Hoppa till sidans innehåll

WTT Contender Nova Gorica

04 NOV 2022 10:00
Delar av det svenska seniorlandslaget befinner sig just nu i Slovenien för tävling på världstouren i Nova Gorica.
  • Uppdaterad: 04 NOV 2022 10:45

Tre svenska damspelare och en herrspelare har inlett sitt spelande i den slovenska staden Nova Gorica.

Spelare:
Linda Bergström
Stina Källberg
Filippa Bergand
Kristian Karlsson

Tyvärr har singelspelet inte alls lyckats för de svenska spelarna och alla är utslagna innan i den första omgången eller i kval spel.

Stina Källberg och Linda Bergström var båda kvalificerade till huvudturneringen men där föll Bergström med 1-3 i set mot fransyskan Charlotte Lutz med 1-3 i set. Källberg gick det inte bättre för, tyvärr förlust med 1-3 även för henne där Annett Kaufmann var den som stod för motståndet. 

Filippa Bergand som stod över första kvalomgången vann i den andra kvalomgången över Pauline Chasselin (FRA) med 3-2 efter underläge 1-2 i set. Tyvärr förlust i nästa omgång för Bergand med 0-3 mot Kim Hayeong från Sydkorea. Det hade behövs ytterliggare en seger för Bergand för att ta sig till huvudturneringen via detta mycket tuffa och stora kvalfält.

Kristian Karlsson klev in i turneringen som näst högst rankad och i och med det finalseedad. Tyvärr kunde Karlsson inte rå på den unge japanen Hiroto Shinozuka. Den vänsterhänte Shinozuka är en av de "nya" japanska spelarna som knackar på dörren till de större sammanhangen, han tar för sig mer och mer och har börjat att göra ett namn för sig. För de som har minnet i behåll så var han på besök i Sverige 2018 där han i finalen på WJC för juniorer fick ge sig mot den två år äldre Truls Möregårdh. Förlust Karlsson med 1-3.

I dubbelspelet har det gått bättre för de svenska damerna som i första omgången (åttondelsfinal, på grund av endast 16 par kvailiferade till huvudturneringen) vann över Goi/Zheng från Singapore.

I kvartsfinal ställs svenskarna mot Samara/Dragoman från Rumänien.

Kvartsfinal, 4/11
Linda Bergström/Stina Källberg-Andreea Dragoman/Elizabeta Samara, Rumänien 3-2
(12-10, 11-8, 6-11, 6-11, 11-8)

Svenskorna inledde matchen strålande och tog greppet om matchen. Redan i slutet av första set tog man dock timeout för att försöka säkra hem vinsten i det inledande setet. Timeouten gav ingen omedelbar effekt men efter till sist kunde Bergström med sin kraftiga underskruv lura Samara till ett misstag och setet gick till Sverige. Även det andra setet var i svenskornas ägo från start, tyvärr kom rumänskorna tillbaka även här men som tur var kunde man till sist ta hem setet. Stålande spel stundtals från framförallt Stina Källberg som både i försvar och attack stod för mängder av fina poänggivande slag, givetvis ett samarbete mellan de två, såklart.

Tredje set blev ett tufft set där rumänskorna satte hård, för hård, press på det svenska paret och även om det kanske stod och vägde lite i mitten av setet så var rumänskornas bestömdhet avgörande i deras fördel, reducerad ledning för Bergström/Källberg till 2-1 i set.

Fjärde set var jämnt fram till 5-5 men sen gick det snabbt utför. Vad hände egentligen? Pang, pang, tjoff, tjoff och 6-11 förlust för svenskorna som nu fick se sin ledning med 2-0 har förvandlats till likaläge 2-2 och ett stundande skiljeset.

En väldigt jämn start på skiljesetet där båda dubbelparen lika pitbulls bet sig kvar i sin motståndare utan att släppa greppet fram till 8-8. Samara tog i detta läge över servandet och det skulle visa sig gynnsamt för svenskt vidkommande. 9-8 till Sverige efter en missad attack från rumänskorna följdes av en oerhört dråplig och annorlunda poäng:
Direkt på servereturen får Sverige nätrullare som Dragoman räddar in men där hon i samband med det tappar racketen på bordet, så långt allt i sin ordning, i nästa sekvens lägger Källberg in bollen tillbaka på bordet i denna duell men träffar då racketen som ligger kvar på bordsytan och poängen till Sverige. Sådana poäng händer snudd på aldrig. 10-8 och det behövdes inte fler matchbollar än en för att ta hem setet och matchen för Bergström/Källberg som nu är klara för semifinal.

Semifinal, 5/11
Linda Bergström/Stina Källberg-Maria Xiao/Adina Diaconu Spanien/Rumänien
3-2 (11-7, 11-3, 8-11, 7-11, 11-4)

Samma mönster som i kvartsfinalen där svenskorna tog ledningen men sedan tappade lite för att till sist ta hem skiljeset. Så här sa de själva om matchen:

– Vi har ju börjat väldigt starkt i alla matcher hittills. Vi har spelat ett aggressivt spel som fått våra motståndare osäkra då vi varierat spelet bra. Att vi tappar två raka set kan bero på att vi tappar lite koncentration och blir aningen för passiva. Men man får inte glömma att vi har motståndare också som spelar upp sig, analyserar Stina matchbilden.

– Jag håller med Stina, säger Linda direkt efter. Vi har varit bra på att vara aggressiva från start i matchen och jag tror det har överrumplat våra motståndare så de behöver lite mer tid för att komma in i matchen, sen så är det ju bra att vi lyckats hitta tillbaka i slutet av matcherna säger, Linda glatt.

Stina om Linda:
Linda har varit säker i sin defensiv men även haft en bra offensiv forehand som gjort många fina poäng. Hon får ofta motståndaren osäker genom att variera sina servar, returer och slag.

Linda om Stina:
–  Jag tycker Stina är väldigt bra på att värdera sina lägen. Hon har varit stensäker med tillbakadraget från forehand med olika tempo och bra riktningar. Det är skönt för mig också att veta att om Stina får ett läge så kommer hon ta det och det gör mig väldigt trygg.

Final, 6/11
Linda Bergström/Stina Källberg-Zhu Chengzhu/Doo Hoi Kem, Hongkong China
0-3 (7-11, 8-11, 6-11)

Tyvärr räckte det inte hela vägen för svenskorna. Förlust i finalen med 0-3. Så här sa Linda Bergström efter matchen:
– Vi tycker att vi inte riktigt kom upp i samma nivå som tidigare matcher. Det var ett bättre motstånd men vi hade svårt att styra spelet och sen missade vi lite fler lägen än tidigare, säger Linda om matchen. Vi hade också lite svårare i returspelet idag. Det vi kunde gjort bättre var väl att ta vara på lägena. Vara lite mer noggranna i just dom slagen, fortsätter hon.

Det är vår andra final på touren vilket visar att vi håller en hög nivå tillsammans i dubbel. Vi slog också tvåan och trean från EM i somras så det var roligt, avslutar en tämligen nöjd Linda Bergström.

Skribent: Max Ansbro
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

Info_EM_200x200.png

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshop


stiga

Teknos_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Florettgatan 14
254 67 Helsingborg

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info