Hoppa till sidans innehåll

Svenska Bordtennisförbundet tecknar avtal med Stupa Sports Analytics

30 JUN 2021 09:36
Svenska Bordtennisförbundet har tecknat ett avtal med det indiska tech-bolaget Stupa Sports Analytics som använder AI-teknik (artificiell intelligens) för att analysera bordtennismatcher för att på så vis hjälpa spelare och tränare att utvecklas.
  • Skapad: 30 JUN 2021 09:36

Stupa Sports Analytics är ett relativt nystartat bolag som nu arbetar dedikerat för att etablera sig inom bordtennisvärlden med sin affärsidé att kombinera bordtennis och ny teknologi.
Samarbetet mellan Stupa och Svenska Bordtennisförbundet syftar till att förse spelare och tränare i såväl landslaget som i klubbar med möjligheten att via AI-teknologi analysera både matcher och träning. På så sätt erhåller användaren datadrivna resultat och kan på så sätt upptäcka olika spelmönster samt kartlägga sitt eget spel in i minsta detalj. Stupa kommer inom samarbetet förse Svenska Bordtennisförbundet, dess medlemmar, tränare och coacher med data från utvalda matcher och därefter hoppas bolaget kunna skapa intresse för produkten som redan rönt stort intresse inom bordtennisvärlden.
– Samarbetet är intressant eftersom det handlar om ett område där vi i mångt och mycket trevat oss fram inom hittills. Vi behöver bli bättre på ny teknik och videoanalyser även om ett visst arbete inletts, bland annat var det obligatoriskt för deltagarna att filma sina matcher under Riks-10:an. Dock behöver vi få upp kunskapen hos de riktigt unga spelarna och här tror vi absolut att Stupa med sin kompetens kan hjälpa oss, säger Mikael Andersson, sportchef i Svenska Bordtennisförbundet.

Landslaget och Sweden Tour
Avtalet som tecknas består av två delar. Dels kommer våra landslagsspelare kunna använda tekniken som en prestationshöjande faktor inför OS där spelarna får ta del av mängder av data från sina träningar såsom bollhastighet och bollplacering med mera.
Den andra delen handlar om att erbjuda 1500 spelare möjligheten att under tre månader kostnadsfritt prova tjänsten. Därefter kommer också möjligheten till ett tre månaders introduktionserbjudande finnas.
– Vi har valt att koppla detta till Sweden Tour och de spelare som anmäler sig dit. I ett första skede kommer 1500 platser initialt gå till spelarna som anmäler sig till deltävlingarna. Målsättningen är givetvis att på sikt bygga ut detta så fler får möjligheten att prova. Det finns stor potential för spelare att på detta sätt utveckla sin pingis och för tränare att förkovra sig enormt kompetensmässigt, menar Mikael Andersson.

Ej komplicerat
Tekniken är enkel. Det som krävs är ett stativ, en mobil och Stupas app som finns där appar vanligtvis laddas ner. Tjänsten går att använda i såväl träning som match. En automatiserad AI-baserad analys går fort att erhålla efter spelad match eller träning medans en manuell analys tar lite längre tid och är en betaltjänst. Matchen filmas via mobilen och appen och laddas därefter upp automatiskt till Stupas servrar där det går att erhålla analys på samtliga bollars placering, hastighet, spelmönster, vunna och förlorade poäng med mera.

Volym viktigt
För Stupa, som är i ett expansivt skede, är det tydligt uttalat att Sverige är en intressant marknad då varumärket svensk bordtennis är starkt internationellt även om det i grund och botten handlar om att få så många som möjligt att använda appen och teknologin.
Än så länge har bolaget riktat in sig på bordtennis men inom kort kommer även andra racketidrotter läggas till portföljen. Stupa grundades av Megha Gambir, VD, och hennes make, Deepak Malik som är före detta indisk förbundskapten i bordtennis.
– Stupa känns som ett mycket spännande bolag som redan kapat åt sig marknadsandelar och slutit avtal med flera andra nationella förbund men även med ITTF. De har även andra intressanta lösningar som kan vara aktuella för svensk bordtennis att kika på, bland annat ett tävlingsprogram som är sammankopplad med analysappen. Jag tycker detta samarbetet ligger helt perfekt i tiden för oss och jag tror också det är en fördel att vara med från början, säger Mikael Andersson avslutningsvis.

Läs mer om Stupa Sports Analytics på bolagets webbplats

Skribent: SBTF
Epost: Adressen Gömd

Liverapportering

 Evenemang

OS, Tokyo, Japan
Rapporteringssida SBTF

Lottning

Eventsida

UEM, Kroatien
Webbsändningar från bord 1 och 2
Resultat
Hemsida
Livescore

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info