Hoppa till sidans innehåll

Champions League 2020

14 DEC 2020 15:20
Med anledning av Covid-19 så spelas Champions League i komprimerat format och på ett och samma ställe. ARAG CenterCourt i Düsseldorf för herrarna och Sportpark Lissfeld i Linz för damerna.
  • Uppdaterad: 14 DEC 2020 15:20

Bilden: Anton Källberg i CL Foto:Jörg Fuhrman

För den som minns våren så ställdes förra säsongens slutspel i Champions League då in och inga mästare korades för varken herrar eller damer. Denna säsongs upplaga av Champions spelas i ett komprimerat format där alla lag möter varandra under en mer intensiv period. Allt för att minska på resande samt för ha kontroll på hygien och minskad smittspridning. Tävlingen spelas utan publik.

Damernas hela tävling spelades klart den 8 december medan herrarnas gruppspel blev klart igår den 13 december och slutspelet startar imorgon den 15 december.

DAMER
Damernas version av denna tävling spelades med tre grupper där gruppettorna avancerade till semifinal och där grupptvåorna fick möta varandra i ett eget playoff om den sista semifinalplatsen.

Två svenskor deltog i Champions League, Linda Bergström som i sin nya klubb CP Lyssois Lille Metropole från Frankrike blev utslagna i gruppspelet på bekostnad av Li Fen och hennes spanska Cartagena. Starkast lag i gruppen var TTC Berlin Eastside som skulle visa sig vara för tuffa för inte bara de svenska spelarnas lag utan för alla lag då till sist vann hela turneringen.

Både Cartagena och Lille kunde klart besegra Juncal från Portugal och båda lagen föll mot Berlin. Det blev alltså en avgörande match om vem som skulle avancera till slutspel och där lyckades Cartagena dra längsta strået och avancera till slutspel bland annat genom att Li Fen vann svenskmötet mot Linda Bergström. 

Övrig värt att notera från gruppspelet är att Linda Bergström besegrade Nina Mittelham från Berlin. Li Fen besegrade Britt Eerland i Cartegenas möte med Berlin.

Tabell, gruppspel
1. Berlin
2. Cartegena
3. Lille
4. Juncal

Playoff
Cartagena mötte i playoff Metz från Frankrike och Hodonin från Tjeckien. Båda matcherna förlorades med 1-3 där Li Fen ensam stod för att vinna match för sitt spanska lag. Cartegena utslagna som topp-6 i Europa men utanför semifinalspelet.

Slutvinnare
TTC Berlin Eastside segrare av Champions League 2020, precis som man gjorde säsongen 2016/2017.

Berlin med tyskorna Nina Mittelham och Shan Xianoa samt nederländskan Britt Eerland vann finalen över hemmalaget och värdföreningen Linz med 3-2, vägen till guldet var allt annat än enkel. Tuffa matcher hela vägen i en väldigt jämn upplaga av Champions League där flertalet matcher i slutspelet avgjordes med en avgörande match och ingen slutade med 3-0.

Samtliga resultat damer
(observera att länkar till delresultat per match inte finns tillgängligt via ETTU:s hemsida och att SBTF därav inte har någon detaljrapportering om alla svenskmatcher)

HERRAR
Lagen spelar i fyra grupper med fyra lag per grupp, lagen möts i enkelmöten och de två bästa avancerar till kvartsfinal. Kvartsfinalerna startar den 15 december. Varje delmatch spelas i bäst av fem set, i ett evetuellt skiljeset så är det först till 6 vunna poäng (utan marginal) som gäller.

I herrarnas upplag återfinns det tre svenska spelare.
Jens Lundquist i sin nya danska förening Roskilde tillsammans med gamle vännen och storstjärnan Michael Maze ackompanjerade av superveteranen Allan Bentsen. Roskilde lyckades med minsta marginal knipa andraplatsen, bakom tyska Saarbrücken men före franska Pontoise och i och med det avancera till kvartsfinal. Är Allan Bentsen världens bästa spelare 50+? Ja, den frågan kan man ställa sig efter att Bentsen med sina 52 år fortfarande vinner matcher mot starkt motstånd i Champions League.

I ”svensklaget” Düsseldorf som nu dessutom får spela på hemmaplan spelar Anton Källberg och Kristian Karlsson tillsammans med Ricardo Walther samt världsstjärnan Timo Boll. Düsseldorf går -precis som i det tyska ligaspelet- som tåget och vann alla sina tre gruppspelsmatcher. Anton Källberg obesegrad efter fyra raka segrar och visar att höstens form är konstant och att han justnu är en av Europas absolut bästa spelare.

- Det är såklart tråkigt att inte kunna få spela inför fulla läktare och en massa publik, det skapar ju en helt annan känsla och stämning, säger Anton Källberg om att spela inför tomma läktare. Att spela som vi gör nu är väldigt intressant och ett spännande upplägg med alla de bästa lagen tillsammans, det påminner om att vara på ett mästerskap, fortsätter Anton om upplägget.

Formen och chanserna
- Jag är i fin form och allt känns bra, det har det gjort hela hösten, berättar Anton. Jag har haft några väldigt jämna matcher här som gått min väg och även om det är små marginaler så hoppas jag och tror att det inte bara är tur att jag vinner de matcherna, fortsätter Anton.

- Vi har spelat bra hela turneringen och vunnit en match klart ochsedan haft två väldigt jämna matcher som hade kunnat gå hursomhelst, så att vi vinner gruppen obesegrade är väldigt kul, säger Anton. Nu möter vi Sporting som vi mött tidigare år och då haft tuffa matcher mot, de har ett bra lag och jag förväntar mig en riktigt tuff match men där vi är favoriter, avslutar en som alltid lugn Anton Källberg.

Kvartsfinaler, 15 december
10.00 UMMC, Ryssland-Bogoria, Polen
13.30 Orenburg, Ryssland-Roskilde, Danmark
17.00 Düsseldorf. Tyskland-Sporting, Portugal
20.30 Saarbrücken. Tyskland-Hennebont, Frankrike

Matchkvoter, svenska spelare
Anton Källberg 4-0
Jens Lundquist 3-1
Kristian Karlsson 1-1

Webbsändningar från herrarnas kvartsfinaler

Samtliga resultat herrar

Skribent: Max Ansbro
Epost: Adressen Gömd

Liverapporteringpingiskanalen

 

Annons Solidsport

Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

SRB


sporrong

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info