Hoppa till sidans innehåll

Finaler i Ligacupen

27 MAR 2021 14:56
Idag spelas de två finalerna i Ligacupen. Damerna inleder klockan 13.00 följt av herrarna direkt efter. I båda finalerna så ställs Eslöv mot Halmstad . Spelsystem och resultat följer i detta inlägg som uppdateras löpande.
  • Uppdaterad: 27 MAR 2021 14:56

Bilden: Eslövs seger i semifinalen med Truls Möregårdh Foto: Peter Eskilsson

Spelformat

Ligacupen spelas i cupformat med två semifinaler och en final per klass. Matcherna i Sweden Tour Finals Elit spelas som cup och i bäst av sju set. Lagmatcherna spelas enligt ordinarie matchprotokoll för Pingisligan Herrar med fri laguppställning. Matcherna spelas på ett bord med löpande seträkning och med Golden Point i varje set. I varje delmatch spelas det tre set. Varje vunnet set ger en poäng till lagmatchen. Efter match 3 kan en ny fjärde spelare bytas in till någon av matcherna 4, 5 eller 6 i enlighet med ordinarie matchprotokoll för Pingisligan Herrar. Lagmatchen avbryts så fort ett lag vunnit 10 set. Om det efter match 6 står 9-9 avgörs lagmatchen i tiebreak med en dubbel i ett set. Slutresultat blir då 10-9 till något av lagen.

Matchordningen är enligt följande: A1-B3, A2-B1, A3-B2, A1/A4-B1/B4, A2/A4-B2/B4, A3/A4-B3/B4, eventuell tie-break-dubbel.

Prispengar
Lagen och spelarna tävlar om prispengar på en nivå som aldrig tidigare skådats i en svensk tävling.
– Det är en historisk satsning som Svenska Bordtennisförbundet gör. Mig veterligen har prispengar på denna nivå aldrig tidigare betalats ut. Det känns extra skönt att vi har kunnat göra denna satsning ett år som detta när många föreningar och spelare har det extra tufft, säger förbundschef Thomas Buza.

I Ligacupen delas totalt 130.000 kronor ut varav vinnarna i respektive kategori erhåller 40.000. I Sweden Tour Finals är prissumman 110.000 kronor och där tar vinnarna hem inte mindre än 20.000 kronor.

STIGA Sports AB har instiftat ett pris till minne av tidigare VD:n Mats Bandstigen som kommer att tilldelas vinnarna i Ligacupen.

DAMER
Eslöv-Halmstad 10-5
I den inledande matchen ställdes rutinerade Li Fen mot Martine Toftaker och gav henne aldrig någon chans. Även om det blev lite jämnare i tredje så var det aldrig något snack om saken. Li Fen gav prov på iskalla nerver och skaffade fram en klar ledning för sitt Eslöv med tre raka setsegrar. 3-0 för Eslöv.

I den andra matchen så ställde Eslöv och Halmstad upp med Filippa Bergand respektive Stina Källberg, två svenska landslagsspelare. Bergand tog tidigt greppet om det första setet men Källberg slet på och var till sist ikapp och kunde först rädda en setboll vid underläge 9-10 innan hon tog hem poängen till Halmstad via 11-10. En poäng Halmstad verkligen behövde. I det andra setet fortsatte Bergand att spela aggressivt och behålla kommandot, denna gång höll det hela vägen och eslövsspelaren tog hem setet med klara 11-6. Ett set vunnet vardera och totalt 4-1 för Eslöv. Tredje set ett ruggigt viktigt set om Halmstad ska få kontakt eller låta Eslöv springa ifrån. Spelarna följdes åt och det var återigen stenhårt denna gång. Precis som i första set kunde Källberg vinna setet och reducera Eslövs ledning till 2-4. 

Nomin Baasan och Erika Fronth nästa par ut och ännu en gång fick vi se en väldigt jämn match. De inledande seten fördelas med ett till varje lag och i tredje set blev det oerhört jämnt till en början men Baasan kunde steg för steg dra ifrån och till sist skaffa Eslöv en 3-6 ledning genom att ta hem även det tredje setet.  

I den fjärde matchen möttes lagens ettor Li Fen för Eslöv och Stina Källberg för Halmstad. Stina som tidigare denna säsong bröt Li Fens otroliga segersvit som sträckt sig obruten sedan tidigt 2000-tal. Li Fen som storspelat under helgen fortsatte på samma upptrampade stig genom att vinna de två första seten. En iskall Li Fen som bygger på Eslövs ledning till 8-3. I det tredje och sista setet så lyckades Stina Källberg hålla späningen vid liv i lagmatcheb genom att ta hem det med 11-6 och reducera Eslövs ledning till 4-8.

Fortsatt intressanta matcher när Erika Fronth för Halmstad ställdes mot Filippa Bergand och som Fronth spelade initialt! 11-1 seger och 5-8 i lagmatchen men Bergand skulle g esvar på tal och kunde vinna två raka set utan större problem till sist. 10-5 till Eslöv och Filippa Bergand fick sträcka armarna i luften och vråla ut ett stort JAAAA! 

Grattis till ESLÖV, vinnare av Ligacupen 2021!

HERRAR
Eslöv-Halmstad 10-6
Här smällde det till rejält direkt! Truls Möregård vann i tre raka set över Fabian Åkerström och gav Eslöv precis den start alla lag längtar efter. Elias Ranefur fick då en himla press på sig i sin match mot Översjö där det i det närmaste krävdes en kvittering för att inte släppa greppet om Eslöv. Ranefur höll för pressen och vann även han i tre raka set. Utjämnat, kvitterat och helt lika i lagmatchen, 3-3.

Daniel Kosibas tur att komma in i lagmatchen för Eslöv och på andra sidan bordet fann han Borga Haug. Kosiba som varit med i många år och som under säsongen återigen visat vilken toppspelare han är hade total kontroll på den unge norrmannen som inte riktigt rådde på ungraren. I ett spelsystem där varje set är värt en poäng var Kosibas tre raka set kanske till och med guld värda för Eslöv som seglade upp i en 6-3 ledning.

Elias Ranefur som tidigare i lagmatchen vunnit tre raka set i underläge klev nu in mot Truls Möregårdh och återigen befann sig Halmstad i underläge med tre poäng. Som så många gånger tidigare så blev det väldigt jämnt även denna gång. Ranefur vann första setet och hade länge greppet om det andra setet men till sist kneps det i alla fall av Möregårdh som med det ger Eslöv en viktig poäng. Ranefur gör dock ett strålande tredje set som han tar hem och håller liv i matchen. 7-5 för Eslöv. 

Mattias Översjö mot Borgar Haug i nästa kamp, två spelare som kammade noll sina respektive förstamatcher. Översjö gav i denna match prov på fin bollkänsla, kampvilja och bra spel, två raka setsegrar med 11-7 gav Eslöv 9-5. Med bara ett set kvar att vinna för att ta hem titeln så släppte Borgar Haug loss lite mer och det gav utdelning direkt, setvinst tll Haug och reducerat i lagmatchen till 9-6 för Eslöv.

Daniel Kosiba mot Fabian Åkerström i den sista singelmatchen och Eslöv behöver i detta läge bara ta ett enda set för att ta hem titeln. Två rutinerade spelare båda två med vana att spela med kniven mot strupen. 

Kosiba var den hanterade pressen bäst och kunde vinna det första setet med 11-8 och ge Eslöv segern med 11-6.

Eslöv Ligacupmästare 2021!

GRATTIS ESLÖV!

Skribent: Max Ansbro
Epost: Adressen Gömd

Liverapporteringpingiskanalen

Annons Solidsport

Evenemang

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info