Hoppa till sidans innehåll

Sverige färdigspelade på VM

2018-05-05 15:25
VM inleddes 29 april och slutar imorgon 6:e maj. Sverige har spelat alla dagar och det har varit en publikfest i Halmstad Arena. Idag tog dock det svenska spelet slut i och med förlusten mot Kina i semifinalen för de svenska herrarna.
  • Uppdaterad: 2018-05-20 20:59

Efter en veckas strålande spel och det av både herrar och damer så är VM nu slut för svensk del. Båda lagen har överträffat sin ranking och sig själva, insatsen går inte att beskriva annat än succéartad!

HERRAR

Herrarna var på förhand seedade som nummer nio i turneringen men lyckades i gruppspelet ta hem andraplatsen bakom toppseedade (för hela turneringen) Tyskland men före kvartsfinalseedade Hongkong vilket var en väldigt fin prestation. Rumänien, Slovenien, Hongkong och Egypten fick alla stryk av Sverige, tyvärr var Tyskland numret för stora och förlust inkassaredes mot dem.

Andraplatsen i gruppen gav Sverige en åttondelsfinalplats mot en grupptrea, lotten föll på tuffast möjliga  motståndare nämligen Taiwan. Sjätteseedade Taiwan med världsklasspelare på alla platser i laget fick bära favoritskapet i matchen mot Sverige men det skulle det svenska laget inte ta hänsyn till. Seger med 3-2  för Sverige efter en dramatisk avslutning där Mattias Karlsson till sist kunde slå in matchbollen och se till att Sverige avancerade till kvartsfinal. En väldig dramatik i segern som inledningsvis såg kassaskåpssäker ut efter sju raka svenska setvinster. Men ack så sköna såna segrar är.

VM-fans
Bilden: Delar av den fullsatta arenan Foto: ITTF

I kvartsfinal väntade överraskningslaget England som visat storslagen form och vunnit sin grupp före Japan och Taiwan. Svenskarna var högre rankade i jämförelse med sin motståndare och favoriter på pappret men med tanke på den form inte minst engelsmannen Liam Pitchford visat (8-0 inför Sverigematchen) så var det en oviss tillställning på förhand. Sverige startade med gaspedalen i botten och släppte aldrig trycket. Seger i första, andra och tredje matchen och en svensk trenolla var ett faktum och första VM-medaljen på 14 år säkrad för ett svenskt landslag i bordtennis. Allt detta till publikens jubel och glädje. Trycket i hallen var enormt och spelarna lyfte sitt spel och alla tre svenska spelarna släppte loss på sitt bästa spel, perfekt timing.

JP Xu XIn
Bilden: Jon Persson mot Xu Xin                                                  Foto: ITTF

Semifinalmotståndarna Kina stod idag (5 maj) för motståndet och om det var en mur 1989 så vet jag inte vad man ska kalla motståndet idag. Form och spelmässigt troligen de tre bästa spelarna i världen på andra sidan bordet och trots en fullsatt (3000 personer) arena som gav Sverige sitt fulal stöd så räckte det inte för de svenska herrarna denna gång. 0-3 i matchen och endast ett vunnet set av våra svenska landslagsmän. Kina är otroligt bra och förlusten till trots kan de svenska herrarna gå med huvudet högt och stolt, en bronsmedalj är vunnen och det efter en fantastisk VM-vecka i Halmstad.

Arenan semi

VÄGEN FRAM FÖR HERRARNA

Gruppspel:
Sverige – Rumänien 3-0
Sverige – Hongkong 3-2
Sverige – Tyskland 0-3
Sverige – Slovenien 3-1
Sverige – Egypten 3-0

Åttondelsfinal:
Sverige – Kinesiska Taipei (Taiwan) 3-2

Kvartsfinal:
Sverige – England 3-0

Semifinal:
Sverige – Kina 0-3

Spelarkvoter
Mattias Karlsson 7-2
Jon Persson 4-3
Truls Möregårdh 1-0
Kristian Karlsson 5-5
Anton Källberg  1-1

DAMER

De svenska damerna var lägst (24 av 24) seedade av alla lag i högstadivisionen på VM och var med det helt utan press att prestera några resultat. Matilda Ekholm angav dock tonen direkt precis som hon inför turneringen sagt.

- Det är många som inte tror på oss men det gör jag, sa Matilda inför turneringen och hon hade rätt i att tro på sig själv och laget.

segerjubelBilden: Jennifer Jonsson, Filippa Bergand och Peter Sartz Foto: Jens Oredsson

De svenska damerna spelade strålande pingis och lyftes även de till högre höjder spelmässigt än vad vi sett tidigare. Segrar mot Belarus och Indien och två täta (2-3) förluster mot Singapore och Ryssland gav Sverige en fjärdeplats i gruppen redan innan Kina i den sista gruppspelsmatchen blev för svåra (förlust 0-3). Matilda Ekholms insats i gruppspelet var inte annat än helt strålande, enkom segrar och hela åtta stycken sådana. Främsta segern för Matilda kom mot världsfyran Feng Tianwei från Singapore, troligen Matildas främsta seger i karriären.

Matilda Ekholm
Bilden: Matilda Ekholm                                                            Foto: Jens Oredsson

Fjärdeplats i gruppspelet innebar att Sverige istället för A-slutspel fick spela placeringsmatcher (13-24). Dessa matcher spelas för kvalificering till nästa lag-VM (2020 i Busan, Sydkorea) dit de 14 högst placerade lagen från A-gruppen samt lag 1-2 från B-gruppen kvalificerar sig. Förutom dessa 16 (14 plus 2) lag så kvalificerar sig sedan ytterliggare åtta lag genom sin ranking (närmare inför mästerskapet).

Bergand Jonsson
Bilden: Filippa Bergand och Jennifer Jonsson                      Foto: Jens Oredsson

Sverige fick som gruppfyra stå över den första omgången av placeringsmatcherna och i match om placering 13-20 ställdes man mot Polen. Tyvärr kunde Sverige inte vinna denna match trots att mästerskapsdebutanten Filippa Bergand klarade av bedriften att enkelt besegra den polska ettan Natalia Partyka med 3-0 i set samt att även Linda Bergström kunde vinna sin match. Förlust i lagmatchen med 2-3 och i och med det är Sverige inte ännu kvalificerat på damsidan för nästa lag-VM.

De svenska damerna var väldigt nära att slå sig in bland de tolv slutspelslagen och trots förlust i sista matchen så kan även de lämna detta VM väldigt  tsolta över sin insats. Många hjärtan vunna hos publiken och ett fint tecken på att Svensk dampingis är på väg uppåt.

VÄGEN FRAM FÖR DAMERNA

Gruppspel:
Sverige - Singapore 3-2
Sverige - Indien 3-1
Sverige - Belarus3-1
Sverige - Ryssland 2-3
Sverige - Kina 0-3

Placeringsmatcher
Sverige - Bye (plats 13-24)
Sverige - Polen 2-3 (plats 13-20)

Spelarkvoter:
Matilda Ekholm 8-2
Linda Bergström 3-5
Filippa Bergand 1-2
Jennifer Jonsson 0-5

VM fortsätter och du kan såklart fortsätt läsa vår VM-rapportering via denna länk. Hittills ligger det 36 inlägg om VM på den sidan så om ni inte läst kolla gärna in.

Andra nyttiga länkar

VM, hemsida

ITTF:s mästerskaps sida

Facebook

Instagram

Twitter

Pingisplay

Skribent: Max Ansbro
Epost: Adressen Gömd

PingisPlay

 

Liverapportering

Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG
koping
Hello Sweden

 

Sports heart

SRB
sporrong

 

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 08-562 78 120
E-post: This is a mailto link

Se all info