Hoppa till sidans innehåll

SBTF möblerar om sportsligt

06 JUN 2022 16:39
Svenska Bordtennisförbundet, SBTF, gör, med start i juni månad, en omorganisation och förflyttning i de sportsliga leden.
  • Uppdaterad: 01 JUN 2022 16:39

Sportchef Mikael Andersson kommer från och med 1 juni vara tjänstledig från sin tjänst som sportchef i SBTF för att gå vidare till nya utmaningar på det internationella planet inom International Table Tennis Federation, ITTF. Mikael Andersson inledde sin tjänst som sportchef i anslutning till VM 2018 i Halmstad där han hade rollen som tekniskt ansvarig och var en viktig kugge i de framgångsrika mästerskapen.

Daniel Ellermann, som sedan 2009 haft rollen som förbundskapten och sportchef för paralandslaget, tar över delar av Mikael Anderssons arbetsuppgifter med titeln landslagsansvarig. Ny förbundskapten för paralandslaget blir Robert Svanberg.

– Det känns bra att vi nu får dessa pusselbitar på plats. Mikael har gjort ett briljant arbete och varit den visionär och innovatör som den sportsliga sidan inom svensk bordtennis varit i behov av. Självklart är det tufft att tappa en sådan kompetens men det känns också som ett naturligt steg för honom. Han kommer med all säkerhet att göra stor nytta på det internationella planet med sin gedigna erfarenhet och kunskap. Därefter känns det dock väldigt bra att nu satsa rejält på att skapa ordning och stabilitet på det administrativa planet och där är jag helt övertygad om att Daniel Ellermann kommer vara perfekt med sin erfarenhet från sitt arbete inom paralandslaget. Att vi dessutom nu kan ta steget till att skapa inkludering på riktigt i form av ett paracenter i Motala med Robert Svanberg vid rodret som ny parakapten känns också fantastiskt spännande. Robert är en av de tekniskt vassaste tränarna vi har i landet och han kan vårt paralandslag på sina fem fingrar. Förhoppningen är att vi med denna förflyttning säkerställer att vårt paralandslag även fortsatt kommer hålla samma höga kvalitet som tidigare, säger Thomas Buza, förbundschef.

Ellermann i ny roll
Daniel Ellermann tillträder sin tjänst som landslagsansvarig den 1 juni och ser med tillförsikt fram emot sitt nya uppdrag.

– Jag har varit förbundskapten för paralandslaget i över 13 år. Det är en lång tid på posten och jag känner att jag är redo att ta en annan roll på förbundet även om det inte var ett enkelt beslut att ta. Jag har jobbat väldigt nära spelarna och ledarna i landslaget och vi har tillsammans byggt upp något riktigt bra över lång tid. Nu står vi dock inför en generationsväxling i paralandslaget och där är jag helt övertygad att Robert Svanberg är rätt person att axla rollen som ny förbundskapten. Beslutet att gå till ny tjänst var lättare att ta när det väl stod klart att Robert tackade ja. Nu blir mitt fokus tillsammans med en stark besättning av förbundskaptener och landslagscoacher och med hjälp av bordtennissverige att arbeta hårt för att våra spelare når framtida framgångar i alla våra olika landslag. Med runt 30 års erfarenhet som ledare på klubb-, distrikt-, region- och internationell nivå hoppas jag givetvis att jag kan tillföra något som leder till framgångar för svensk bordtennis. Jag vill tacka Mikael Andersson för hans fyra framgångsrika år som sportchef och önskar honom stort lycka till som Sports Director hos ITTF. Jag hoppas och tror att vi inom svensk bordtennis kan dra nytta av det ökade inflytande vi nu kommer att ha på den internationella scenen, säger Daniel Ellermann.

Internationellt fokus för Mikael Andersson
Mikael Andersson kommer officiellt inneha titeln Sports Director inom ITTF Group (ITTF, World Table Tennis och ITTF Foundation). En hel del fokus i tjänsten kommer ligga på att utveckla de olika internationella mästerskapen och tävlingarna – något han hyser stor passion för.

– Personligen så vill jag rikta ett stort tack till min arbetsgivare för inte bara fyra fantastiska år som sportchef, utan också för visat tålamod i relation till möjligheten att på nytt försöka påverka utvecklingen på det internationella planet. Det är viktigt att den kompetens som ligger inbäddad i svensk bordtennis också lyfts till ytan på ITTF-planet, speciellt då vi redan har stärkt vårt inflytande ordentligt med Petra Sörling installerad som ITTF-president. Parallellt med detta så känns det också helt rätt att vi nu skickar in ungdomlig entusiasm till att leda vår sportsliga organisation. Jag är säker på att Daniel Ellermann och hans team av tränare kommer att jobba hårt för att stärka våra möjligheter till framgång på alla plan. Vi står oss mycket bra på seniorsidan där våra spelare hela tiden producerar resultat, medan de stora utmaningarna finns på ungdomssidan. Här måste svensk bordtennis ta krafttag de kommande åren och verkligen applicera ett helhetstänkande. Att orka med en satsning mot världstoppen är i dag mycket tuffare och kräver både ett enormt tålamod, nära samarbete med bra tränare och ekonomiska investeringar över en längre period. Här skall självklart SBTF spela en stark styrande roll, men det behövs också stringens och samarbete med våra olika elitmiljöer på alla plan. Just den delen blir extremt viktig framöver. En utmaning som absolut skall tacklas av en ny organisation med eget driv och tänk, säger Mikael Andersson.

Svanberg basar över paralandslaget
Paralandslagets nya förbundskapten heter alltså Robert Svanberg, 35 år, ursprungligen från Eskilstuna. Han är en välkänd profil i pingiskretsar och kommer från en tjänst som huvudtränare i Spårvägens BTK, ett uppdrag han haft sedan 2012. Han är utbildad gymnasielärare med inriktning matematik och naturkunskap och har sedan 2009 varit assisterande förbundskapten till Daniel Ellermann i paralandslaget.

– Det skall bli väldigt roligt att få fortsätta jobba med paralandslaget och nu göra det i en mera övergripande roll. Jag har följt och varit delaktig i Daniel Ellermanns arbete sedan vi startade tillsammans och jag hoppas och tror att vi skall kunna bygga vidare ett framgångsrikt landslag om än i olika roller. Landslaget är inne i en generationsväxling och både jag och Daniel tror då att kontinuitet är viktigt, det vill säga att man kan ta med sig de faktorer som gjort landslaget så framgångsrikt sedan vi startade och bygga vidare på dem som grund. Vi har en bra mix av erfarenhet i truppen och skall dra nytta av kunskapen hos våra äldre spelare såsom Ingela Lundbäck, Emil Andersson, Linus Karlsson och Alexander Öhgren. Detta för att se till att de för kunskapen vidare till nästa generation landslagsspelare och ger dem den bästa möjliga utbildningen för att lyckas på kommande mästerskap. Självklart skall vi också se till att våra äldre spelare går i framkant och fortsätter att vara så starka som de varit tidigare när det gäller vid stora mästerskap. Vi vet också att konkurrensen i världstoppen ökar med flera länder som satsar fullt ut på paraidrott och därför är det viktigt att vi också satsar mer. Därmed skall det bli spännande med en heltidstjänst där tanken är att ha mera daglig träning med landslagsspelare. Det tror både jag och Daniel är vägen framåt för att lyckas. Avslutningsvis skall det bli en ära att få leda ett svenskt landslag, säger Robert Svanberg avslutningsvis.

Robert Svanberg tillträder sin tjänst 1 juli och avtalet sträcker sig initialt till och med Paralympics i Paris 2024.

Mer information:

Daniel Ellermann, tel 073-356 85 82, This is a mailto link
Thomas Buza, 0708-72 73 78, This is a mailto link 

Skribent: SBTF
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

WTT Youth Helsingborg
8-14 augusti
Tävlingssida ITTF
Tävlingssida WTT

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Teknos_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Florettgatan 14
254 67 Helsingborg

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info