för deras investeringar ingenting går till Svenska Bordtennisförbundet. 

Hur kommer detta påverka mig som brukar titta?
Du kommer inte märka någon större skillnad mot tidigare. Du kommer att behöva välja vilken förening du vill bli månadssupporter till samt registrera en betalningsmetod. Om du inte vill stötta en specifik förening kan du välja att bli supporter till Pingisligan. Vi kommer använda inkomna medel specifikt till Pingisligan för att utveckla själva produkten men också mot nya tävlingsformer kopplat till ligan, såsom en Ligacup.

Internationell bordtennis från Champions Leauge, World Tour, EM och VM sänds gratis, varför ska det kosta att se på Pingisligan?
Gratis är en sanning med modifikation. För dig som tittare är det gratis men givetvis är det någon som betalar. Vid de stora internationella mästerskapen finansieras sändningarna via försäljning av rättigheter och av sponsorintäkter. I exempelvis Champions League och tyska Bundesliga betalar klubbarna väldigt stora avgifter varje år där en stor del av dessa går till att finansiera webbsändningar i jämförelse med de svenska Pingisligaföreningar som idag inte har några kostnader alls i samband med webbsändningarna.

Förhoppningen är givetvis att även Pingisligan ska bli en så attraktiv produkt i framtiden att den kan sändas utan betalvägg.

Kommer inte detta leda till att färre tittar?
Den risken finns givetvis. Under sensommaren gjordes en undersökning bland de som då hade registrerat sig på Pingiskanalen. Det som framkom var att en väldigt stor andel kunde tänka sig att betala om summan inte är för stor, om produkten blir bättre och om pengarna återinvesteras i sporten. Med denna lösning, som dessutom innefattar mer än Pingisligan, som exempelvis våra SM-tävlingar och en framtida Ligacup, tror vi oss kunna uppfylla det som våra följare sagt sig villiga att betala för.

Med tanke på att fler matcher kommer att produceras (med mer än en kamera) och att Pingisligan kommer finnas i Telias utbud, tror vi dessutom att spridningen av sporten kommer bli större.

Vad ingår för 49 kronor i månaden?
För 49 kronor i månaden får du tillgång till alla matcher i både damernas och herrarnas Pingisligan by STIGA. Du får alltså tillgång till alla matcher även om du väljer att bli månadssupporter till en specifik klubb. SM-tävlingar, Ligacupen, Sweden Tour Final, landskamper och Safirs kommer också att ingå. Återigen pengarna går alltså till den föreningen man supportar och till Solidsport för deras investeringar ingenting går till Svenska Bordtennisförbundet. 

Kan jag avsluta min prenumeration när jag vill?
Ja, det går att avsluta din prenumeration när som helst. Dock återbetalas inga pengar ifall du skulle avsluta mitt under en period.

Vilka betalningsalternativ finns?
Du kan betala med konto-/kreditkort som VISA och Mastercard.

För mer info om Solidsports villkor, besök: https://solidsport.com/terms-of-use

Eventuella frågor besvaras av Max Ansbro (This is a mailto link, 076-7770477).

Foto: Jens Oredsson

Skribent: Peter Johansson
Epost: Adressen Gömd

LiverapporteringpingiskanalenEvenemang

Veteran-SM, Helsingborg
16-19 januari
Hemsida 
Tävlingsinfo 
Resultat

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info