Hoppa till sidans innehåll

Gästkrönika 5 - Barbro Wiktorsson


Krönikorna i SBTF:s Historiska Arkivet är skrivna av såväl fristående skribenter som personer inom SBTF:s organisation. Åsikterna är således personliga och behöver nödvändigtvis inte spegla Svenska Bordtennisförbundets.

PINGIS - EN IDROTT GENOM HELA LIVET

Jag lyssnade på sommar med Robin Söderling. Han berättade om när han tog sin racket och gick till tennisbanorna för att vänta på att någon inte skulle ha någon att spela med. Han spelade mot alla unga, gamla och bättre och sämre.

Jag har lyssnat på flera olika radio och TV program i dessa coronatider. Jag har hört flera elitidrottare berätta att de har haft liknande erfarenheter av att själva ha varit drivande och haft flera olika idrotter som de har utövat och sedan hamnat i specialisering men också att det inte varit givet för alla från början vilken idrott det skulle bli.

Jag lyssnar på debatten om tidig specialisering. Framför allt inom bordtennisen. Jag är av den uppfattningen att man kan göra många olika saker i många år. Börjar man idrotta när man är liten, 5-7 år, så kan man göra många olika idrotter i många år. Jag började spela bordtennis när jag var 9 år.

Jag funderar på varför många elit och landslagsspelare i bordtennis kommit från små klubbar. Kan det bero på att de har börjat på liknande sätt med flera idrotter och kan spela i blandgrupp tidigt? De har sedan gått vidare till stora klubbar som kan ge det sista som behövs när man valt idrott och specialiseringen har tagit vid.

För att bli elit i något så behövs det en massa träning och hur ska man komma dit då?

Jag tänker att motorik och kroppskontroll kan man lära sig genom att hålla på med flera olika idrotter. Där behöver man ingen specialisering, därför är lek och bollvaneövningar viktigt i början. Det ska vara roligt för då kommer lusten och orken att vilja lägga den tid och mängdträning som behövs för att bli elit. Bordtennis är en sport för alla, framför allt i början, för man kan spela mot alla ung som gammal.

Hur gör vi då vår sport intressant?

Har inga lösningar men att variera och tänka utanför boxen tror jag är vägen om vi vill vara med och få talangerna att hamna i vår sport. Sporten som växter mest just nu är en gren inom gymnastiken! Gissa vilken?? Jo parcour!

Ungdomar vill röra på sig och det är roligt att göra det tillsammans. Det gör vi ju inom bordtennisen också, så vad kan vi lära av dom?

Jag tänker också att idag har vårt samhälle utvecklats till ett icke aktivt levnadssätt. Internet har passiviserat mig också. Nu behöver man aktivt välja aktivitet som inte behövdes tidigare på samma sätt. Jag känner mig privilegierad som växt upp utan internet och ingen TV dygnet runt. För mig har det varit livsviktigt med rörelse och det tidigt.

Jag tänker då på när jag växte upp och hade tillgång till bordtennishall. Vi bestämde flera gånger i veckan att träna och spela oftare än vad vi hade tränarledda pass. Vi hade alla andra idrotter som vi också höll på med som friidrott, tennis, fotboll, orientering och simning. Höll vi inte på med sport, så cyklade man banor i skogen och var till badplatsen och lekte i hopptorn osv. Så har jag fått min grundfysik och motorik som hjälpt mig att lära in bordtennisteknik!

Vad gör ungdomar idag?

Idag ska aktivitet vara vissa dagar och på bestämda tider! Det ska vara skjuts till dörren. På min tid så valde jag bort tennisen för att jag inte kunde ta mig själv till träningen. Bordtennisen i Ergo BTK kunde jag åka spark till som 9-10 åring för den var förlagd till gymnastikhallen i skolan 3 km bort. Där fick vi se vuxna spela och jag vet att min inlärnings förmåga sitter i att härma så det passade min inlärning. När jag sedan började spela i ”stan” för IFK Hedemora så kunde jag cykla.

Där var det blandgrupp. Jag var yngst men jag fick vara med för att jag hade vilja och gav aldrig upp. Vi hade spelare som var vänsterhänta och högerhänta, spelade med kort nabb och spelade med långnabb och anti. Offensiva och defensiva spelare. Vi avslutade träningarna med att spela fotboll med en tennisboll och små mål. Jag tror att för min del var det en fördel. Jämfört med om jag hade fått spela i en grupp med bara jämnåriga och liknande spelstilar. När jag sedan började spela med Borlänge BTK så blev det cykel och tåg till träningen.

Framgångarna i Borlänge lade absolut min grund för att börja specialisera mig på bordtennis. Vi hade i Borlänge många bra ungdomar som Anders Thunström som vann UEM för kadetter. Sedan följde av bara farten en massa killar efter honom så herrarna spelade div 1. Damerna gick igenom seriesystemet direkt upp till elitserien. Vi var så många som ville samma sak och framgång föder framgång t ex så vann alla damerna i vårt lag något USM guld!

Jag behöver också ge uppskattning till mina ledare som fick stå ut med alla mina ideér för jag har inte alltid gjort som man ska utan jag har hittat egna lösningar.

Jag har absolut massor att tacka mina lagkamrater Gunnel Borgström, Annelie Johansson-Karlén, Lotta Erlman Wallbom och Lena Enochsson -Martinsson för att vi sporrade varandra till det omöjliga att vinna över Varbergs BTK i en lag SM final. För när vi vann SM guld i lag och jag slog Ann-Christin Hellman i singel så föddes min känsla för att jag vill veta hur bra jag kan bli på detta!

Jag har fått stöttning såklart men det har varit min egna motivation och drivkraft som lagt grunden till min ork att lägga så mycket tid på denna underbara idrott som jag älskar så mycket. Jag kommer att spela så länge jag lever, fast jag ej längre kan spela övningar som förr som t ex Falkenbergaren.

Så mina 1-2 ggr/ v kallar jag för min aktiva mindfulness, sedan kryddar jag med lite styrketräning och aktiviter i skogen för att må bra. Jag tränar inte längre för att bli bättre, jag tränar för att få ett långt liv med bordtennisen. Tidsdelningen som jag får genom bordtennisen har blivit livsviktig!

Pratar vi sedan elitidrott så är det för mig en vuxens sätt att utöva idrott. Den träningen ska man inte bedriva för tidigt. Den egna drivkraften att hålla på kommer alltid att vinna över föräldrar och tränares ambitioner att göra barn till vuxna elitidrottare.

Hur får vi flera att älska vår sport?

Genom att ge alla chansen som vill spela. Jag ska om två dagar för första gången lära någon som är 88 år att spela bordtennis, vilket jag ser framemot! Jag tror på individens styrka att många behöver få en chans att börja spela. Jag började spela för att det fanns pojkar i klassen som spelade och behövde ha flickor med i laget för att få delta i Bästa trean.

Hade jag varit borta den dagen i skolan hade det blivit någon annan idrott för mig.

/Barbro Wiktorsson

Uppdaterad: 15 OKT 2020 18:26
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

WTT Feeder
Düsseldorf 22-25 november
Eventinformation

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshop


stiga

Teknos_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Florettgatan 14
254 67 Helsingborg

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info