Hoppa till sidans innehåll

NETU SUPERWEEK i Halmstad

25 AUG 2021 15:59
16-22 augusti arrangerade Svenska Bordtennisförbundet den första NETU SUPERWEEK någonsin med fokus på kvinnor och de utmaningar som kvinnliga bordtennisspelare kan stöta på. Förutom föreläsningar spelades under veckan även NETU Top-16.
  • Skapad: 25 AUG 2021 15:59

Initiativet till "superveckan" togs av de tio NETU-länderna, Danmark, Finland, Norge, Estland, Lettland, Litauen, Island, Färöarna, Grönland med Sverige i spetsen och med support av det europeiska bordtennisförbundet, ETTU. Veckan var fullspäckad med evenemang, konferenser och träningsläger där allt fokus låg på en jämställd idrott och hur vi alla kan jobba för att öka antalet kvinnliga spelare och ledare inom bordtennisen.

Veckan inleddes med den sista deltävlingen av inbjudningsturneringen Pro Series med sex spelare där danskan Mie Skov till slut stod som segrare.

På onsdagen startade ett träningsläger med 32 spelare från nio olika länder i kategorierna damer elit och U15 (kadetter). Ansvariga ledare för lägret var välkända namn som förre förbundskaptenen Anders Thunström och nuvarande sportchef Mikael Andersson, båda med imponerade meriter. Även Maria Christoforaki och Tobias Bergman tillsammans med tränare från Norge, Finland, Danmark, Grönland och Lettland deltog och var aktiva i lägret som pågick till och med fredag eftermiddag.

NETU_board.png

NETU-församlingen, från vänster: Peter Sundbaek, Inga Navickiene, Kari Mimisson, Ina Jozepsone, Esko Heikkinen, Elinborg C Mortensen, Petra Sörling, Betina Kofoed, Henrik Vendelbo, Christian Ibenfeldt, Evaldas Skyrius, Thomas Buza, Martin Lundquist. 

Under fredagen höll NETU sin kongress, tillika årsmöte, där flera nya idéer lyftes gällande framtida mästerskap. Församlingen valde även en ny ordförande då dansken Peter Sundbaek ersattes av en annan danska, Betina Koefoed, som var väldigt nöjd med starten på sitt ordförandeskap.
– Jag kände direkt när jag fick veta att Peter inte ville fortsätta att Danmark behövde ta ansvar i denna grupp. Flera personer jag har stort förtroende för har uppmuntrat mig till att ställa upp och jag hoppas kunna bringa struktur och öka nivån av samarbete och diskussioner inom NETU, även mellan våra möten. Denna vecka har varit ett steg i rätt riktning och jag känner mig väldigt inspirerad, säger den nyvalda ordföranden Betina Koefoed.

Svenska Bordtennisförbundet har länge förberett sig för veckan och arbetat hårt för att skapa ett bra och relevant innehåll för alla deltagare.
– Jag är väldigt glad och tacksam över att alla deltog med så mycket entusiasm och passion. Detta evenemang har klart överträffat våra förväntningar. Enligt mig har vi nu skapat en fantastisk plattform för att utveckla vårt samarbete ännu mer genom att arbeta tillsammans. Frågorna vi diskuterade under helgen ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Med detta samarbete är jag övertygad om att vi nu har de verktyg som behövs för att öka antalet kvinnliga utövare i vår sport, säger Svenska Bordtennisförbundets ordförande Petra Sörling.

Helgens konferens inleddes av just Petra Sörling, ordförande i Svenska Bordtennisförbundet men även vice ordförande i det internationella bordtennisförbundet tillika kandidat till att bli ordförande i det internationella bordtennisförbundet, i så fall den fösta kvinnan någonsin. Petra höll en presentation kring modernt ledarskap och de erfarenheter hon skaffat sig dels via sitt privata arbete, dels via sin bordtenniskarriär. Petra pratade mycket om vikten av att vara autentiskt i sitt ledarskap och sa bland annat:
– Mina ord och handlingar måste hänga ihop. Jag kan inte stå inför mina medarbetare och påtala vikten av att omfamna ny digital teknik och berätta hur fantastiskt den är och sedan dela ut papper och penna.

Efter Petras presentation var det dags för Sofia B Karlsson från Riksidrottsförbundet att prata om jämställdhet och inkludering inom svensk idrott. Intresset från de utländska besökarna kring hur Sverige jobbar med dessa frågor var stort men flera uttryckte också lite förvåning att Sverige har så få kvinnliga utövare inom bordtennisen.

Under lördagen startade även den inofficiella tävlingen NETU Top-16 med 18 spelare i damer elit och 16 i under 15. Segraren i elitklassen skulle åka hem med en check på 1000 €.

NETU_Galia.png

Galia Dvorak från Spanien.

Konferensen fortsatte med Galia Dvorak från ETTU som bland annat är spelarrådsrepresentant, men även har en ledande roll inom det viktiga jämställdhetsarbetet. Galias inspirerande föreläsning öppnade upp många tankar hos flera av deltagarna och många av de exempel hon tog upp var hämtade från den egna karriären och de svårigheter och orättvisor hon utsatts för på grund av att hon är kvinna.

Nästa presentatör var Maria Christoforaki, tidigare grekisk landslagsspelare, numera boende i Sverige. Maria pratade om sin resa från ung lovande spelare i Grekland där hon aldrig riktigt kände sig uppskattad till att nu trivas som fisken i vattnet med sin nya roll som tränare i Sverige. Maria tryckte mycket på att ledarna har en helt avgörande roll för hur spelarna trivs oavsett om det är på klubb- eller landslagsnivå.

Lördagens sista punkt hölls av professor Urban Johnson från Högskolan i Halmstad som pratade om PIKA-programmet där elitidrottare kan förbereda sig för en karriär efter sitt idrottande men samtidigt vara just idrottare på högsta nivå under utbildningen.

NETU_winner.png

Finalisterna av NETU Top-16, Erika Fronth och Jennifer Jonsson. 

Den andra och sista dagen av NETU Top-16 var ännu mer spännande än den första. I damelitklassen segrade hemmaspelaren Erika Fronth trots flera svåra och prekära situationer. I finalen besegrade Erika landslagskompisen Jennifer Jonsson. De yngre spelarna visade även de upp fint spel med mycket energi. Den norska talangen Christine Kalvaltn lyckades hålla ihop sitt spel hela vägen och vann i finalen mot svenska Josephina Fred.

Konferensen avslutades med en inspirerande föreläsning av före detta landslagsspelaren Michaela Karlsson. Med en bachelor i idrottsvetenskap och master i idrottspsykologi i ryggen pratade Michaela om begreppet talang och hur man ser på det ur ett mer vetenskapligt perspektiv. Vad är en talang för dig?

NETU_samtal.png

Ett frekvent inslag under helgen var diskussioner i smågrupper. 

Europeiska bordtennisförbundet hade en representant på plats i form av styrelseledamoten Ina Jozepsone, tillika ordförande i Lettlands bordtennisförbund, som var väldigt nöjd efter dagarna i Halmstad.
– Situationen kring jämställdhet inom NETU är lovande. Av NETU:s tio medlemsländer leds fyra av kvinnor och nu har vi även en kvinnlig ordförande. Jag vill rikta ett stort tack till Svenska Bordtennisförbundet för initiativet till denna SUPERWEEK. I sova tider som dessa var det extra kul att träffas och sammanföra norra Europa, säger Ina Jozepsone avslutningsvis.

Skribent: Peter Johansson
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

WTT Star Condenter Doha
20-25/9 2021, Doha, Qatar
Hemsida
Resultat
Webbsändningar
Bord 1
Bord 2-4 + kval

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info