Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Gästkrönika 3 – Hans Kroon


Krönikorna i SBTF:s Historiska Arkivet är skrivna av såväl fristående skribenter som personer inom SBTF:s organisation. Åsikterna är således personliga och behöver nödvändigtvis inte spegla Svenska Bordtennisförbundets.

PINGISENS KROPPSSPRÅK

Det var i somras, veteran-EM i Budapest 2019, kan ha varit herrdubbel 50 eller 60 som pågick på ett antal bord i den gigantiska A-hallen med över 90 bord. Jag hade spelat klart för dagen och var på väg till hallens andra sida för att heja på några svenskar.

Det var trångt och gick långsamt, fullt med folk, allt från coacher som hade rätt att vara i korridoren mellan hagarna, till de supportrar, spellediga spelare och andra nära och kära, som då inte hade där att göra.

Jag blev fast vid ett bord, två tjecker mötte ett annat par. Jag förvånades över den enes beteende. Varje missad boll från partnern mynnade ut i en vändning mot kamraterna utanför hagen, en grimas och ett kroppsspråk som tydligt förkunnade ”…hur kan han missa den…?”.

Där finns en del att jobba med, stackars partner, tänkte jag och kom en bit till på väg i trängseln. På grannbordet, två tyskar, sågs samma scener, vändning mot egna kamrater utanför hagen efter partnerns missar och med tillägget ”Aber Mensch…”.

När samma scenario upprepades på ytterligare ett grannbord misstänkte jag Dolda Kameran. Pågår här någon inspelning? Fejkas uppträdande i avskräckande syfte till någon instruktionsfilm?

Nej, så var inte fallet och jag undrade varför man överhuvudtaget spelade ihop. Hur kul var det för den spelare som inte nått lika långt som sin partner? Den senare borde tagits i örat av någon närstående? Och hur lätt är det att höja sig i spelet när man ständigt får utstå detta negativa och destruktiva kroppsspråk från sin partner?

Så befriande det var att så småningom nå fram till det bord där två goa göteborgare i blågul mundering kämpade i poolspelet. Den ene fick fotfel och föll, den andre snubblade över sin partner, bollen förlorades, men de kramade om varandra och kunde skratta, åtminstone le, åt fadäsen och kämpa vidare. Sådant stärker, så härligt att se.

Jag är så stolt över denna, den svenska, modellen. Att stötta, att uppmuntra, att gå vidare. Inte hänga upp sig på detaljer som skapar negativ energi. Detta är så självklart och har varit så länge jag började med pingis, och annan idrott också.

Ta ett avskräckande exempel utanför pingisen. Vårt herrlandslag i fotboll spelade landskamp på Friends Arena. Zlatan Ibrahimovic löpte på vänsterkanten och väntade på crosspassning från höger, Sebastian Larssons. Bollen blev aningen för brant, eller så var Zlatan aningen för långsam, och bollen gick ut över sidlinjen till inkast. Zlatan vände sig mot Sebastian, slog ut med armarna och sa med sitt kroppsspråk ”…hur fan passar Du egentligen…?

Jo, jag kan det där med engagemang, vinnarinstinkt och adrenalin, och att Zlatan är, eller var, en världsspelare, men rätt kroppsspråk i det läget hade varit att ge Sebastian tummen upp med budskapet ”…bra tänkt, nästa gång…!”

Jag har träffat och sett många värdefulla coacher och föräldrar i svensk ungdomspingis genom åren. Härligt att se förlorande spelare bli omkramad efter match, några tröstande och uppmuntrande ord. Nya tag!

Under spelet då? Hur mycket bättre kan man spela, och hur kul är det, om kroppsspråket från coachen är bekymrad min och denne dessutom skakar på huvudet, ”…det här går inte alls, nu spelar du för dåligt…”?

Eller spelarens kroppsspråk och uppträdande. Gnäll, svordomar, tårar, hängande huvud, till och med kastat racket. Jo, återigen, jag kan det där med engagemang, vinnarinstinkt och adrenalin. Visst måste man få visa känslor, det bekräftas av såväl psykologer som andra sakkunniga på området. Men ett alltför negativt och destruktivt kroppsspråk ser illa ut och man måste vara klar över att motståndaren stärks av vad denne ser, halva matchen kan vara förlorad på grund av detta. Och ett gult kort äventyras. Här finns exempel på högsta nivå i svensk pingis. Blir något att ta i för vår nye landslagspsykolog, Johan Fallby.

Pingis är kul och genererar glädje. Det finns dessutom inget motsatsförhållande mellan seriös inställning och att ha ett leende på läpparna.

HASSE KROON

Uppdaterad: 21 APR 2020 08:59
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Pingisligan herrar
6 december kl. 18.30
BTK Rekord - BTK Kävlinge 
Eslövs AI BTK - Söderhamns UIF 
Halmstad BTK - Munkedals BTK 
Västers BTK - Spårvägens BTK 

Evenemang

Ungfoms-VM, Tunisien
4-11 december
Eventsida med resultat

Info_EM_200x200.png

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshop


stiga

Teknos_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Florettgatan 14
254 67 Helsingborg

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info