Hoppa till sidans innehåll

Tobias Bergman ny ungdomskapten

08 APR 2020 10:00
Tobias Bergman anställs som ny ungdomskapten för de svenska ungdomslandslagen. SBTF väljer att gå tillbaka till en traditionellt funktionell modell och anställer en Ungdoms- och Juniorkapten på heltid med ansvar för alla fyra kategorier.
  • Uppdaterad: 08 APR 2020 10:00

Svenska Bordtennisförbundet tar därmed ett steg mot en mer centrerad ungdomsverksamhet där centret i Köping på nytt blir en plattform för ekonomiskt gångbara satsningar med fler lägerdagar och bättre träning för våra bästa spelare. Detta betyder att vår nye ungdomskapten får ansvaret att bygga en sportslig organisation med assisterande mästerskapscoacher verksamma vid större mästerskap, till exempel vid Ungdoms-EM.

Vilka fördelar finns med den nya modellen?
– Jag tror att vi kan få en bättre verksamhet överlag då vi har en huvudansvarig tränare som kan se till helheten som i mångt och mycket på ungdomssidan handlar om att tänka långsiktigt rätt – det vill säga att forma spelare från tidig kadettålder till bästa möjliga juniorspelare, redo att ta nästa steg och etablera sig i landslaget. Vår nuvarande modell är helt enkelt för tunn då varje tränare omedvetet rutar in sig på sin egen kategori snarare än att se spelarens utveckling över tid, säger Svenska Bordtennisförbundets sportchef Mikael Andersson.

HJ på UEM 2019
Bilden: Herrjuniortruppen på UEM 2019, Tobias Bergman nummer två från höger.

Valet av Tobias Bergman
– Jag tycker att “Tobbe” passar perfekt in i den här rollen som snarare handlar om att klara av att leva för pingisen än att bara se det som ett "jobb" att göra. Från dag ett i den här processen så har ”Tobbe” varit vårt förstaval. Han är en duktig tränare, ödmjuk och lyhörd. Han har också tagit små men medvetna steg från att jobba med talanger i Storstockholm till att jobba nära några av våra allra bästa spelare och tränare i sin roll som huvudtränare i en elitmiljö i Söderhamn. Jag tror stenhårt att Tobias Bergman kommer att lyfta våra bästa ungdomar och att han även passar in i Köping där samarbete med RIG:et kommer att vara en viktig del i detta arbete, berättar Mikael Andersson.

– Det känns såklart jättekul att jag har fått chansen med detta jobb. Tidigare har jag jobbat med herrjuniorlandslaget och jag tror att jag kan bidra till samtliga kategorier med denna nya tjänst. Självklart finns det massvis av utmaningar att ta sig an och jag hoppas på ett starkt samarbete runt om i landet så att vi tillsammans kan höja nivån på våra ungdomsspelare, säger Tobias själv om sin nya tjänst.

Om processen
SBTF valde en väg här som omfattande en skanning av externt intresse i kombination med en intern rekryteringsprocess.
– Vi fick in totalt sju ansökningar där ett mindre antal av dessa självklart hade adekvat kompetens för att på sitt eget sätt kunna leda svensk ungdomspingis. När vi sedan väger in en "just nu”-faktor och tränarteamaspekten, som alltid är en av de viktigaste delarna i ren rekrytering, så råder det ingen som helst tvekan om att vi har hittat rätt med anställningen av Tobias Bergman, fortsätter Mikael Andersson. 

Framtida initiativ som kommer
– Vi är i full gång med att omstrukturera vårt befintliga tränarteam och där har vi en del nyheter att komma med som alldeles säkert kommer att tillföra våra allra bästa ungdomar i respektive kategori med mer kvalitetstid och med väldigt stark tränarkompetens. Vi måste rusta för framtiden samtidigt som vi självklart, i detta läge med ett framflyttat OS, måste stå oss mycket starka inför ett år som kommer att bli extremt hektiskt men också superintressant, avslutar Mikael Andersson.


Tobias tillträder tjänsten 1 september.

Vid frågor
Mikael Andersson, sportchef
This is a mailto link
072-382 72 29

Skribent: Max Ansbro
Epost: Adressen Gömd

Liverapporteringpingiskanalen

Annons Solidsport

Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

RiotAd


sporrong

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info