Hoppa till sidans innehåll
Foto: WTT/ PPP

WTT Star Contender Budapest

11 JUL 2022 20:10
Truls Möregårdh vann svenskmötet mot Mattias Falck i en svängig och något märklig match med flera ansikten. Tyvärr fick både Anton Källberg och Kristian Karlsson lämna singelspelet redan efter en enda match.
  • Uppdaterad: 11 JUL 2022 20:10

220714

Våra svenska pingisherrar hade ingen lyckad dag på jobbet.

Anton Källberg kom helt i otakt mot Bence Majoros, Ungern, som är rankad 135 i världen.

I första set kom han under med 1-8 innan han kom tillbaka och hyfsade till siffrorna. I andra set fick Anton en bra start och borde tagit hem det setet. 8-4 blev 10-7, men istället för en säker setvinst tog ungraren resten av poängen i setet och vann andra med 12-10.

– Hade Anton bara fått andra hade det nog sett annorlunda ut, menade Jörgen Persson.

I tredje hoppades man att vändningen skulle komma. Anton spelade ut det register vi är vana att se honom göra och reducerade till 1-2 via 11-8. Då kändes det som om Anton skulle kunna vända matchen till sin fördel. Han fick också en bra start I fjärde och gick fram till 4-1. Vad hände så? Plötsligt satte ungraren allt, samtidigt som Anton inte fick sitt spel att stämma och så hade ungraren hastigt och olustigt 7-5 och därefter 10-6 innan matchen och tävlingen var över för Antons del. Väldigt tråkig sorti.

– Ingen bra match. Lite för många enkla misstag, sade Jörgen Persson.

Lurigt att spela första matchen där motståndaren fått spela tidigare.

För fem, sex år sedan spelade både Kristian Karlsson och Marcos Freitas i franska Pontoise Cergy. Nu ställdes de forna klubbkamraterna mot varandra.

Här visade portugisen inga som helst klubbkänslor utan ångade på med en frenetisk offensiv. Vet inte om den överraskade Kristian, men efter inledande 3-7 i första, 0-5 i andra och åter 3-7 i tredje, hade svensken inte så mycket att sätta emot. 11-8, 11-7, 11-7 var inte så mycket att orda om.

– Kristian har varit skadad och var lite ringrostig. Många enkla misstag på öppningar och returer. Får lagga om och behöver säkert några dagars träning, sade Jörgen Persson.

Så till svenskmötet. Detta var för övrigt fjärde tävlingen i rad som Mattias Falck ställdes mot en landsman i en av de inledande omgångarna.

Truls höll undan till 11-9 i första set. Sedan bytte matchen skepnad totalt. Mattias kom tillbaka och chockade Truls via två överlägsna setvinster.

I fjärde hittade Truls tillbaka in i matchen. Hade ”säkra” 9-5 när Mattias på nytt höll på att vända matchbilden. Till slut höll Truls undan till 11-9.

Nu förväntade man sig kanske en tät uppgörelse i skiljeset. Så blev inte fallet. Truls fick enkla 4-0 i öppningen och vid 7-4 slog Mattias rackethanden i bordet. Vet inte hur mycket det hämmade honom men Truls vann till slut setet med 11-5 och därmed matchen.

För Truls väntar ärrade rutinerade kämpen, numera 41-årige Chuang Chih-Yuan, Chinese Taipei.

 

Resultat

Singel, herrar

Torsdag 14 juli

2:a omgången (1/32)

Anton Källberg-Bence Majoros, Ungern 7-11, 10-12, 11-8, 6-11

Truls Möregårdh-Mattias Falck 11-9, 5-11, 2-11, 11-9, 11-5

Kristian Karlsson-Marcos Freitas, Portugal 8-11, 7-11, 7-11

Dubbel, damer

Torsdag 14 juli

Åttondelsfinal

Linda Bergström/Stina Källberg-Miu Hirano/Kasumi Ishikawa, Japan 4-11, 9-11, 5-11

 

Kommande matcher

Singel, herrar

Fredag 15 juli, kl. 12:40

Åttondelsfinal, bord 1

Truls Möregårdh-Chuang Chih-Yuan, Chinese Taipei

 

220713

Stina och Linda.jpg

Så kom äntligen den första svenska vinsten. Mattias Falck besegrade Tomislav Pucar efter att ha förlorat i dubbeln. Linda Bergström var nära ta sig vidare mot svårspelad och högt rankad deff, men marginalerna var inte på hennes sida.

Mattias Falck besegrade efter visst besvär Tomislav Pucar med 3-2 i set.

– Skönt bryta den negativa trenden efter bara förluster. Även om spelet svänger, så är ju Budapest Mattias stad, sade Jörgen Persson.

Får se om den trenden håller i sig. Torsdag 14 juli ställs han mot Truls Möregårdh.

– Det är fjärde tävlingen i rad som Mattias möter en svensk tidigt i en turnering, sade Jörgen Persson.

Boka in svenskmötet, bord 3, kl. 11:20.

De två andra, Anton Källberg och Kristian Karlsson gör också entré i singelturneringen under torsdagen.

I dubbel tog det roliga slut för världsmästarparet redan i den inledande omgången. Lin Yun-Ju och förre Kävlingespelaren Liao Cheng-Ting vann i tre raka.

– Mattias och Kristian föll mot dem även i Qatar för inte så länge sedan. Det är en svår förstamatch och man har inte råd med några misstag, menade Jörgen Persson.

I andra hade Mattias och Kristian 6-3 och borde kunna hållit undan, men som sagt några små misstag är ödesdigra. Istället för 1-1 i set kom de under med 0-2 och det är inte lätt att reparera med tanke på att det rör sig om femsetare.

Linda Bergström ställdes i sin första match mot en annan defensivspelare, Suh Hyowon, Sydkorea. Suh är rankad några pinnhål högre än Linda, på plats 34 i världen. Nog hade Linda kunnat vinna detta deffmöte, men Suh var den något mer tålmodigare. I de två sista seten höll sydkoreanskan sig till sin deff i stort sett hela tiden. Hon var oerhört säker och tvingade Linda på offensiven, ibland på bollar som hon hellre hade avvaktat med.

Linda hade två setbollar i andra, 12-11 och 14-13 men lyckades inte avgöra på någon av dem. I tredje spelade Linda väldigt starkt när hon gick från 4-7 till 9-8. På nytt kom Suh tillbaka och vägrade missa. På sin andra matchboll avgjorde sydkoreanskan till 13-11.

Det var en match som Linda mycket väl kunnat vinna men som alltid är det de små detaljerna och marginalerna som avgör. Linda visar ändå att hon är med i världstoppen och utvecklas hela tiden.

Resultat

Singel, herrar

Onsdag 13 juli

1:a omgången (1/64)

Mattias Falck-Tomislav Pucar, Kroatien 14-12, 11-7, 5-11, 7-11, 11-5

Damsingel, 1:a omgången (1/64)

Onsdag 13 juli

Linda Bergström-Suh Hyowon, Sydkorea 7-11, 14-16, 11-13

Herrdubbel, 1:a omgången (1/16)

Onsdag 13 juli

Mattias Falck/Kristian Karlsson-Liao Cheng-Ting/Lin Yun-Ju, Chinese Taipei 9-11, 9-11, 8-11

 

Kommande matcher

Singel, herrar

Torsdag 14 juli

2:a omgången (1/32)

10:40, bord 2

Anton Källberg-vinnaren Bence Majoros, Ungern, och Emmanuel Lebesson, FRankrike

11:20, bord 3

Truls Möregårdh-Mattias Falck

17:30, bord 3

Kristian Karlsson-Marcos Freitas, Portugal

Dubbel, damer

Torsdag 14 juli, kl. 15:10

Åttondelsfinal, bord 1

Linda Bergström/Stina Källberg-Miu Hirano/Kasumi Ishikawa, Japan

220712

Stina Källberg föll i singelkvalet men tillsammans med Linda Bergström blev det avancemang. I herrdubbeln föll Anton Källberg och Truls Möregårdh i sin kvalmatch.

Det är tuffa matcher redan i kvalspelet. Detta fick Stina Källberg känna av när hon ställdes mot Andrea Dragoman, Rumänien.

Stina höll spelet väl uppe men några gratispoäng bjöd rumänskan inte på. Istället tvingade hon Stina att attackera på lägen som inte var optimala. Efter att Stina utjämnat till 1-1 i set efter starkt spel i andra som ledde fram till 12-10 höll Dragoman undan i de två efterföljande seten.

Tillsammans med Linda Bergström fick Stina åtminstone halv revansch. I en tuff kvaluppgörelse kom svenskorna tillbaka efter undeerläge 1-2 i set och i sista blev det en riktig rysare. Från ledning 9-8 tappade svenskorna tre poäng och en matchboll emot sg. Här fick Stina till en avgörande drive och sedan kunde de ta de två avgörande poängen fram till 12-10 och avancemang till huvudrundan.

Truls Möregårdh och Anton Källberg öppnade förtroendeingivande och gjorde 11-2 i första på Jakob Dyjas, Polen, i par med Cedric Nuytinck, Belgien.

Nog skulle svenskparet ha klarat hem segern när de i fjärde set skaffade sig matchboll vid 10-9. Tyvärr misslyckades de och istället kunde Dyjas och Nuytinck få till ett skiljeset på sin andra setboll.

Svenskarna hade sin bästa uppställning i första och tredje set, vilket innebar att de hade behövt en bra öppning på skiljeset. Så blev det inte utan istället besannandes farhågorna när de kom i underläge 3-5 vid sidbytet. Dyjas och Nuytinck gick fram till 10-5 och det såg kört ut. Ändå smög sig Truls och Anton fram men längre än till 8-10 kom de inte och så var den dubbeln förlorad.

Resultat

Singel, damer, kval

Tisdag 12 juli

Stina Källberg-Andrea Dragoman, Rumänien 6-11, 12-10, 6-11, 7-11

Dubbel, damer, kval

Tisdag 12 juli

Linda Bergström/Stina Källberg-Helga Dari/Anna Fejos, Ungern 11-7, 7-11, 7-11, 11-8, 12-10

Dubbel, herrar, kval

Tisdag 12 juli

Anton Källberg/Truls Möregårdh- Cedric Nuytinck, Belgien/Jakub Dyjas, Polen 11-2, 9-11, 11-6, 11-13, 8-11

 

Kommande matcher

Singel, herrar

Onsdag 13 juli alt. Torsdag 14 juli

2:a omgången (1/32)

Kristian Karlsson-vinnaren Marcos Freitas, Portugal, och en kvalspelare

Anton Källberg-vinnaren Bence Majoros, Ungern, och en kvalspelare

Truls Möregårdh-vinnaren Mattias Falck och en kvalspelare

Onsdag 13 juli

Damsingel, 1:a omgången (1/64)

Linda Bergström-Suh Hyowon, Sydkorea

Herrdubbel, 1:a omgången (1/16)

Mattias Falck/Kristian Karlsson-Liao Cheng-Ting/Loin Yun-Ju, Chinese Taipei

Damdubbel, 1:a omgången (1/16)

Linda Bergström/Stina Källberg-Miu Hirano/Kasumi Ishikawa, Japan

 

220711

Det blev inte någon Budapest Smash, i stället skapades tre tävlingar under samma tänkta period och i samma stad, Budapest, som går under beteckningen European Summer Series 2022.

Först var det tänkt att bli ännu en av de årligen fyra utlovade Smash-tävlingarna. Så blev det inte på grund av finansiella skäl. Därför gjorde man om konceptet till tre tävlingar, 11-17/7 WTT Star Contender, 18-23/7 WTT Champions och parallellt med denna 18-22/7 WTT Feeder.

Man kan tycka vad man vill om att spelarna inte sprids med tanke på nationalitet, men för svenskt vidkommande var det inte roligt när Anton Källberg och Mattias Falck möttes redan i de inledande omgångarna för ett tag sedan i Peru.

Samma i den här tävlingen. Om Mattias Falck vinner sin första match, ställs han i omgången därefter mot Truls Möregårdh.

Endast Jon Persson behöver kvala, övriga fyra går direkt in i huvudturneringen. Det går heller inte att läsa ut när matcherna spelas eller på vilket bord, utan det meddelas väldigt sent inpå varje omgång.

Tyvärr förlorade Jon i kvalspelet mot Tiago Apolonia. Han ledde i slutet av första set men tappade 9-8 till 9-11. I andra skaffade sig Jon två setbollar men kunde inte avgöra på någon av dem och därefter höll portugisen undan säkert i tredje set.

Kineserna Ma Long och Liang Jingkun är toppseedade medan Truls Möregårdh och Tomokazu Harimoto, Japan, är semifinalseedade.

Även bland damerna håller tävlingen mycket hög standard. Bronsmedaljören vid senaste VM, Chen Meng, Kina, är toppseedad tillsammans med silvermedaljören Sun Yingsha, Kina. Linda Bergström är direktkvalificerad för huvudturneringen medan Stina Källberg behöver kvala.

Resultat

Singel, herrar, kval

Måndag 11 juli

Jon Persson-Tiago Apolonia, Portugal 9-11, 11-13, 6-11

Foto: Per Hällström, WTT

Skribent: SBTF
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

Lag-VM
30/9-9/10
Chengdu, Kina
Eventsida VM
Resultat
Bilder
Webbsändningar

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshop


stiga

Teknos_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Florettgatan 14
254 67 Helsingborg

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info