Hoppa till sidans innehåll

En resa in i framtiden

15 DEC 2020 13:18
Svenska Bordtennisförbundets sportsliga team har genomfört en serie videomöten med sportslig utveckling som de brinnande ledorden. Samtalen har nu lett fram till ett samarbete med analysföretaget Stupa Sports Analytics.
  • Uppdaterad: 15 DEC 2020 13:18

Först ut, var ett möte med sport- och analysföretaget Stupa Sports Analytics, som är i full färd med att ta fram en palett av webb- och appbaserade produkter för match- och träningsanalys. Ett längre samarbete diskuteras mellan SBTF och Stupa, där en första fas är att testa produkterna på en målgrupp bestående av spelare och tränare. SBTF:s förbundskapten på ungdoms- och juniorsidan, Tobias Bergman, har därför tagit ut en grupp unga spelare som nu, under en period, kommer att få tillgång till servicen från Stupa.

Modern teknik under utveckling
Det Indienbaserade företaget är en relativt ny uppenbarelse på bordtennismarknaden, men har redan fått fotfäste med uppdrag åt exempelvis ITTF High Performance och en del unga nyckelspelare på absolut högsta nivå. Exempel på samarbete med spelare är de topprankade spelarna Kanak Jha från USA, Adriana Diaz från Puerto Rico och en av de mest lovande unga européerna just nu; Darko Jorgic från Slovenien.
– Vi är ett modernt teknikföretag med inriktning på sportanalys och har gjort en mycket noggrann research kring bordtennisen. Matchanalysverktyget är väldigt omfattande och har utvecklats i nära samarbete med elittränare från olika internationella miljöer. Just nu levererar vi omfattande matchanalyser till våra klienter inom ett par dagar och är i full färd med att utveckla vår nya AI-teknik för både träning och matcher. Inom det området har vi redan nu en processtid på cirka sju minuter med att skicka tillbaka feedback till användaren med en målsättning att kunna erbjuda live-feedback inom kort. Appen är under ständig utveckling och kommer att förbättras löpande, förklarar Megha Gambhir VD för Stupa Sports Analytics. (Läs mer om Stupa här)

Positiv feedback från nyckeltränare
Från svensk sida är tongångarna klart positiva, detta efter en serie samtal och möten.
– Personligen tycker jag det är oerhört spännande om vi kan få kvalificerad hjälp från den här typen av tekniska innovationer till våra ungdoms- och juniorlandslagsspelare. På något sätt är det banbrytande faktiskt, då väldigt få andra landslag i Europa, i alla fall som jag känner till, ligger speciellt lång framme på området. Jag hoppas att de uttagna spelarna tar chansen att skicka in ett bra underlag, gärna matcher där det har fungerat toppen, mindre bra men även klart sämre. På så sätt kommer vi kunna få fram ett bra underlag och jämföra de olika mätvärdena som man får tillbaka, säger ungdoms- och juniorkaptenen Tobias Bergman.

Den nya AI-tekniken försöker också få fotfäste inom pingisen. Vid en första titt kan tekniken vara superintressant för tränarna vid bollbordet.
– Absolut, det tror jag på. Man kan jobba med tekniken som ett utmärkt redskap för att ge spelaren feedback på fart och placering direkt. Det känns ju som ett klockrent instrument för att utveckla låd- och bollträning, menar Bergman.

Avtal på gång
Samarbetet med SBTF och Stupa startar omedelbart och förutsättningar finns för ett långsiktigt samarbete.
– Det råder igen tvekan om att detta är intressant. Rent generellt så måste vi försöka att ligga i framkant på många områden där användandet av ny teknik känns extra spännande. Jag har en känsla av att vi som regel är väldigt beroende av ett ”coaches-eye” och känsla när vi utvärderar spelare och prestationer inom svensk bordtennis. Visserligen har våra bästa seniorspelare support från SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) med matchanalyser på regelbunden basis men det är absolut centralt att vi nu tar ett steg också på ungdomssidan och skapar positiva vanor kring användandet av videomaterial. Jag tror att vi är på rätt spår och hoppas att vi kan komma vidare på bred front, säger sportchef Mikael Andersson.

Skribent: Mikael Andersson
Epost: Adressen Gömd

Liverapporteringpingiskanalen

 

Annons Solidsport

Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

SRB


sporrong

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info