Hoppa till sidans innehåll

Framtiden skapar vi – tillsammans

23 DEC 2021 13:56
Svenska Bordtennisförbundets förbundschef Thomas Buza skickar följande julhälsning till Pingissverige samtidigt som han önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt År!
  • Skapad: 23 DEC 2021 13:56

Med ett förflutet i tidningsbranschen fick jag tidigt lära mig hur långa texter ska hanteras sett ur ett layoutperspektiv. Var texten för lång, var det enkelt – slutet fick stryka på foten.
Sett ur det perspektivet har jag således två målsättningar med följande text. Den ska inte vara för lång och det roligaste får komma först.

VM i Houston blev en enorm succé för svensk bordtennis med två medaljer (dubbel och singel) för våra stjärnor, Kristian Karlsson, Mattias Falck och Truls Möregårdh. Visst är det märkligt hur det kan te sig… den något oroliga känslan jag hade för de sportsliga prestationerna vid EM i Rumänien (som var ett strålande väl arrangerat mästerskap dock) var som bortblåst i Houston. Där utstrålade den svenska truppen harmoni och självförtroende.
Kanske sattes tonen av att Petra Sörling valdes till president i det internationella förbundet (ITTF) i inledningen av mästerskapet? För sen rullade det liksom bara på och sällan har det väl varit roligare att vara svensk på ett mästerskap.

Tack för uppvisningen och era enorma prestationer.

Hur kommer vi nu rida på vågen kanske vän av ordningen frågar sig? Det är en intressant och högst relevant fråga. Variabeln tid blir här väldigt aktuell då mycket i våra liv kretsar kring den. När är det rätt tid att göra saker? Jag skulle vilja sticka ut hakan och menar att det sällan funnits ett bättre läge att nu gemensamt hissa segel mot målsättningen att få svensk bordtennis att växa – ännu mer.

Och här blir det än mer intressant eftersom vi inom SBTF (kanske påtvingat av undertecknad) under året som gått ägnat stora delar av vår tid till att analysera hur vi på bästa sätt kan göra det. Min egen högst personliga reflektion är att vi behöver förändra en del av vårt sätt att arbeta. Idag gör vi fantastiska saker ute i vår bordtennisvärld. Här hemma är mycket av vår verksamhet riktad mot att skapa så bra bordtennisspelare som möjligt. De slussas in i en struktur som är stabil som urberget – bordtennisskola, seriespel och tävling. De som lyckas allra bäst här kan sen ta sig ytterligare vidare i hierarkin och styra kosan mot spel på elitnivå och även eventuellt landslagsspel. Gott så.

Det har i princip sett mer eller mindre likadant under väldigt lång tid. Svensk bordtennis har legat på ett tryggt antal medlemmar och det görs som sagt fantastiska insatser – både professionellt men framförallt ideellt.
Men… samhället förändras som vi alla vet. Rasande fort. För att vara relevant som idrott behöver vi också förändras. Vi behöver inse att människor idag vill spela bordtennis NÄR DE VILL och HUR DE VILL. Varför är det viktigt? Varför är de en viktig målgrupp?

Jo, det är nämligen där tillväxten finns. Vi som idrott måste tillgodose att det ständigt fylls på med nya utövare underifrån. Det vi gör i toppen idag och i vår verksamhet är ofta bra. Riktigt bra till och med.
Ej verifierade siffror säger att så många som 80.000-100.000 personer spelar bordtennis runt om i Sverige mer eller mindre regelbundet. Ingen av dessa är på något sätt knuten till förening, distriktsförbund eller specialförbund (SBTF). Det är en otrolig siffra. Och i USA ryktas det om att så många som 16 miljoner spelar bordtennis utan någon särskild koppling till vare sig förening eller förbund.
"Ja, men de kan ju inte bli världsmästare eller spela i vår högsta liga", kanske någon säger? Så är det säkert, men de är potentiella åskådare till våra evenemang, ledare, tränare, volontärer och styrelsemedlemmar. Listan kan göras lång. Och, icke att förglömma, de ÄR tillväxten, inte bara för svensk bordtennis utan för hela världens.

Det finns självklart utmaningar kopplat till denna analys. I dagsläget kanske många av våra föreningar inte kan ta emot fler spelare för det råder lokalbrist, det finns inte tränare tillräckligt för att orka växa. Det är för att uttrycka sig milt, komplext. Jag vet dock att OM vi vill växa måste vi börja ta nya målgrupper och kategorier utövare på allvar. Kanske behöver inte alla befinna sig samtidigt i hallen tisdag kväll mellan 18:00 och 19:00 då föreningens topptränare är på plats? Kanske finns andra tider i hallarna då det bara är tomt? Och kanske finns det andra möjligheter i form av bord på andra platser än just i våra bordtennishallar?

SBTF jobbar som de flesta vet hårt för att skapa fler tränare som en pusselbit i ovanstående arbete. En sak vi behöver ha med oss är dock att det kanske inte alltid behöver vara så uppstyrt? Låt glädjen av att bara spela bordtennis vara ledstjärnan. Skapa rätt förutsättningar för alla som vill vara en del av vår verksamhet. Vill du bli bäst i världen finns det idag ett maskineri som kan hjälpa dig – vi kallar det "den svenska modellen". Vill du bara spela för att det är kul med vänner, bekanta och människor du ännu inte känner, ja då har vi en del att jobba med, säger jag.

Självklart ska SBTF här vara katalysatorn, idésprutan. Under kommande verksamhetsår är det min stora förhoppning att vi ska kunna vara just det – en stor inspirationskälla och katalysator. Vi ska stötta med resurser och ta chansen att visa upp vår idrott på bred front via stark storytelling. Skrapar vi på ytan finns det fantastiska karaktärer och historier som bara måste få se dagens ljus, det är jag helt övertygad om.
Låt hundra kategorier bordtennisutövare blomstra, helt enkelt.

I mitt ämbete är det ibland svårt att sticka upp huvudet över vattenytan och skapa sig den strategiska överblick som krävs för att ta bra beslut inför framtiden. Trotsar jag – återigen – tiden och ändå gör det så blickar jag idag faktiskt ända till 2026. Det är ett speciellt år. Då fyller SBTF nämligen 100 år. På vägen dit har vi massor av spännande delar att se fram emot, inte minst EM 2023 i Malmö. Vi har också stora förhoppningar om att kunna värva ytterligare evenemang till Sverige både före och efter det jätteevenemanget.
Här kommer uttrycket "rida på vågen" in igen. Att arrangera evenemang och i samband med dem skapa aktiviteter som främjar att vi växer, når ut i media och skapa samarbeten med olika partners.

Det finns dock en sak vi inte får glömma i allt det här.

"We must use time wisely and forever realize that the time is always ripe to do right.”

Vem sade det? Årets julgåta, använd inte google så blir det lite sport över det hela.

Jag tolkar det som att det alltid finns tid för att göra "rätt" saker. Läget är som sagt strålande. Men vi får inte heller glömma bort att njuta av vägen framåt och ha med oss glädjen i det vi gör. Lätt att glömma, svårt att komma ihåg.

Avslutningsvis tänker jag stanna med det tråkigaste. Det har varit tufft hack i tiden. Vi är heller inte ute ur tunneln även om det dag för dag känns som att vi blir bättre och bättre på att ställa om och anpassa oss. Håll ut och kämpa. Det kommer en dag då detta är ett minne blott, eller i alla fall något vi inte stannar världen för.

Låtsas nu att detta står först i denna text så det inte försvinner. Jag vill avslutningsvis uttrycka mitt ödmjukaste tack till alla som kämpat, bordtennisvänner världen över, föreningar, distrikt, styrelsekollegor och vår fantastiska personal.

God Jul och Gott Nytt År!
Thomas Buza

PS. Personalen kommer, som de flesta andra, ha ledigt under jul- och nyårshelgerna vilket kan betyda längre svarstider än vanligt, vänligen ha överseende med detta. Vid akuta ärenden kontakta oss via This is a mailto link som vi regelbundet kollar.

Skribent: Peter Johansson
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

WTT Feeder Düsseldorf 
17-20/1, Düsseldorf, Tyskland
Info
Resultat
Webbsändningar

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info