Hoppa till sidans innehåll

Riktlinjer i samband med coronavirus

05 MAR 2020 16:13
2020-03-15, kl 21:00 – Uppdatering I samband med det uppkomna coronaviruset (COVID-19) vill SBTF härmed lämna följande riktlinjer.
  • Uppdaterad: 13 MAR 2020 10:28

Uppdatering 2020-03-15, kl 21:00

Med anledning av uppdaterade rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Utrikesdepartementet (UD) meddelar SBTF följande uppmaningar.

Som ett komplement till direktivet om arrangemang med 500 personer rekommenderar Folkhälsomyndigheten att övriga arrangemang gör en riskbedömning innan genomförande.

Fullständig rekommendation finns att läsa här: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/information-till-arrangorer-av-evenemang/

Utrikesdepartementet (UD) har uppdaterat sin avrådan med följande rekommendation ”med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.”

Fullständig information finnas att läsa på https://www.regeringen.se/artiklar/2020/03/information-om-uds-arbete-med-anledning-av-coronaviruset/

SBTF uppmanar personer som ämnar göra utlandsresor att hålla sig uppdaterad om Utrikesdepartementets rekommendationer.

SBTF följer utvecklingen mycket noga och har täta avstämningar med anledning av Corona-utvecklingen. Tidigare besked och beslut från SBTF kan omprövas med kort varsel om läget förändras och direktiv uppdateras. SBTF har löpande kontakt med arrangörer. Just nu inkommer också mycket frågor främst gällande tävling och nationellt seriespel. Vid frågor om lämpligaste sättet att gå till väga i den enskilda situationen hänvisar vi er till nedan kontaktpersoner.


2020-03-13, kl 10:00 - Uppdatering angående Coronaviruset


Observera att denna information och angivna besked gäller tillsvidare. Läget kan snabbt förändras och tagna beslut och rekommendationer kan komma att ändras med kort varsel.

Svenska Bordtennisförbundet (SBTF) följer fortsatt de allmänna rekommendationerna gällande coronaviruset (covid-19) som återfinns på Folkhälsomyndighetens hemsida (se www.folkhalsomyndigheten.se). SBTF följer och beaktar vidare de regeringsdirektiv som har tagits (se https://www.regeringen.se/). Om tagna beslut och rekommendationer ändras från Folkmyndigheten eller regeringen kan SBTF:s egen gällande information komma att uppdateras med kort varsel.

Svenska Bordtennisförbundet (SBTF) har den 12 mars närvarat vid Riksidrottsförbundets sammanträde med anledning av coronaviruset. Respektive idrott (SF) fattar själv beslut om åtgärder efter sina förutsättningar och utefter de allmänna rekommendationer som råder. SBTF vidhåller Riksidrottsförbundets fokus att bidra till att minska smittspridningen av coronaviruset.

Med anledning av de direktiv från den 11 mars om att ”allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som samlar mer än 500 personer förbjuds” hanterar SBTF närliggande SBTF-arrangemang utifrån aktuella direktiv.

Från Folkhälsomyndigheten meddelade man 12 mars följande: ”Sverige ska inte stänga ner mer än nödvändigt” – Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Observera att SBTF följer utvecklingen noga och beslut från SBTF kan omprövas med kort varsel om läget förändras och direktiv uppdateras.

Arrangörer såsom förening eller SDF, som  arrangerar tävling, seriespel eller liknande uppmanas att följa utvecklingen av Coronaviruset och att skyndsamt fatta beslut om läget förändras och nya rekommendationer ges.

Många idrottsföreningar har naturligtvis frågor om att arrangera en tävling, seriespel, möten eller liknande. Vid frågor om lämpligaste sättet att gå till väga i den enskilda situationen hänvisar vi er till nedan kontaktpersoner.
Vi hänvisar också till SBTF:s tävlingsprogram som uppdateras löpande med aktuell status för närliggande SBTF-arrangemang eller nationell tävling sanktionerad av SBTF.
Vid frågor om distriktsarrangemang hänvisas frågor till ert lokala pingisdistrikt.

Status gällande närliggande SBTF-arrangemang
Lag-SM Ungdom Finalspel, 21-22 mars, Trollhättan
Lag-SM ungdom i Trollhättan 21-22 mars skjuts upp till ett senare datum. Beslut är fattat av SBTF i samråd med arrangören Trollhättans BTK.

Nationell seriehelg 28-29 mars
Seriehelg kommer att genomföras utifrån de direktiv som idag råder från regering och myndighet. Observera att beslut från SBTF kan omprövas med kort varsel om läget förändras och direktiv uppdateras.

Övriga arrangemang
När det gäller slutspel i Pingisligan Damer och Pingisligan Herrar, kvalspel till nationella seriespelet samt Ungdoms-SM i Karlskrona kommer vi att informera löpande om läget.

Utlandsresor
SBTF uppmanar personer som ämnar göra utlandsresor att hålla sig uppdaterad om Utrikesdepartementets (https://www.regeringen.se/artiklar/2020/03/information-om-uds-arbete-med-anledning-av-coronaviruset/) reseinformation om gällande avrådan om resor till riskområden. Vidare uppmanas att hålla sig uppdaterad om olika länders in- och utreserestriktioner.

Vår nuvarande rekommendation är att hemvändande från riskområden (listade enligt UD och Folkhälsomyndigheten) avstår från vistelse i våra bordtennishallar vid såväl tränings- och tävlingsspel under 14 dagar i syfte att minimera risk för smittspridning.

Kontaktuppgifter
Bengt Andersson, kansli, 070-821 24 68,
This is a mailto link

Patrik Björs Strand, kansli, 073-982 40 60,
This is a mailto link

Thomas Buza, förbundschef, 070-872 73 78,
This is a mailto link

Petra Sörling, förbundsordförande, 073-398 20 20,
This is a mailto link 

Uppdatering 2020-03-11, kl 20:10
Svenska Bordtenniförbundet kommer imorgon (12/3) eftermiddag delta i ett möte med RF gällande hur idrottsrörelsen ska förhålla sig till Regeringens besked om att stoppa alla offentliga sammankomster med mer än 500 deltagare. En ny uppdatering kommer att publiceras efter det mötet. 
... 

Svenska Bordtennisförbundet följer de allmänna rekommendationerna gällande coronaviruset (covid-19) som återfinns på Folkhälsomyndighetens hemsida (se www.folkhalsomyndigheten.se).

Vår nuvarande rekommendation är att hemvändande från riskområden (listade enligt UD och Folkhälsomyndigheten) avstår från vistelse i våra bordtennishallar vid såväl tränings- och tävlingsspel under 14 dagar i syfte att minimera risk för smittspridning. 

Precis som Folkhälsomyndigheten avråder vi personer som uppvisar någon form av symptom att vistas utanför hemmet, således gäller detta även bordtennishallar/seriespel/tävlingar. 

I nuläget finns ingen rådan att ställa in evenemang eller liknande sammankomster.
– Man kan inte begränsa människor från att mötas eller stora evenemang utan att det finns en indikation och en grund för det, och den kommer från Folkhälsomyndigheten, säger socialminister Lena Hallengren.

Om Folkhälsomyndigheten skulle ändra sin rekommendation kommer SBTF att följa den. 

Det internationella förbundet har dessutom, som någon säkert noterat, också infört förbud mot handskakningar före och efter match. Från SBTF:s sida är detta något respektive arrangör/förening själva får komma överens om vid tävling eller träning. Var dock noga med att kommunicera detta tydligt så det inte uppfattas som en osportslig gest.

Läs mer här om god handhygien. 

Tack för visad hänsyn!
Svenska Bordtennisförbundet

Skribent: SBTF
Epost: Adressen Gömd

Liverapporteringpingiskanalen

Annons Solidsport

Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info