Hoppa till sidans innehåll

Glädje, gemenskap och pingisbollar!

06 MAR 2020 15:04
Den 29 februari 2020 skrevs historia när Svenska Bordtennisförbundet i samarbete med Spårvägens BTK arrangerade det första Parkinson-SM någonsin.
  • Uppdaterad: 06 MAR 2020 15:04

Att uppleva den 29 februari är inget vi får göra mer än vart fjärde år. Än mer sällan torde detta sällan förekommande datum slå in på en lördag. Det brukar också vara de lite mer ovanliga händelserna som vi ofta ser fram emot med en särskild form av nyfikenhet, eller kanske rentav med en viss känsla av tvekan och försiktighet.
Men i Liljeholmshallen i Stockholm fanns ingen tvekan i luften under lördagsmorgonen den 29 februari 2020. De 43 pingisspelarna som hade samlats vid niorycket för morgonuppvärmning och en kopp kaffe var förväntansfulla, glada och fulla av energi. Visst, kanske gick att det skönja en viss nervositet mellan pingiscentrets fyra väggar. Det var dock en känsla som snart gick över i pingisglädjens tecken.
Från Luleå i norr till Eslöv i söder samlades dessa människor för att delta i det första bordtennis-SM för de med Parkinsons sjukdom. Det var dock tydligt att det inte enbart var en tävling vi fick bevittna, denna helg bjöd på så mycket mer.

 

Hur kom denna idé egentligen?

Det var mitt i höstmånaden november 2019 som en tävlingsansökan slank ner i Svenska Bordtennisförbundets mailkorg. Avsändaren var Spårvägens BTK och tävlingen var Parkinson-SM. Diskussionerna gick varma på SBTF och det stod direkt klart att detta var en chans som det helt enkelt bara fanns ett enda svar på – Jajamän! Under de senaste åren har vi sett ett tydligt uppsving i pingisaktiviteter för äldre personer i vårt avlånga land, och mitt i denna utveckling började begreppet ”Parkinsonpingis” att sprida sig. Fler och fler föreningar började starta renodlade träningsgrupper för personer med Parkinsons sjukdom. Budskapet om pingisens hälsofördelar nådde helt enkelt en ny målgrupp. En av de föreningar som var tidigt ute med att profilera sig med en renodlad parkinsongrupp var just Spårvägens BTK där tränare Per ”Pelle” Hägglund var en av huvudpersonerna bakom engagemanget. Ekot om parkinsonpingis visade sig dock ha spridit sig över världen, och visst tappade tjänstemän på SBTF hakan lite lätt när nyheten kom att ett första Parkinson-VM skulle genomföras i oktober 2019. I New York!? En härlig svensk trupp gjorde denna spännande resa och ledare på denna resa var just Pelle Hägglund. Inte långt efter detta började snacket gå. Sedan kom det där mailet till Svenska Bordtennisförbundet.

Parkinson-SM spelades totalt i fem klasser med en damsingelklass, två herrsingelklasser, en damdubbelklass och en herrdubbelklass. Under en trygg tävlingsledning ledd av Spårvägens Anders Svensson duggade matcherna tätt för de 32 herrarna och 11 damerna under lördagens inledande gruppspel. Många medföljande hade tagit chansen att besöka hallen och det hejades intensivt på det fina spel som pågick på de åtta tävlingsborden, vilket bidrog starkt att stämningen var på topp! Vi minns kanske särskilt barnbarnet med sin familj som höll upp sin skylt med ”Heja farfar!”.

Efter en välbehövlig lunchpaus bjöds åskådarna och utövare på ett inspirerande föreläsningspass som inleddes av Anders Johansson, överläkare på Neurologiska kliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, och som på ett väldigt bejakande sätt tog oss igenom olika steg för symptomen för Parkinsons sjukdom, och vilka hälsofördelar som idrotten har!
Eleonor Högström, förbundsordförande i Parkinsonförbundet, berättade om förbundets arbete som medlemsorganisation och berättade bland annat hur man samarbetar med olika idrottsorganisationer. Tanken är att SBTF och Parkinsonförbundet ska knyta sina band och fortsätta ett samarbete på längre sikt. Lennart Pettersson, ordförande i Parkinsonfonden informerade på förtjänstfullt sätt om fondens arbete för insamling av pengar till förmån för forskningen.
Med en liten applåd äntrade därefter Luleåspelaren Maritha Juhlin scenen. Maritha, som tidningen Pingis gjorde en artikel om redan 2016, tog oss genom hennes resa och hur hon hittade pingisen. En väldigt inspirerande berättelse som många på plats kunde känna igen sig i. Maritha och alla de andra på plats kan verkligen känna sig som ambassadörer.
Passet avslutades med kort anförande av Svenska Bordtennisförbundets Patrik Björs Strand som passade på att tacka Spårvägens BTK och Parkinsonförbundet för sina mycket värdefulla engagemang och insatser. Patrik gjorde också tydligt att SBTF nu blickar framåt mot fler Parkinsonevenemang – nationella som internationella. Hejaropen gjorde sig hörda i lokalen.
Till sist bjöds Eleonor Högström, Parkinsonförbundet, Anders Svensson, Spårvägen och SBTF:s hedersgäst Ulf Rödin upp på scenen för att på ceremoniellt vis klippa ett Sverigeband och därmed var det första Parkinson-SM:et invigt!

Efter lördagens gruppspel tog söndagen vid vilket betydde slutspel! Den goda stämningen var dock konstant, och kramarna efter de spännande matcherna avlöste varandra på löpande band. Även om det kunde märkas att slutspelsnerverna fanns, var det ändå glädjen och gemenskapen som gjorde sig tydligast påmind ända in på sista matchbollen!

Efter två intensiva tävlingsdagar bjöds spelare och övriga gäster in till bankett på Hard Rock Café av Janne Nordlindh, som också själv kammade hem ett guld i herrdubbelklassen tillsammans med Stefan Kling från Göteborg. Gästerna på banketten fick njuta av restaurangens härliga miljö och goda mat. Sedan skiftades fokus fram mot scenen där tävlingarnas medaljer delades ut av Svenska Bordtennisförbundets förbundsordförande Petra Sörling och hedersgäst Ulf Rödin från Helsingborg.


Segrare Parkinson-SM 2020

Damsingel
Maritha Juhlin, Luleå

Herrsingel A
Stefan Skult, Spårvägens BTK

Herrsingel B
Björn Hedin, Spårvägens BTK

Damdubbel
Eva-Lena Jansson/Gun Nilsson, Örebro/Söderhamn

Herrdubbel
Jan Nordlindh/Stefan Kling, Onsala/Göteborg

Resultat Parkinson-SM 2020

Skribent: Patrik Björs Strand
Epost: Adressen Gömd

Liverapporteringpingiskanalen

Annons Solidsport

Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info