Hoppa till sidans innehåll

Att gå på ett bordtennisgymnasium


Målet med Svenska Bordtennisförbundets medverkan i bordtennisgymnasierna är att spelarna ska få möjlighet att kombinera skola och elitidrott och att vara väl förberedda inför en framtida elitkarriär. Vi söker dig som är engagerad och vill göra en elitsatsning.

Det innebär följande:

- Ha klart uttalade mål med din bordtennis och ha ambition att lära dig och göra det som krävs för att genomföra en helhjärtad satsning. 
- Att utvecklas som människa och spelare genom bordtennis.
- Att inse betydelsen av sunda vanor och positiva attityder. 
- Att erhålla kunskap om vilka faktorer som påverkar prestationen samt tillämpa dem i praktiken. 
- Att med en vid syn på livet prova på och dra nytta av alla de möjligheter som finns samt de erfarenheter du får och utifrån dem skapa en vinnande väg mot målet. 
- Att hela tiden skapa bättre förutsättningar genom att förbättra och stärka dina förmågor.

Ämnesplan

Att det undervisas i specialidrottsämnet bordtennis syftar till att öka och fördjupa kunskaper om människan i fysisk aktivitet, med tonvikt på kunskaper inom specialidrotten. Ämnet syftar även till att fördjupa kunskapen om träningslära och till att bli medveten om varför övning, träning och ansträngning är förutsättningar för att utöva idrott på elitnivå. Dessutom ges eleverna en helhetssyn på sitt idrottsutövande.

De viktigaste delarna inom specialidrotten är:

• Bordtennisträning och dess tillämpning 
• Bordtennisens teori, teknik och strategi 
• Uppföljning och analys av träning och tävling  
• Personlig utveckling 
• Idrotts- och prestationspsykologi 
• Funktionärs- och regelkunskap
• Träningslära 
• Näringslära
• Sunda vanor 
• Anatomi, fysiologi och rörelselära 
• Ledarskap 
• Kommunikation och kroppsspråk

Ekonomi

Till elever på riksidrottsgymnasier är hemkommunen skyldig att betala för utbildning, samt oftast även ett inackorderings- och resebidrag. 

För elever till certifierade gymnasier gäller att din hemkommun godkänner studier på annan ort för att du ska kunna erhålla dessa bidrag. Statligt studiestöd utgår i form av ett studiebidrag.

Eleverna svarar själva för kostnader för uppehälle, mat och fickpengar. Ta reda på vad som gäller för din hemkommun.

Betyg

Du får betyg i kurserna i ämnet "specialidrott" och avslutar du dina studier med godkända betyg har du behörighet för fortsatta studier på högskola eller universitet. 

Boende

För många elever innebär avståndet till ett bordtennisgymnasium att man inte kan bo kvar hemma under terminerna. Skolan, ofta i samverkan med lokala bordtennisföreningen, kommer att hjälpa till med anskaffning av bostad, viss hjälp och tillsyn. Ytterst är det du och din familj som är ansvarig för att du är mogen att klara ett självständigt boende.

Förutsättningen för att kunna lyckas med kombinationen studier, elitidrott och eget boende är att du har hög ambition och bra självdisciplin.

Uppdaterad: 16 AUG 2019 12:41 Skribent: Emma Persson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Florettgatan 14
254 67 Helsingborg

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info