Hoppa till sidans innehåll

Uppföljning av remiss

18 FEB 2020 15:16
SBTF har med stort intresse tagit del av de inkomna svaren på den remiss som i vintras sänts ut gällande Förändring av SBTF:s serie- och tävlingssystem med fokus på elit.
  • Skapad: 18 FEB 2020 15:16

Som ett led i utvecklingsprocessen har en stor tyngdpunkt till framtida förslag kommit från de samlade inkomna svaren från Pingissverige. Arbetsgruppen har kommit fram till att gå vidare med de olika förslagsdelarna enligt nedan.

Arbetsgruppen består av Bengt Andersson, Mikael Andersson, Max Ansbro, Thomas Buza och Peter Johansson på uppdrag av förbundschef Thomas Buza.

Fokusområde 1: Minska antalet spelsystem i nationellt seriesystem
Av de inkomna svaren har det framkommit att Pingissverige inte delar arbetsgruppens uppfattning om att det så långt som möjligt bör vara samma spelsystem i alla nationella seriesystem. Anledningen till att förslaget lades fram var för att skapa en tydlighet och enkelhet samt ge alla spelare samma förutsättningar. Arbetsgruppen kommer i nuläget inte att gå vidare med förslaget.

En förändring som dock kommer att genomföras är att dubbel införs även i herrarnas Pingisliga vilket innebär att dubbel från och med nästa säsong kommer att finnas i alla serier. Läs mer om detta i punkten nedan.

Fokusområde 2: Nytt spelsystem för Pingisligan herrar och damer
Pingisligan för herrar och damer kommer även fortsättningsvis att spelas med 3-mannalag men mindre justeringar i spelsystemet kommer att genomföras.

Pingisligan för herrar kommer att behålla nuvarande spelsystem med följande förändringar:

  • Golden point. Vid 10-10 spelas endast en avgörande boll. Den spelare som vinner poängen vinner således setet.
  • Avslutande dubbel. Vid 3-3 i lagmatchen kommer en dubbel i bäst av tre set att ersätta tie-break-seten. En lagmatch vinns av det lag som först uppnår fyra vunna delmatcher.

Matchprotokollet i herrarnas Pingisliga blir enligt följande:
A1-B3
A2-B1
A3-B2
A1-B1
A2-B2
A3-B3
Dubbel (bäst av tre set)

Pingisligan för damer kommer att spelas med samma spelsystem som nu fast med följande förändringar:

  • Den sista singelmatchen (S9) stryks och dubbeln flyttas till sista match, vid ställningen 4-4 spelas en avgörande dubbelmatch i bäst av tre set. En lagmatch vinns av det lag som först uppnår fem vunna delmatcher.
  • De spelare som är rankade ettor i respektive lag får inte spela fyra matcher utan tre singelmatcher alternativt två singelmatcher och en dubbelmatch. 
  • Golden point införs även i damligan. Vid 10-10 spelas endast en avgörande boll. Den spelare som vinner poängen vinner således setet.
  • Vinnande lag får tre poäng och förlorande noll. Vid 4-4 tilldelas båda lagen vars en poäng och det lag som vinner dubbelmatchen erhåller ytterligare en poäng.

Matchprotokollet i damernas Pingisliga blir enligt följande:
A3-B2
A1-B3
A2-B1
A1-B2
A3-B1
A2-B3
A1-B1
A2-B2
Dubbel (bäst av tre set)

Matcherna i både herrarnas- och damernas Pingisliga döms av en domare per bord. En tredje person kommer att ha rollen som matchkvalitetssäkrare, om detta blir i form av en överdomare eller annan person utsedd av SBTF är ännu inte bestämt.

Arbetsgruppen är av den bestämda uppfattningen att antalet svenska spelare i serien måste bli fler. Exempel på spelare som debuterade i högstaligan i ung ålder är; Jan-Ove Waldner, 12 år, Erik Lindh, 13 år, Jörgen Persson, 16 år.

När såg vi senast spelare i denna ålder få chansen att spela i Pingisligan? Vad sänder det för signaler till våra unga spelare att våra Pingisligaföreningar hellre värvar utländska spelare i stället för att ge yngre och lovande spelare chansen?

Arbetsgruppen är väl medveten om att spelkvaliteten i ligan förmodligen skulle sjunka något men långsiktigt kommer detta att gynna svensk bordtennis.

Arbetsgruppen kommer inte föreslå någon ändring gällande att begränsa antalet utländska spelare till kommande säsong men kommer fortsätta att undersöka vilka möjligheter som finns att premiera de föreningar som visar mod och beslutsamhet i vad som är bäst för svensk bordtennis på lång sikt. Flertalet åtgärder finns redan på ritbordet så en uppmaning till er föreningar är att börja tänka på detta redan nu.

Fokusområde 3: Media och kommunikation, matcharrangemang Pingisligan
Pingisligan ligger sedan 1 januari bakom en betalvägg vilket var en förutsättning för att kunna utveckla produkten ytterligare. Redan nu har matcher lyfts och producerats med fler kameror samt haft kommentatorer.

Förhandlingar pågår med SVT om att en match per omgång ska sändas i SVT Play med start nästa säsong.

Fokusområde 4: Elitlicens
En elitlicens kommer att införas till säsongen 2020/2021. Licensen kommer i ett första skede innefatta en rad grundkrav som måste uppfyllas. Exempel på grundkrav som ska efterföljas är; matta med enhetlig färg och tejp, matcherna ska starta på utsatt tid samt att webbsändningar ska finnas och startas i tid. Manualen som idag finns kommer uppdateras och ligga till grund för elitlicensen.

SBTF tillsätter en elitlicensnämnd som utvecklar och följer upp ett regelverk för en fullvärdig elitlicens att träda i kraft inför spelåret 2021-2022. Inför spelåret 2021-2022 undantas en plats i vardera Superettan som förening kan ansöka om, platserna tillsätts efter prövning av elitlicensnämnden.

Fokusområde 5: Ligacupen/Svenska Cupen
Arbetsgruppen kommer att gå vidare med förslaget och presentera ett fullständigt upplägg inom kort.

Diskussioner pågår om att utvidga Ligacupen till en Svenska Cupen som då även skulle innefatta lägre divisioner.

I Ligacupen/Svenska Cupen kommer ett nytt spelsystem att testas.

Hur lag kvalificerar sig till finalspelet är fortfarande under bearbetning och kommer presenteras i det fullständiga förslaget.

Fokusområde 6: Individuella elittävlingar, Sweden Tour
Arbetsgruppen kommer att gå vidare med förslaget och första tävlingarna inom Sweden Tour kommer att hållas hösten 2020. Första fullständiga Sweden Tour-året kommer att starta januari 2021.

Sweden Tour kommer innefatta herrar elit, damer elit samt åldrarna 20, 17, 14 och 12 för pojkar respektive flickor.

Sweden Tour kommer bli SM-kvalificerande.

Skribent: Peter Johansson
Epost: Adressen Gömd

Liverapporteringpingiskanalen

Annons Solidsport

Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info