Hoppa till sidans innehåll

OS i Tokyo flyttas fram

24 MAR 2020 15:36
Internationella Olympiska Kommittén, IOK, har tillsammans med organisationskommittén beslutat att flytta fram sommarens OS. Anledningen är det ovissa hälsoläget i världen på grund av spridningen av viruset Covid-19.
  • Uppdaterad: 24 MAR 2020 15:36

Det 32:a Olympiska sommarspelet skulle ha hållits i Tokyo, Japan mellan den 24 juli och 9 augusti 2020 men på grund av spridningen av coronaviruset har IOK tillsammans med Japans regering och den lokala organisationskommittén nu valt att senarelägga OS. Inget nytt datum är ännu bestämt men spelen ska hållas senast sommaren 2021. Beslutet omfattar även Paralympics som skulle ha hållits mellan 25 augusti och 6 september. 

Det uppskjutna OS:et kommer behålla namnet Tokyo 2020 trots att mästerskapet genomförs 2021.

Svenska Bordtennisförbundets sportchef Mikael Andersson kommenterar beslutet så här:
– Logiskt och helt rätt beslut. De aktivas säkerhet och även deras förberedelser för att kunna prestera på topp är viktigast i sammanhanget. Vi får nu ta upp dialogen med SOK och ITTF (Internationella Bordtennisförbundet) för att se hur man kommer att hantera de olika kvarstående kvalmomenten i singel och sedan anpassa vår planering efter detta. Ser man till de redan inkvalade herrarna så bedömer jag att det kan bli vissa förändringar kring deadlines för singel- och laguttagningar och att det så klart blir till att ladda upp med mer träning eftersom tävlandet har satts på sparlåga av ITTF. Våra tjejer får nu ta sikte på kvaltävlingar för OS som säkert kommer någon gång 2021.

Inte bara OS utan även Paralympics flyttas fram.
– Första känslan är tomhet. Jag förstår och accepterar givetvis beslutet. Ett Paralympics kan inte genomföras som läget är i världen nu men vi är många ledare och spelare som kämpat hårt de senaste åren och nu när vi är så nära målsnöret så flyttas snöret framåt. Det känns tungt. Vi måste dock samla kraft och arbeta vidare efter de förutsättningar som finns nu, säger paralandslagets förbundskapten Daniel Ellermann.

Mattias Falck, Sveriges högst rakande spelare som var uttagen i både lag och singel tycker beslutet var tråkigt men ser ändå fram emot att kunna utveckla sitt spel under denna period.
– Det är ett tråkigt beslut då jag förberett mig och planerat min träning för ett OS i sommar men det är samtidigt rätt beslut då hälsan måste gå först, säger Falck och tilläger:
– Jag har långt kvar till min topp som bordtennisspelare och nu får jag ett år till på mig att utvecklas som spelare vilket såklart är positivt.

Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, var förberedda på beslutet.
– Det var ganska väntat, och ett klokt beslut. Vi har förberedda så till den grad att vi hade börjat titta på alternativ, i och med att det vuxit fram på den senaste tiden att det här beslutet inte bara var möjligt utan också troligt, säger Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef Peter Reinebo till TT och fortsätter:
– Vi har inga planer på att skrota något vi gjort, vare sig vad gäller uttagningar eller förberedelser, utan vi får ta ett omtag med hänsyn till de sakerna vi behöver förändra. Nu gäller det för oss att stämma om för senare spel och se hur vi kan hjälpa aktiva, förbund och ledare. 

Läs pressmeddelandet från IOK här. 
Läs SOK:s uttalande här. 

Foto: Getty Images

Skribent: Peter Johansson
Epost: Adressen Gömd

Liverapporteringpingiskanalen

Annons Solidsport

Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

RiotAd


sporrong

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info