Hoppa till sidans innehåll

UEM: Sex medaljer på UEM

2017-07-24 10:22
UEM 2017 i Portugal är färdigspelat och det svenska ungdomslandslaget åker hem med sex medaljer från mästerskapet. 1 Guld, 2 Silver och 3 brons.
  • Uppdaterad: 2017-07-24 11:21

Inför gårdagens (23 juli) semifinal- och finalpass var det redan klart att Sverige skulle ta hem sex medaljer, tre fler än 2016. Sverige hade genom kadettmixed och herrjuniorlaget redan säkrat två bronsmedaljer och södnagen bjöd på fyra semifinaler.

Grebnev Möregårdh

Truls Möregårdh som var finalseedad i kadettsingel hamnade i rejät trubbel mot den intensive ryssen Maxim Grebnev, en spelare Truls aldrig förlorat mot. Grebnev kunde efter ett förlorat förstaset ta över kommandot helt och satte rejäl press på Möregårdh som inte riktigt kom in i matchen.

I underläge 1-3 i set kunde dock Möregårdh återta kommandot och vinna det femte setet innan det i sjätte setet återigen kärvade en del. Möregårdh kunde aldrig dra ifrån och skaffa sig utrymme och Grebnev slet sig kvar i setet och vid 9-9 såg man i ryssens ögon att han visste att han hade greppet om matchen. Möregårdh lyckades då höja sig en nivå till. Han vek inte en millimeter från bordet och hans patenterade backhandtryck rönte framgångar och till sist var setet vunnet och ett sjunde och avgörande set var en verklighet och där var svensken starkare direkt från start och kunde relativt klart ta hem setet och matchen. Ett glädjevrål från Möregårdh hade många markörer av glädje och befrielse i sig. Final mot Sidorenko att vänta.

Tyvärr blev inte finalen det man hade hoppats på för Truls Möregårdh som trots ledning med 2-0 i set fick se sig besegrade av den vänsterhänte ryssen som redan nu spelar som en fullödig seniorspelare och som med all säkerhet kommer kampera och stöta på Truls Möregårdh många gånger till. 

Förlust med 2-4 i set och silver för Möregårdh i singelspelet.

Pojkkadetter, singel
Semifinal
Truls Möregårdh-Maxim Grebnev, Ryssland 4-3
(11-3, 6-11, 4-11, 4-11, 11-6, 13-11, 11-7)

Final
Truls Möregårdh-Vladimir Sidorenko, Ryssland 2-4
(11-7, 11-7, 9-11, 7-11, 5-11, 13-15)Söderlund

Simon Söderlund som överraskande avancerat fram till semifinal efter endast ett förlorat set på vägen fram ställdes där mot toppseedade Cristian Pletea från Rumänien och det visade sig direkt att motståndet nu var starkare än tidigare.

Första set vanns klart av rumänen med 11-6 och det hade i rättvisans namn kunnat vara större segersiffror. Men Söderlund gav inte tappt. Tyvärr så saknade Söderlund kanske kylan eller erfarenheten av att spela om en finalplats på EM då han trots ledning i alla nästkommande set förlorade varje set med två poäng. 

0-4 i semifinalen men en bronsmedalj till Söderlund som haft en enastående turnering i Portugal.

Herrjuniorer, singel
Semifinal
Simon Söderlund-Cristiean Pletea, Rumänien 0-4
(6-11, 10-12, 10-12, 9-11)Möregårdh Friis

Truls Möregårdh och Martin Friis var i kvartsfinalen av kadettdubbel illa ute efter underläge med 0-2 i set mot sina tyska motståndare och inför semifinalensnackades det om att komma ut direkt och vara på tårna och se till att inte hamna i underläge.

Hur gick det då? Jo, 0-2 i set mot Hamache/Zheng (Frankrike) och uppförsbacke men det skulle visa sig vara mer av ett farthinder än en stoppskylt. Svenskarna spelade upp sig och kunde steg för steg ta över matchen och till sist vinna komfortabelt eller i alla fall så komfortabelt man nu kan vinna en semifinal på ett EM efter underläge med 0-2 i set.

I finalen ställdes det svenska paret mot Vladimir Sidorenko och Maxim Grebnev även det en höger/vänsterkombination som det svenska paret men även det starkaste paret i tävlingen rent rankingmässigt då Sidorenko är etta och Grebnev fyra i Europa.

Matchen skulle bli så bra och spännande man kunde tro och hoppas men framförallt var resultatet fantastiskt. Möregårdh och Friis efter fem set sträcka händerna i luften, vråla och slänga sig i varandras armar efter sitt första EM-guld! Seger med 3-2 och revansch från fjolåret då Ryssland knep guldet och svenskarna fick nöja sig med silver. GULD!

Pojkkadett, dubbel
Semifinal
Martin Friis/Truls Möregårdh-Hamache/Zheng, Frankrike 3-2
(7-11, 11-13, 11-7, 11-7, 11-8)

Final
Martin Friis/Truls Möregårdh-Sidorenko/Grebnev, Ryssland 3-2
(13-11, 9-11, 11-9, 6-11, 11-6)

Söderlund Meissner

Simon Söderlund spelade herrjuniordubbel tillsammans med Tysklands tredjespelare Cedric Meissner, en vänsterhänt lugn spelare som med Simon kunde bli ett riktigt vasst dubbelpar. Överraskade för många så avancerade det udda paret omgång för omgång och segern mot det tyska paret (ettan och tvåan i Tyskland) passerade nog ingen förbi och sedan inte heller segern mot finalseedade Sipos/Sgouropoulos i kvartsfinalen med 3-1 i set.

Semifinalen mot ungerskt motstånd blev odramatisk. Det svensk/tyska paret kontrollerade händelserna från boll första boll och hela vägen fram. Trots ganska jämna setsiffror så fanns det ett lugn och en säkerhet som borgade för trygghet i spelet och seger. 3-0 i semifinalen och finalplats säkrad.

Motståndet i finalen blev dock övermäktigt för Söderlund/Meissner då europaettan Pletea och formstarke ryssen Ivonin kunde ta hem matchen med 3-0 i set. Silver för Sverige/Tyskland men det var nog mer än vad någon hade trott på förhand.

Herrjuniorer, dubbel
semifinal
Simon Söderlund/Cedric Meissner, Sverige/Tyskland-Juhasz/Nagy, Ungern 3-0
(11-8, 11-7, 13-11)

Final
Simon Söderlund/Cedric Meissner, Sverige/Tyskland-Pletea/Ivonin, Rumänien/Ryssland 0-3 (7-11, 8-11, 9-11) 

De svenska spelare som inte lyckades ta sig till andra omgången i singelspelet fick chansen att spela Consolation-turnering. Från den turneringen kan man inte undgå att nämna Jennie Edvinsson som med två år kvar i klassen kunde ta hem hela turneringen. Fem fina segrar och med flera högre rankade spelares skalper i bältet visade Edvinsson framfötterna och inställning till bordtennis som är beundransvärd.

Hela den svenska EM-truppen stod för en väldigt fin prestation på detta EM och ledarna hade verkligen lyckas bygga en stark grupp som spelade för varandra och stöttade varandra i med och motgång.

Med ett framgångsrikt UEM på många sätt så är det också enklare att gå in i nästa säsong. På ett UEM kan vi förutom nå fina framgångar också kan se att det är fler nationer och spelare runt om i Europa som jobbar hårt och håller hög kvalitet, inte minst på damsidan där Sverige inte riktigt är lika starka som på killsidan. Svensk bordtennis står sig starkt men vi har fortfarande mycket att jobba med och inspiration från detta EM kan förhoppningsvis fungera som katalysator till hårt arbete på hemmaplan och än större framgångar på kommande tävlingar under nästa säsong. Nästa år spelas UEM i Rumänien och fram tills dess har vi ett år på oss att stärka och förbättra oss tillsammans.

Mer pingis åt folket!

Svenskt medaljfacit
1 guld (pojkkadettdubbel)
2 silver (pojkkadettsingel och herrjuniordubbel)
3 brons (herrjuniorer lag, herrjuniorsingel, mixedkadettdubbel)

Skribent: Max Ansbro
Epost: Adressen Gömd

 
 

rch_Lankar

webbshop


  
 sponsorer    
 stiga 
 koping
Hello Sweden

SRB
sporrong

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 08-562 78 120
E-post: This is a mailto link

Se all info