Hoppa till sidans innehåll
Foto: RG/ITTF

OS 2020

29 JAN 2020 17:07
I förra veckan spelades världskvalet till OS i lag för både herrar och damer. Herrarna lyckades vinna en plats i detta kvalspel medan damerna föll i en dramatisk match mot Indien.
  • Uppdaterad: 29 JAN 2020 17:07

I Gondomar, en del av Porto i Portugal, spelades det olympiska världskvalet till sommarens Olympiska spel i Tokyo. Sverige herrar var seedade trea och damerna som nummer 16 i kampen om nio platser.

Herrarna besegrade både Spanien och Ungern med 3-0 och vann därmed kvalet medan damerna föll en en mycket dramatisk match mot Indien med 11-13 i det femte och avgörande setet vid ställningen 2-2 i lagmatchen.

Glädje och sorg presenterade brevid varandra på ett väldigt tydligt sätt och aldrig är väl idrotten grymmare än när drömmar brister när det samtidigt är så vackert när de besannas och blir verklighet.

Vi hör här sportchefen Mikael Andersson berätta om kvalet och vad som komma ska inför OS.

Vikten av detta kval
– Det här var ett mycket viktigt kvalspel och speciellt då hela vår budget från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) under ett OS-år regleras efter hur många spelare som faktiskt ligger i "pipe line" för att åka till OS eller om de bedöms på den möjligheten, berättar Andersson allvarsamt.

Herrarna till OS, damerna utslagna.
– Damerna hade en på förhand tuff uppgift som 16-seedade och gick alltså "head to head" mot Indien som var seedade 17. På förhand en oviss match som också blev stenhård. Här funkade inte Linda Bergström lika bra som exempelvis i somras vid European Games då hon var strålande. Det mesta har strulat för henne under hösten och i slutändan blev det avgörande. Linda kämpade stenhårt hela vägen men lyckades helt enkelt inte vinna sina matcher – tråkigt och tjejerna var deppade – men sådan är idrotten. Det är bara att komma tillbaka, säger Andersson och fortsätter:
– Herrarna tycker jag levde upp till förväntningarna och gjorde en "business like" insats. Det var fokuserat och hög nivå på inställning och kunnande. Matchen mot Spanien var bitivs lite nervös – men det förtåeligt med så mycket press på favoriten – i detta fallet Sverige. Det var härligt att se att dubbelspelet fungerade – en detalj som i sig kan visa sig vara avgörande för framtida medaljchanser, påpekar Andersson.Vad innebär segern i kvalet? Lag och singel i form av kvalificering till OS?
– Enligt våra policies är nu Mattias Falck helt klar för OS i både singel och lag. Kristian ligger bäst till att ta den andra platsen som tas ut efter VM och på världsranking. Sedan skall SBTF ta ut en spelare i lag tillsammans med SOK och där kommer vi att avvakta utvecklingen hos våra spelare men också tänka smart och strategiskt med dubbelspelet som en av många centrala faktorer, berättar Andersson om kommande uttagningar till OS och utvecklar vidare:
– Jag räknar med att vi kan skicka fyra spelare men då blir en av dessa reservpå plats och får alltså inte full OS-ackreditering.

Hur kan man kvalificera sig individuellt? När sker det i sådant fall?
– Damerna fortsätter nu med det individuella OS-kvalet i Moskva i början av april och sedan får vi om det behövs jobba vidare mot Världskvalet i slutet av maj. Detta sker dock i tät dialog med SOK, säger Andersson innan han avslutar:
– Det är en pågående pröving mot medaljmål eller framtidsmål för oss tillsammans med SOK. Vilket innebär ett ständigt pusslande. Processen med anmälningar stänger i slutet av maj. Våra OS-spelare skall sedan ligga på ett sista förberedelseläger i Japan 18-22 juli. Bordtennisens tävlingar startar den 25 juli.

Konklusion
De svenska herrarna är således klara för lagspelet på OS och har därmed också två singelplatser. Fortsatta chanser finns för damerna men då endast i singelspelet. För ett eventuellt deltagande i mixed dubbel så kommer det att krävas väldigt starka resultat för att kvalificera sig till OS ditt endast ett par per nation kan kvalificera sig. Mer om kommande OS-kval att följa alltså.
Skribent: Max Ansbro
Epost: Adressen Gömd

Liverapporteringpingiskanalen

Annons Solidsport

Evenemang

Swedish Junior & Cadet Open
19-23 februari, Örebro, Sverige
Tävlingsinfo och resultat
Resultat (ondata)
Webbsändningar
Webbsändningar med svensk kommentator
(20-21 februari)

World Tour Hungarian Open
18-23 februari, Budapest, Ungern
Tävlingsinfo
Resultat
Webbsändningar

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

RIG

koping

Hello Sweden

Sports heart

SRB

sporrong

Framåt för fler i rörelse

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: This is a mailto link

Se all info