Hoppa till sidans innehåll

Dags för Riks-10:an i Söderhamn

05 AUG 2021 15:55
Tillsammans med Söderhamns UIF arrangerar Svenska Bordtennisförbundet Riks-10:an 2021. Tävlingen skulle ursprungligen ha spelats 2-4 januari men har på grund av pandemin skjutis upp till denna helg. Totalt spelas sex klasser med tio spelare i varje.
  • Skapad: 05 AUG 2021 15:55

Spelarna har tagit sig till Riks-10:an via antingen Region Top-12 eller uttagning av ansvarig förbundskapten. Klasserna som spelas är flickor/pojkar 13, flickor/pojkar 15 samt dam-/herrjuniorer 17/20.

Spelsystemet i Riks-10:an skiljer sig mot andra tävlingar, exempelvis spelas ett gruppspel där alla tio spelare i gruppen möter varandra i matcher över fyra set och med golden-point (vid 10-10 spelas endast ytterligare en poäng för att avgöra setet). Efter gruppspelet spelas ett slutspel med de sex högst placerade spelarna från gruppspelet. Matcherna i slutspelet spelas i bäst av sju set och utan golden-point, spelarna behöver alltså vinna med två poängs marginal.

Svenska Bordtennisförbundets sportchef Mikael Andersson ser fram emot att följa denna tävling på plats i Söderhamn. Inför avresan norrut fick Mikael svara på några frågor:

Varför är Riks-10:an en viktig tävling att hålla koll på?
– För det första så är det ju otroligt viktigt att vi nu kommer igång med vår nationella tävlingskalender igen. Jag tror faktiskt att de svaga resultaten på Ungdoms-EM har sin botten i att våra spelare inte fått den "flow" av tävlingar i kroppen som en normal och aktiv svensk kalender ändå ger. Detta är ju en av våra starka sidor också från ett internationellt perspektiv – bra tävlande – rätt tävlande, betyder utveckling.

Vad har du för förväntningar/vad ser du fram emot?
– Nu kommer Riks-10:an tidigt och det bör bli en bra indikation på hur vår allra yngsta skött sin sommarträning. Mina ögon den här gången är mer på spelare som har legat utanför UEM-trupperna. Just i det fallet så kommer vi att sakna en hel del av våra landslagsspelare bland juniorer och kadetter och det är förståeligt på ett sätt med tanke på deras tuffa schema tidigare i sommar – även om jag också gärna hade sett en del av dessa spelarna "in action".

Några spelare att hålla extra koll på?
– Svårt att säga men allt i den yngsta klassen är intressant, absolut. I denna klass finns ju många spelare tidigt i sin karriär och för vår del är det viktigt att snabbt kika framåt mot nästa års Ungdoms-EM och speciellt med ett par års sikt: UEM 2024 är ju på väg till Sverige och det kommer att bli ett viktigt mål för vårt arbete på ungdomssidan.

Spelformatet är lite annorlunda jämfört med andra tävlingar, varför är det så?
– Nya tävlingsformer är framtiden och just i detta formatet passar det bra med fyra set och oavgjorda matcher i gruppspelet och sedan sjusetare i slutspelet sista dagen. Golden-point är också väldigt utvecklande och spännande att följa tycker jag och jag hoppas att både tränare och spelare går "all-in" – precis som för två år sedan. Kanske ska vi också komma ihåg att Riks-10:an kommer tillbaka inom kort igen så vi har då ett bra underlag för utvärdering.

Riks-10:an kommer sändas via https://solidsport.com/suif. Vilka bord som kommer att visas är i nuläget oklart. Vid frågor om webbsändningar hänvisar vi till Söderhamns UIF.

Kvalificerade och uttagna spelare
Resultat Riks-10:an 2021
Regler Top-12/Riks-10:an

Skribent: Peter Johansson
E-post: Adressen Gömd

Liverapportering

Evenemang

Ungdoms & Para-SM 2021
16-19/9, Eslöv
Hemsida
Resultat
Webbsändningar

Europe Top-16
18-19/9, Thessaloniki, Grekland
Info
Resultat
Webbsändning

pingiskanalen

Annons Solidsport

Dataranking

Länkar

Webbshopstiga

Craft_200.png

RIG

koping

Hello Sweden

 

Sports heart

sporrong

Stupa_200x85.png

Postadress:
Svenska Bordtennisförbundet
Köping Arena
731 85 Köping

Besöksadress:
Badvägen 4
731 85 Köping

Kontakt:
Tel: 0856278120
E-post: info@svenskbordtenni...

Se all info