Hoppa till sidans innehåll
Foto: KARL NILSSON

Para Finland Open

08 SEP 2022 13:54
14 spelare och tre ledare beger sig över Östersjön för spel i finska Pajulahti. Tävlingen spelas i individuella klasser och pågår 9-11 september.
  • Uppdaterad: 08 SEP 2022 13:54

Robert Svanberg mönstrar upp en stor trupp spelare på ett av sina första uppdrag som ansvarig för Paralandslaget. Svanberg har haft hand om en ungdomstävling och ett antal läger sedan han tillträdde i juli men detta är den första seniortävlingen för honom. Hela 14 spelare är med på plats stöttade av Svanberg och hans två assisterande coacher: Simon Nilsson och Joakim Carlsson.

I truppen återfinner vi veteraner som Ingela Lundbäck och Emil Andersson men också några av morgondagens stjärnor. En spännande trupp på plats i Finland. Tävlingen startar den 9:e september och spelas färdigt söndag 11:e september.

Tyvärr drabbades truppen av två återbud då Smilla Sand är skadad och Emilie Endre blev sjuk inför tävlingen.

– För mig är denna tävling viktig för att se hur alla ligger till inför det kommande världsmästerskapet senare i höst, både våra spelare men även motståndare, säger Robert Svanberg. För många är detta en väldigt viktig förberedelse inför VM då det varit sparsamt med tävlingar efter Paralympics och egentligen innan dess också, fortsätter Svanberg.

– För de yngre spelarna är detta ett utmärkt forum för att se hur de ligger till och vilka förbättringar de behöver göra framåt. Extra viktigt för Styrbjörn Eriksson (S7) och Tobias Hansson som just fått sina "klassningar" gjorda. Styrbjörn har blivit omklassad sen hans senaste klassning för fem år sedan och Tobias är helt nyklassad, säger Svanberg med förhoppning om goda resultat och prestationer från tävlingen. 

Tävlingen, fredag
Emil Andersson avancerade under fredagen till semifinal i singelspelet som fortsätter under lördagen (10/9). Emil hade gott sällskap från många svenskar som tog sig långt i turneringen: Jonas Hansson, Michael Azulay, Cajsa Stadler, Isak Nyholm, Anja Händén och Ingela Lundbäck kunde under fredagen ta sig till semifinalspel.

På det hela taget ett mycket bra svenskdag där Isak Nyholms seger över den belgiska världsnian Bart Brands stack ut lite extra.

Tävlingen, lördag
Dubbelspelet inleds idag (10/9) vilket är lite extra intressant då flera svenska VM-par har detta som en del av sin förberedelse inför kommande VM i november. 

Michael Azulay hade en strålande lördag då han tog hem segern i hela klassen, sin första seger på touren någonsin. Azulay som just innan tävlingen fick ett wildcard till VM var i och det lite extra "taggad" och det visade han inte minst i finalen där underläge 0-2 i set mot världsfyran inte stoppade honom, Tre raka set för "Micke" och segern var ett faktum. GRATTIS!

– En otroligt skön seger! Jag kom under med 0-2, sen slappnade jag av och försökte bara spela ut. Jag började returnera mycket bättre och ändrade en del i egen serve. När jag låg under i skiljeset så höll mig kall och spelade riktigt bra på slutbollarna. Han är världsfyra och tog två medaljer i senaste Paralympics, berättar en sprudlande glad "Micke"
– Utan tvekan min största seger i karriären. Just nu är jag otroligt glad och stolt. Men viktiga dubbelspelet börjar snart så fira får jag göra efteråt, sktrattar "Micke fram".

Framgångarna fortsatte för Emil Andersson som även han tog hem segern i sin klass (S8). Semifinalmatchen mot Pablo Jacobsen blev Emils hårdaste där han pressades till skiljeset och där han dessutom låg under med 1-2 i set innan segern kunde bärgas. Finalen blev ren och skär utklassning; endast nio (!) förlorade poäng på tre set talar sitt tydliga språk mot Hongkongs Hon Man Chan. Vilken insats!

Jonas Hansson förlorade sin semifinal med 1-3 i set mot världstvåan Baily från England i klass S7.

Cajsa Stadler och Ingela Lundbäck tog hem varsin andraplats i sina respektive singelklasser. Stadler föll i sin final med 0-3 mot norskan Corneliusen medan Ingala pressade Young från Sydkorea till skiljeset innan förlusten var ett faktum.

– En mycket bra svenskdag med flera fina placeringar: Emil Andersson och Michael Azulay med klassegrar. Ingela Lundbäck, Cajsa stadler meda andraplatser samt Jonas Hansson och Isak Nyholm med semifinaler, berättar en nöjd Robert Svanberg.

– Spelet fortsätter med dubblar imorgon Det har börjar bra. Det är väl främst våra VM-par som är mest intressanta att följa inför VM. Cajsa (Stadler) och Emil (Andersson)  i mixedklass 14, Micke (Azulay) och Emil (Andersson) i herrdubbel klass 14. Anja (Händén) och Jonas (Hansson) i mixedklass 17. Ingela (Lundbäck) och David (Olsson) i mixedklass 10, fortsätter Svanberg.

- Roligaste skrällen för dagen stod Sam (Gustavsson) och Jonas (Hansson) för i herrdubbel 14 då de i gruppspelet besegrade Will Baily och Paul Kardarbarak från England. Baily är världstvåa i klass 7 och Kardarbarak är världsfyra i klass 6. Både Sam och Jonas är klass 7:or, så en mycket meriterande seger. Både Baily och Kardarbarak har flertalet paralympiska medaljer i lag (där en stark dubbel ofta har varit avgörande). Kul att många visar framfötterna in för kommande VM, konstaterar Svanberg.

Tävlingen, söndag
Framgångarna fortsatte under söndagens spel. Cajsa Stadler tog hem  förstaklassen i klass 14 tillsammans med en fransyska. Under eftermiddagen spelade Sverige tre finaler till i dubbelklasserna: Två vinster på de tre finalerna lev facit, Händén/Hansson tog hem segern i 18-dubbeln samtidigt som Andersson/Stadler också vann. Lundbäck/Olsson fick ge sig i finalen efter förlust mot sydkoreanskt motstånd.

11 placeringar som var semifinal eller bättre: Fyra klassegrar, 3 andraplatser och 4 semifinalplaceringar. En strålande tävling av Sverige innan VM.


Spelare
Ingela Lundbäck, Ortvikens PK
Cajsa Stadler, Rudalens IF
Emil Andersson, Västers BTK
Smilla Sand, Malmö IF
Anja Händén, Västers BTK
David Olsson, Eslövs BTK
Jonas Hansson, BTK Linne Partille
Michael Azulay, Mölndal BTK
Nicklas Westerberg, IFAH Eskilstuna
Tobias Hansson, Kungsbacka BTK
Sam Gustavsson Söderhamns UIF
Emelie Endre, IFAH Stockholm
Styrbjörn Ekengren, Åsa IF
Isak Nyholm, Västerås BTK

Ledare
Robert Svanberg
Simon Nilsson
Joakim Carlsson

Klasser
Singel, Dubbel och Mixeddubbel

Eventsida med resultat

Bilden: Ingela Lundbäck Foto: Svensk Parasport

Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Teknos_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Florettgatan 14
254 67 Helsingborg

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info