Hoppa till sidans innehåll

Arvet efter VM – tränarutbildning på högsta nivå

05 DEC 2019 19:10
Med start imorgon fredag kommer en sex dagar lång tränarutbildning att hållas på Högskolan i Halmstad. Utbildningen arrangeras av Svenska Bordtennisförbundet och Högskolan i Halmstad i samarbete med det Internationella Bordtennisförbundet, ITTF.
  • Skapad: 05 DEC 2019 19:10

Mellan den 6 och 11 december kommer denna nya och helt unika utbildning att genomföras på Högskolan i Halmstad. Kursen är till för pingistränare på hög nivå som dagligen arbetar med spelare på internationell nivå. Totalt kommer 24 tränare att delta, 12 av dessa kommer från Sverige och resterande 12 från övriga världen.

Bland föreläsarna finns många prominenta och framgångsrika tränare men också personer som dagligen arbetar med exempelvis idrottspsykologi och forskning inom välfärd, hälsa och idrott.

– Det är världsklass på föreläsarna på denna kurs och denna typ av utbildningar behövs verkligen för att säkra upp framtidens ledare inom bordtennisen. Sverige vill vara en ledande nation inom utveckling och förnyelse inom vår sport och då krävs samarbete över gränserna, utbyte ger utveckling, säger Thomas Buza, förbundschef på Svenska Bordtennisförbundet.

Följande personer kommer föreläsa under utbildningen:
Glenn Östh, sportchef på SOK och förbundskapten 1989 när Sverige rev "den kinesiska muren".
Anders Thunström, tidigare förbundskapten för svenska herrlandslaget.
Andreas Ivarsson, universitetslektor och forskare på Högskolan i Halmstad inom välfärd, hälsa och idrott som undervisar inom idrottspsykologi.
Xavier Sanchez, universitetslektor på Högskolan i Halmstad.
Massimo Costantini, ITTF High Performance Manager.
Linus Mernsten, tidigare förbundskapten i Sverige, Luxemburg, England, Spanien och för närvarande i Danmark.
Carl Raask, personlig tränare med speciell inriktning på hjärnans neurologi och effekterna av rörelse.
Lars Ljung, videoanalytiker på SOK.
Peter Blomquist, förbundskapten svenska herrlandslaget.
Jörgen Persson, assisterande förbundskapten svenska herrlandslaget.
Mikael Andersson, sportchef på Svenska Bordtennisförbundet.

– Det är en oerhört stark uppställning på föreläsarsidan som vi presenterar, säger sportchef Mikael Andersson och fortsätter:
– Denna typ av samlingar där våra svenska tränare får möjlighet att ta ytterligare steg i sina tränarkarriärer och samtidigt utbyta erfarenheter med andra tränare och coacher från hela världen kommer bli allt viktigare i framtiden. Jag tycker att det är oerhört positivt för svensk bordtennis att vi har styrkan att arrangera en såhär högkvalitativ utbildning på hemmaplan.

Förhoppningen från Svenska Bordtennisförbundet är att permanenta denna utbildning på Högskolan i Halmstad då vi ser ett stort behov i såväl Sverige som övriga världen att öka kompetensen hos vår tränarkår. Detta för att kunna ta upp kampen mot Asien i allmänhet och Kina i synnerhet.

– För oss är samarbetet med Högskolan i Halmstad väldigt värdefullt. En av byggstenarna i samarbetet har hela tiden varit utbildning, nu med fokus på tränare/coacher. Vår ambition är att denna pilotutbildning ska ligga till grund för en än mer akademisk inriktning på professionell bordtennis i form av en återkommande utbildning här på Högskolan i Halmstad. Att vi fått med oss det internationella förbundet som partner betyder också väldigt mycket för projektet som helhet, säger Petra Sörling, ordförande i Svenska Bordtennisförbundet och vice president i ITTF.

Vid Högskolan på Halmstad finns ett av Sveriges Riksidrottsuniversitet. Här kan spelare förena sin idrottsliga karriär med akademiska studier vilket är oerhört viktigt för att kunna ha något att falla tillbaka på när idrottskarriären är till ända.

– Den här tränarutbildningen blir av tack vare att VM i bordtennis hölls i Halmstad. Det var i samband med det som de rätta kontaktytorna uppstod. Vid en gemensam studieresa 2017 till idrottsuniversitet i Shanghai föddes idén som nu blivit verklighet. Här på Högskolan i Halmstad finns fantastiska möjligheter till utveckling inom det idrottsvetenskapliga området. En av dessa möjligheter är att få hit världens samlade kompetens inom området via vetenskapliga konferenser, säger Urban Johnsson, professor i psykologi med inriktning idrottspsykologi vid Högskolan i Halmstad.

Fullständigt program hittar du här.

Skribent: Peter Johansson
Epost: Adressen Gömd

LiverapporteringPingisligan by STIGA, herrar
Omgång 13, tisdag 25/2-20
Falkenbergs BTK – Eslövs AI
Munkedals BTK – Halmstad BTK
Spårvägens BTK – Söderhamns UIF
BTK Kävlinge – BTK Rekord

pingiskanalen

Annons Solidsport

Evenemang

Senior- och Para-SM 2020
27/2 – 1/3, Söderhamn
Hemsida
Resultat

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info