Hoppa till sidans innehåll

Tack för alla pingisåren, Ulf

27 JUN 2022 20:40
Det är med stor sorg som SBTF konstaterar att Ulf Lönnqvist gått ur tiden. Han avled natten till midsommarafton och skulle ha fyllt 86 år söndagen 26 juni.
  • Uppdaterad: 27 JUN 2022 20:40

Ulf var vårt förbunds ordförande i inte mindre än 23 år, 1978-2002. Ulf Lönnqvist hade ett rikt liv bakom sig. Både inom idrotten och politiken.
Han föddes i Malmö och utbildade sig vid Lunds Universitet där han också var ordförande i studentkåren.
1965 anställdes han vid Jordbruksdepartementet och var sedan statssekreterare i två perioder, 1975-76 och 1982-86. Efter att ha haft rollen som ersättare i riksdagen 1982-85 blev han ordinarie riksdagsledamot 1985-92.
Åren 1986-91 fick han olika ministeruppdrag – jordbruksminister, ungdomsminister, idrottsminister och bostadsminister.
Därefter utsågs han till landshövding i Blekinge Län med Karlskrona som säte 1992-2001.
Det är inte enbart i Svenska Bordtennisförbundet som Ulf Lönnqvist hade många idrottsliga år som ordförande. I Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande (SCIF), med kung Carl XVI Gustaf som beskyddare, höll han i ordförandeklubban i 15 år fram till 2016.
Under många år bodde Ulf Lönnqvist med familjen i Tyresö utanför centrala Stockholm.
 
Petra Sörling, numera president i det internationella bordtennisförbundet ITTF efter att ha lett det svenska förbundet i åtta år, har goda minnen av Ulf Lönnqvist:

– Det är med stor sorg jag fick beskedet om att Ulf inte längre är med oss. Han var en av giganterna inom vår sport. Värdet av det han gjort kan inte underskattas. Jag kom in i SBTF:s styrelse 2002 och då hade Ulf lämnat efter 23 år som ordförande. Han medverkade dock fortsatt alert på alla styrelsemötena. Som ny i styrelsen lärde jag mig otroligt mycket av honom och hans kunskap om idrottsrörelsen. Jag minns Ulf som en pigg, mycket intelligent person med stor humor. Hans 45 raka förbundsmöten som ordförande, det sista 2019, är en unik prestation som jag tror vi aldrig får uppleva igen. Tack för allt du gett till bordtennisen, Ulf. Mina tankar går till dina nära och kära.

Walter Rönmark, SBTF-ordförande i nio år och precis som Petra hedersordförande, öser också idel lovord över Ulf Lönnqvist:

– Enligt mig är han den störste pingisledaren i modern tid. Vilket engagemang, vilken långsiktighet med ständigt fokus på utveckling av svensk pingis. Vilken målmedvetenhet att med ledare som Lollo Hammarlund, Nicke Bergström med flera lyckas skapa de förutsättningar som gjorde det möjligt för Glenn Östh och hans landslag att bryta den kinesiska muren och göra Sverige till världsmästare. Och det hände inte bara en gång, Sverige blev lagvärldsmästare fyra gånger. Tillkommer VM-guld i singel och dubbel och OS-guld under Ulf Lönnqvists tid. Därtill fick Sverige en totalt dominerande ställning inom europeisk bordtennis. Helt unikt. Det var en ynnest att få följa och se Ulfs engagemang och hängivenhet för idrott i allmänhet och pingisen i synnerhet.
 

Skribent: Örjan Westberg
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

WTT Youth Helsingborg
8-14 augusti
Tävlingssida ITTF
Tävlingssida WTT

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Teknos_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Florettgatan 14
254 67 Helsingborg

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info