Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Linda Carlsson

Aktuella licenstrender in i pingisens högtidsmånader

10 NOV 2022 11:54
Svensk bordtennis allmänna tävlingsverksamhet återhämtar sig delvis efter pandemin, vilket kan utläsas av licenstrenderna under hösten 2022.
  • Uppdaterad: 10 NOV 2022 11:54

Det finns många sätt att mäta svensk bordtennis aktuella storlek på. Det kan vara medlemstal i föreningen, antalet rapporterade matcher till datarankingen eller antal starter på tävlingar. Det mätetal Svenska Bordtennisförbundet (SBTF) har tittat på är den aktuella licensstatistiken.

Genom att göra en överflygning av de senaste säsongerna kan vi skönja mer eller mindre tydliga trender. För att göra en jämförelse greppbar och mest aktuell väljer vi att titta på licenstrenderna per den sista oktober 2022 (säsong 22/23) och jämföra dessa med siffror från oktober 2019 (säsong 19/20), vilket var den senaste perioden före pandemin med jämförbara förutsättningar. Det vill säga möjlighet till full aktivitet.

Den säsongen stack också ut i positiv mening då det var den första på ett flertal år där bordtennisen såg att nå upp till 11 000 licensregistrerade spelare. Detta kännetecknades tydligt av trenderna fram till och med sista februari 2020, innan vi gick in i pandemin i början av mars.

Genom en enklare analys kan vi konstatera att trenden visar på att bordtennisfamiljen återhämtat sig från ”två komma fem” pandemisäsonger och att vi nu är uppe på, och till viss del även förbi oktober månads licenstal 2019.

Detta illustreras av följande graf:

Vid ytterligare analys av trenderna jämförelse ”sista oktober 2019” och ” sista oktober 2022” kan ytterligare trender skönjas:

  • Licensgruppen ”pensionär” gör ett noterbart positivt skutt, främst bland manliga pensionärer med A-licens. Detta kan delvis bero på att många pingisspelare födda 1955–1958 under dessa tre säsonger har klivit över från licensgruppen ”senior” till ”pensionär”.

  • Gruppen ”D-licens” ser ut att kraftigt återhämta sig denna säsong. Inom denna grupp är det hittills framför allt pojkar ”barn” och ”ungdom” som ser ut att öka.

  • Andelen tjejer inom bordtennisen ser initialt ut att ha tagit en märkbar törn av pandemins effekter. Per den sista oktober 2022 ligger andelen strax under 9% av totala licenstalet. Här är det framför allt åldersgrupperna ”barn” och ”ungdom” som backat i andel, medan ”senior” och ”pensionär” ligger på liknande nivå som för tre år sedan.

Patrik Björs Strand, verksamhetsstrateg på SBTF, utvecklar resonemanget,
­– Att jämföra licenstal per den sista oktober innebär självfallet flera eventuella felmarginaler eftersom vi fortfarande är tidigt inne på den aktuella säsongen. Mycket kan fortfarande utveckla sig fram till att vi gör säsongsbokslut i juni nästa år. Det är samtidigt mycket glädjande att vi ser en tydlig trend av att den organiserade tävlingsbordtennisen ser ut att kunna återhämta sig helt från ett par år av delvis träda. Kanske vi går vi till och med förbi!

Patrik fortsätter, – Genom att göra en trendspaning redan i oktober kan vi också börja utläsa vissa trender, vilket också gör det lättare för oss att utifrån vissa mätbara tal kunna rikta tydligare insatser – både kortsiktigt och långsiktigt. Vi kan också se ganska tydliga tendenser av vilka grupper som haft lättare att åter- eller ny-aktivera sig efter pandemin – och vilka som inte har haft det. Vi ska dock komma ihåg att aktuella licenssiffror säger långt ifrån allt om utvecklingen inom svensk bordtennis, men det ger oss trots allt en rätt så bra uppfattning om den generella riktningen”.

Skribent: SBTF
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Pingisligan herrar
6 december kl. 18.30
BTK Rekord - BTK Kävlinge 
Eslövs AI BTK - Söderhamns UIF 
Halmstad BTK - Munkedals BTK 
Västers BTK - Spårvägens BTK 

Evenemang

Ungfoms-VM, Tunisien
4-11 december
Eventsida med resultat

Info_EM_200x200.png

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshop


stiga

Teknos_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Florettgatan 14
254 67 Helsingborg

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info