Hoppa till sidans innehåll

Bordtennis-EM 2023 till Sverige

23 MAR 2021 15:23
I helgen beslutade det europeiska förbundets styrelse, i hård konkurrens med Belarus, att tilldela lag-EM 2023 till Sverige. Det blir första gången sedan 1990 mästerskapet arrangeras i Sverige.
  • Skapad: 23 MAR 2021 15:23

I lördags presenterade Svenska Bordtennisförbundet sin ansökan för det europeiska bordtennisförbundets styrelse via ett digitalt möte och under eftermiddagen kom det glädjande beskedet att Sverige segrat i kampen mot Belarus om värdskapet 2023.
– Fantastiskt roligt att vi återigen fått ett stort internationellt evenemang till Sverige. Det är givetvis hårt jobb som legat bakom och inget som kommer gratis men nu när det väl är i hamn är jag oerhört glad och stolt, säger Svenska Bordtennisförbundets ordförande Petra Sörling.

En värdstad är ännu inte formellt utsedd men en process med Malmö Stad och Malmö Arena är inledd.
– Vi har fört samtal med både Malmö Stad och den fantastiska arenan i Hyllie som bjuder på hållbara lösningar kring boende och transporter som vi aldrig tidigare sett vid ett europamästerskap i bordtennis. Jag tror och hoppas därför att vi i september 2023 kommer att få besöka min hemstad Malmö för att njuta av bordtennis i världsklass, säger Petra Sörling och tillägger:
– När vi sökte och genomförde VM 2018 i Halmstad var ett av nyckelorden hållbarhet. Vi har byggt mycket i vår EM-ansökan kring just hållbarhet och sett till den profil Malmö har som stad, skulle det passa som hand i handsken.

Senaste gången Sverige arrangerade ett europamästerskap i bordtennis var 1990 då Göteborg och Scandinavium stod som värdar. På den tiden spelades lag- och individuella klasser samtidigt och Sverige tog inte mindre än tre medaljer varav två guld. Mikael Appelgren tog sitt tredje EM-guld i singel och herrlaget med Jan-Ove Waldner, Jörgen Persson, Mikael Appelgren, Peter Karlsson och Erik Lindh, segrade i lagturneringen.

Svenska Bordtennisförbundet har de senaste åren stått som värdar för veteran-VM i Stockholm 2012, World Cup i Halmstad 2015, europeiska OS-kvalet i Halmstad 2016, veteran-EM i Helsingborg 2017, lag-VM i Halmstad 2018 och para-EM i Helsingborg 2019.
– Vi har som strategi att vara aktiva och söka internationella evenemang eftersom mästerskap på hemmaplan ökar sammanhållningen inom pingisfamiljen, ger ett ökat medialt utrymme som ger oss möjlighet att växa sporten samt ger våra fantastiska landslag en möjlighet att visa upp sig på hemmaplan, säger Petra Sörling.

Just möjligheten att spela på hemmaplan inför fullsatta läktare är något våra landslag nu återigen får möjlighet att göra.
– Det är självklart oerhört stimulerande för landslagsverksamheten att Sverige på nytt jobbar mot att arrangera ett stort mästerskap. Med VM i Halmstad 2018 i färskt minne så vet spelarna och tränarna vad hemmaplan betyder, säger sportchef Mikael Andersson och fortsätter:
– Målsättningen för EM 2023 kommer inte att vara blygsam. Vårt herrlag ligger då i fas för att ta EM-guld och vi tror också att våra damer kan slåss om en medalj.

Lag-EM i bordtennis kommer att arrangeras under september 2023.

Skribent: Peter Johansson
Epost: Adressen Gömd

LiverapporteringpingiskanalenAnnons Solidsport

Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info