Hoppa till sidans innehåll

Riks Top-12 – Sportchefens tankar

30 NOV 2018 16:21
Efter många om och en hel del men, så är det dags för Sveriges ungdomselit att samlas i Karlskrona där Riks Top-12 spelas lördag och söndag. Formatet är bekant, det är alla mot alla som gäller och antalet tävlingsklasser är åtta till antalet.
  • Uppdaterad: 30 NOV 2018 16:21

Det tävlas i åldrarna 13, 15, 17 och 20 på killsidan medan det hos tjejerna handlar om tre klasser då 17 och 20-klasserna är sammanslagna. En paraklass med tio deltagare rundar av tävlingen som avgörs på 12 bord i Karlskrona Sporthall med start lördag klockan 09.00.
 
Årets upplaga, som markerar en återgång till ett mer traditionellt åldersbaserat top-12-upplägg, har föregåtts av diverse diskussioner mellan Svenska Bordtennisförbundets sportsliga ledning, tävlings- och regelkommitté samt inblandade regioner.
 
– Målsättningen är att återställa formatet och på nytt göra Riks Top-12 till ett riktigt bra test för våra bästa ungdomar. Modellen för årets tävling blev allmänt rörig med en kombination av öppen anmälan, rankinguttagningar och två genomförda regionkval. Ingen bra kombination kan jag tycka. Det måste fram ett nytt regelverk inför nästa år, det är vi alla överens om, säger sportchef Mikael Andersson.
 
Den generella klassen på tävlingen och avsaknaden av fullt deltagande i vissa klasser är lite bekymmersamt enligt sportchefen:
 – Lyckeby BTK har gjort ett starkt jobb med att fylla klasserna och våra förbundstränare har också varit aktiva. Sena avhopp är alltid problematiska och jag vill på nytt koppla detta till ett oklart anmälningssystem. På den positiva sidan så ser både P17 och P15 riktigt intressanta ut. Här har vi de allra flesta av de bättre spelarna inne vilket innebär att vi får mycket att titta på, både vad det gäller kunnandet som sådant, men också det mentala delen såsom inställning och fighter-spirit.
 
Flera av de bästa tjejerna saknas tyvärr i årets upplaga av Riks Top-12. Anledningarna till detta är flera och sportchefen vill att tjejerna ska ”tuffa till sig”.
– Vi har fått ganska många avhopp från tjejer i kategorin äldre ungdomselit inklusive många av våra absolut bästa spelare. Det är såklart ingen bra trend och något som vi måste adressera kollektivt. En del av tjejerna har tävlat i Portugal tätt inpå detta evenemang och kommer hem väldigt sent, andra spelare är utomlands på träningsvistelse och sedan har vi JVM som startar i Australien. Så, det finns en rad faktorer att betänka, samtidigt som det känns som om tjejerna inte är jätteintresserade av att pressa varandra och där måste de tänka om och kanske tuffa till sig en smula, säger Andersson.
  
Det finns mycket att hålla ögonen på under en helg som denna. Sportchefens primära mål blir att hålla koll på vissa specifika spelare men givetvis också den allmänna nivån.
– Det är såklart viktigt för min  del att komma till Riks Top-12 med öppna ögon. Vi sätter i och med denna tävlingen full fart med arbetet att "renovera" svensk ungdomspingis där vi just nu är alldeles för beroende av några få individuellt starka spelare som exempelvis Truls Möregårdh. Vi måste helt enkelt stimulera till hårdare och mer målmedvetna satsningar om vi inte skall tappa mark internationellt och det är det ingen som vill inom svensk pingis, säger Mikael Andersson avslutningsvis.

Skribent: Peter Johansson
Epost: Adressen Gömd

Liverapportering 

Pingisligan by STIGA, herrar
11 december klockan 18.30
Ängby SK-Halmstad BTK
Eslövs AI-BTK Rekord
Falkenbergs BTK-BTK Kävlinge
Söderhamns UIF-Spårvägens BTK

pingiskanalen

Evenemang 

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG
koping
Hello Sweden

 

Sports heart

SRB
sporrong

 

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 08-562 78 120
E-post: This is a mailto link

Se all info