Hoppa till sidans innehåll

USM: 13 nya Svenska Mästare korade

05 MAJ 2019 17:23
Den tredje och sista dagen på årets upplaga av USM och Para JSM är nu avslutad. Under söndagen var det inte mindre än 13 klasser som avgjordes och nedan hittar ni en sammanställning av samtliga finaler.
  • Uppdaterad: 05 MAJ 2019 17:23

Vinnare
Flickdubbel 13

Final: Hedda Husrem/Elvira Söderlund, Töreboda BTK/Sjömarkens BTK – Moa Elmtoft/Felicia Szerman, Lyckeby BTK/Västers BTK: 3-2 (10-12, 11-7, 11-8, 8-11, 11-6)

– Vi visste att vi hade chans att vinna men allt kan ju hända, jätteskoj. Vi hade bra koncentration och vågade på slutet vilket gjorde att vi kunde vinna. Vi har bara spelat tillsammans detta året men vi har ändå hittat ett bra spel som funkar, säger Hedda och Elvira efter vinsten i flickdubbel 13.

1. Hedda Husrem/Elvira Söderlund, Töreboda BTK/Sjömarkens BTK
2. Moa Elmtoft/Felicia Szerman, Lyckeby BTK/Västers BTK
3. Sandra Axelsson/Amanda Taus, Karlsborgs BTK/Vaggeryds BTK
3. Nellie Franzén/Lovisa Löwgren, Halmstad BTK/Våxtorp BOIS

Vinnare
Pojkdubbel 13

Final: David Björkryd/Dennis Larsson, Eskilstuna BTK/KFUM Stocksund IA – Elias Sjögren/Isak Edwardsson, Ängby SK: 3-0 (11-6, 11-9, 11-8)

– Det känns skönt och bra att vara bäst i Sverige. Vi har spelat tillsammans några gånger förr, kanske fem tävlingar så det är inte så mycket. Vi hade bättre returer och förstaöppningar och vi spelade med mer skruv vilket var vinnande. Vi förlorade inte ett enda set på hela tävlingen så det var grymt bra och rättvist att vi vann, säger David och Dennis efter vinsten.

1. David Björkryd/Dennis Larsson, Eskilstuna BTK/KFUM Stocksund IA
2. Elias Sjögren/Isak Edwardsson, Ängby SK
3. Elias Sundin/Oscar Hirsch, Linköpings PK/Spårvägens BTK
3. Emil Johnsson/Isak Alfredsson, Halmstad BTK

Vinnare
Flickdubbel 15

Final: Leah Tveit Muskantor/Nomin Baasan, LinnePartille PK/Eslövs AI BTK – Selma Zetterling/Nina Johansson, Eskilstuna BTK/Nävragöls BK: 3-0 (11-9, 11-8, 11-8)

– Det känns jättebra och kul och det är vårt första SM-guld tillsammans vilket känns härligt. Det blev revansch från 13 års-dubbeln som vi förlorade tillsammans för två år sedan, säger Nomin och Leah efter vinsten och fortsätter:

– Även om det var jämna set så kändes det som att vi hade matchen under kontroll. Vi har blivit mer samspelta och kommunicerar mer än vi gjorde tidigare och vi känner varandras spel bättre och vi vet vad vi kan och vad vi behöver göra. Vi blir inte arga på varandra som vi kanske blev tidigare utan nu peppar vi bara varandra och kör på.

1. Leah Tveit Muskantor/Nomin Baasan, LinnePartille PK/Eslövs AI BTK
2. Selma Zetterling/Nina Johansson, Eskilstuna BTK/Nävragöls BK
3. Linn Olsson/Tuva Ronneberg, BTK Frej/Lessebo BTK
3. Lina Svensson/Anja Händén, Vara SK/Östra Stadsgränsen TK

Vinnare
Pojkdubbel 15

Final: Theo Abrahamsson/Max Hedbom, Köpings BTK/Visby IF Gute BTK – Charlie Widing/Joel Jonsson, KFUM Jönköping IA/BTK Frej: 3-1 (6-11, 11-9, 11-7, 11-9)

– Riktigt skoj att vi vann. Vi hade bra huvud och det kvittade om vi låg under eller ledde, vi körde bara på med vårt spel och framförallt fungerade vårt forehandspel extra bra. Vi har varit bra hela turneringen så det var skoj att vi gick hela vägen, säger Theo och Max efter finalvinsten i pojkdubbel 15.

1. Theo Abrahamsson/Max Hedbom, Köpings BTK/Visby IF Gute BTK
2. Charlie Widing/Joel Jonsson, KFUM Jönköping IA/BTK Frej
3. Carl Sahle/Johannes Klang, LinnePartille PK/Askims BTK
3. Simon Ericsson/William Bergman, Stratos Enköping BTK

Vinnare
Damjuniordubbel 17

Final: Rebecca Tveit Muskantor/Matilda Hansson, LinnePartille PK/Lekstorps IF – Jennie Edvinsson/Alma Rööse, Halmstad BTK/Arvika BTK: 3-2 (11-9, 10-12, 12-10, 3-11, 11-6)

– Vi hade lättare med uppställningen vi hade i första, tredje och början av femte set. Efter sidbytet i femte hittade vi en lite ny taktik som gjorde att vi fick med oss det setet. Hela tävlingen har varit väldigt stabil för vår del, vi förlorade inte ett enda set under hela vägen fram till final så nu får vi nog fortsätta spela tillsammans. Detta var faktiskt bara andra tävlingen vi spelade ihop, säger Rebecca och Matilda om sin final och turneringen i helhet.

1. Rebecca Tveit Muskantor/Matilda Hansson, LinnePartille PK/Lekstorps IF
2. Jennie Edvinsson/Alma Rööse, Halmstad BTK/Arvika BTK
3. Sara Palm/Alvalie Palmbo, Halmstad BTK
3. Alva Themnér/Annie Hedlund, Eslövs AI BTK/Sjöbo BTK

Vinnare
Herrjuniordubbel 17

Final: Jakob Peterson/Diego Orantes Alvarez, BTK Rekord/Arlövs IK – Noah Steif/Theo Toresson, Askims BTK: 3-2 (4-11, 11-7, 9-11, 11-9, 11-9)

– Fantastiskt skoj, det går inte att beskriva, glädjen bara kom efteråt och vi kan knappt att tro att det är sant. Vi passar väldigt bra tillsammans och vi är bra kompisar även utanför hagen och det spelade stor roll. Det var bara den andra turneringen vi spelade tillsammans så det var lite oväntat måste vi medge. Turneringen i stort är helt klart över förväntan. Vi avslutar våra sista juniorår på allra bästa vis, säger SM-tävlingens två gladaste vinnare.

1. Jakob Peterson/Diego Orantes Alvarez, BTK Rekord/Arlövs IK
2. Noah Steif/Theo Toresson, Askims BTK
3. Viktor Kjellander/Albin Wånggren, Hammarby IF BTK/Lyckeby BTK
3. Jonathan Thimon/Hugo Törngren, Halmstad BTK/IFK Lund

Vinnare
Stående klass 8-10 junior

Final: Daniel Gustafsson, Västers BTK – Axel Jensen Wallin, Askims BTK: 3-0 (11-2, 11-8, 11-9)

– Det känns bra att försvara titeln från förra året. Jag var favorit men det är ändå skönt att vinna, det gäller att göra jobbet. Jag var fokuserad hela tiden och lyckades variera servar och mitt spel vilket gjorde det svårt för motståndarna. Coachen betydde mycket och jag fick bra tips hela tiden både när det gick bra och dåligt (8-årige Emil Ellermann var Daniels coach i både semi och final), säger Daniel efter att ha bärgat ännu ett SM-guld.

1. Daniel Gustafsson, Västers BTK
2. Axel Jensen Wallin, Askims BTK
3. Einar Sahle, LinnePartille PK
3. Albin Hedlund, Askims BTK

Vinnare
Flickor 13

Final: Nina Johansson, Nävragöls BK – Elvira Söderlund, Sjömarkens BTK: 4-0 (11-3, 11-7, 12-10, 11-8)

– Fantastiskt skoj att vara bäst i Sverige. Jag behövde hålla koncentrationen hela tiden och vara noga med allt, mitt spel flöt på bra så det finns inget att klaga på. Hela turneringen har varit bra för mig och jag lyckades hålla en hög nivå. Nu ska jag fira lite med min familj och sedan är det bara att ladda om inför nästa tävling, säger Nina efter vinsten.

1. Nina Johansson, Nävragöls BK
2. Elvira Söderlund, Sjömarkens BTK
3. Alice Nilsson, Vara SK
3. Hedda Husrem, Töreboda BTK

Vinnare
Pojkar 13

Final: David Björkryd, Eskilstuna BTK – Mattias Sandholt, BTK Rekord: 4-0 (11-4, 11-5, 11-7, 11-1)

– Det kändes bra direkt från början. Jag servade bra och hittade luckorna på honom. Jag attackerade först på varje boll så han fick aldrig läge att göra något själv. Kvartsfinalen mot Isak Alfredsson var den match jag minst av allt ville spela för jag visste att den skulle bli väldigt tuff men jag vann ändå med 4-2. Matchen mot Dennis Larsson (dubbelpartnern) var jobbig eftersom vi har spelat så mycket mot varandra och även är bra kompisar. Det hade också varit jobbigt att förlora mot sin dubbelkompis precis innan finalen. Jag är väldigt nöjd med min prestation här och över mina två guld, säger David efter matchen.

1. David Björkryd, Eskilstuna BTK
2. Mattias Sandholt, BTK Rekord
3. Dennis Larsson, KFUM Stocksund IA
3. Elias Sjögren, Ängby SK

Vinnare
Flickor 15

Final: Nomin Baasan, Eslövs AI BTK – Leah Tveit Muskantor, LinnePartille PK: 4-1 (11-5, 3-11, 11-6, 11-9, 11-8)

– Väldigt bra spel från min sida. Jag var lugn innan matchen och inte så nervös och även om jag blev lite skakig under matchens gång så kunde jag kontrollera mig. Mitt självförtroende var på topp och det tror jag var viktigt. I fredags var det lite sådär och jag spelade inte så bra som jag kan, jag hade inte riktigt fokus helt enkelt. Efter varje dag som gick så spelade jag bättre och bättre och såklart hjälpte det också att det gick bra i dubbeln, säger Nomin efter matchen.

1. Nomin Baasan, Eslövs AI BTK
2. Leah Tveit Muskantor, LinnePartille PK
3. Rebecca Tveit Muskantor, LinnePartille PK
3. Matilda Hansson, Lekstorps IF

Vinnare
Pojkar 15

Final: Theo Abrahamsson, Köpings BTK – Joel Jonsson, BTK Frej: 4-0 (11-9, 11-9, 15-13, 14-12)

– Det var superskönt att vinna. Jag visste att det skulle bli tufft men om jag höll fokus skulle det gå bra och det gjorde jag hela matchen. Det blev guld i både singel och dubbel så det hade inte kunnat bli bättre. Ikväll får jag fira med en god middag sen vet jag inte riktigt vad som väntar framöver, säger Theo efter vinsten mot Joel Jonsson.

1. Theo Abrahamsson, Köpings BTK
2. Joel Jonsson, BTK Frej
3. Charlie Widing, KFUM Jönköping IA
3. Henry Majdalani, Spårvägens BTK

Vinnare
Damjunior 17

Final: Jennie Edvinsson, Halmstad BTK – Alma Rööse, Arvika BTK: 4-2 (11-8, 11-8, 8-11, 13-11, 8-11, 11-6)

– Det var skönt att vinna för jag har förlorat tre SM-finaler tidigare. Jag har haft det lite mentalt jobbigt i tidigare finaler så det var skönt att övervinna rädslan att förlora. Jag har jobbat med en mental coach och vi pratade faktiskt igår för att jag skulle vara mer trygg i att hantera denna situation och det lyckades ju utmärkt, säger en glad och lättad Jennie och fortsätter:

– Under hela mästerskapet har jag varit väldigt konsekvent utan att slarva, tidigare har jag ibland spelat lite för svårt. Jag har lärt mig att spela lite mer enkelt. Nu ska jag njuta av detta och sedan ladda om inför Polska juniormästerskapen.

1. Jennie Edvinsson, Halmstad BTK
2. Alma Rööse, Arvika BTK
3. Alva Themnér, Eslövs AI BTK
3. Hanna Kjellson, Lyckeby BTK

Vinnare
Herrjunior 17

Final: Martin Friis, Spårvägens BTK – Jonatan Mc Donald, Norrtulls SK: 4-1 (11-6, 15-13, 9-11, 11-6, 11-4)

– Jonatan (Mc Donald, Norrtulls SK) har spelat väldigt bra senaste tiden så jag visste att jag behövde spela på topp. Vi har spelat mycket mot varandra och även varit på många läger ihop så jag visste hans kapacitet. Han spelade lite annorlunda jämfört med hur han brukar, så jag fick ligga på mer med forehand och spela nära bordet, säger Martin Friis om finalen och sammanfattar hela USM såhär:

– Jag började lite nervöst, det var svårt att komma in direkt i slutspelet men jag jobbade mig in i det och tog boll för boll. Jag har mött många bra spelare längs vägen så jag var vara väldigt skärpt hela tiden.

1. Martin Friis, Spårvägens BTK
2. Jonatan Mc Donald, Norrtulls SK
3. Bruno Nettarp, Falkenbergs BTK
3. Hugo Törngren, IFK Lund

Samtliga resultat från tävlingen hittar ni här. 

Stort grattis till alla deltagare för en väl genomförd tävling. 

Pris till bästa ungdomsförening kommer meddelas när poängen är sammanräknad och priset kommer att delas ut under Swedish Open i Stockholm i höst. 

Foto: Christer Axelsson/Marcus Johansson

Skribent: Peter Johansson
Epost: Adressen Gömd

Liverapportering

pingiskanalen
Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

 Allt i transport

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info